Lista ponad 4 tys. nazwisk w moim drzewie.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sawicki_Julian

Nazwisko Czaplicki, Kołakowski
Witam, do Izabeli, nazwisko Czaplicki jest bardzo stare, jest też w roku 1414 w nadaniach rycerzom wsi np. Czaplice ( i Kołaki ) na Mazowszu, w roku 1357 w Sandomierzu król Kazimierz Wieki nadaje Andrzejowi Czaplicowi kilka wsi na Rusi Halickiej, a początek ich jest wśród Porajów Sławnikowiców ( św. Wojciech ) przybyłych z Mieszkiem I i Dąbrówką w 965 r. z Czech, tam dostali wtedy wieś Czaple koło Gniezna i stąd to nazwisko, a wszystko jest w necie, podaje link o nadaniach z 1414 r. i pozdrawiam - Julian ;
http://www.agad.gov.pl/MK_3/MK3-regesty.pdf
http://www.agad.gov.pl/MK_3/MK3-regesty.pdf
- Małgorzata_Kulwieć

Bardzo dziekuję,vonklinkoff pisze:
@Małgorzata_Kulwieć
Steccy:
1. Jan Stanisław Stecki (ur. 22 marca 1871 w Siedliskach k. Lubartowa, zm. 30 czerwca 1954 w Bełżycach) - rodzice i potomkowie.
Stecowie:
1. Stanisław Stec (1914-2001) + Helena Morawska - potomkowie, żyjący.
Maciek
Jan Stanisław Stecki - to syn brata mojego pradziadka.
a
Stanisław Stec jest dla mnie zagadką. Czy masz dane jego rodziców, może? Albo chocby dane gdzie sie urodził?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
vonklinkoff

-
Nowak_Richard

Witam,
To mozolna praca. Znalazłem w spisie jedną osobę z nazwiskiem Gołębiowski. Czy można się dowiedzieć skąd on jest i z jakiego okresu? Bardzo dziękuję za fatygę.
Pozdrawiam,
Richard Nowak
To mozolna praca. Znalazłem w spisie jedną osobę z nazwiskiem Gołębiowski. Czy można się dowiedzieć skąd on jest i z jakiego okresu? Bardzo dziękuję za fatygę.
Pozdrawiam,
Richard Nowak
Pozdrawiam,
Richard Nowak
____
Szukam aktu chrztu Marcina Gołębiowskiego 1760 r. łódzkie (może niedaleko Radomska). Szukam małżenstwa par. Jedlno w okresie 1750-1760 r. (brakują na FS i w AACz).
Richard Nowak
____
Szukam aktu chrztu Marcina Gołębiowskiego 1760 r. łódzkie (może niedaleko Radomska). Szukam małżenstwa par. Jedlno w okresie 1750-1760 r. (brakują na FS i w AACz).
-
Katarzynka_86

Witam,
z kolei w moim drzewie dość liczni są Kołakowscy - pochodzący głównie z parafii Dzierzgowo.
Pozdrowienia,
Kasia
z kolei w moim drzewie dość liczni są Kołakowscy - pochodzący głównie z parafii Dzierzgowo.
Pozdrowienia,
Kasia
Do vonklinkoff: Napisałeś: Małachowscy tylko linia hrabiowska. I to mnie zaciekawiło ponieważ nieżyjące starsze siostry dziadka wspominały, że ich matka Wiktoria Jeziorska pochodziła z hrabiów. (być może po matce Małachowskiej Rozalii) Szczególnie jedna z sióstr była o tym przekonana ale w takim razie dlaczego Wiktoria wyszłaby za stelmacha? (jego rodzice służyli w majątku Osmolice gm. Ułęż, lubelskie). Może to jednak dobry trop. Gdybyś mógł coś więcej o Małachowskich napisać byłabym wdzięczna
Witam Macieju,
widzę, że interesuje Cię nazwisko Moczulska i pomyślałam, że może Ciebie zainteresować ten temat
Pani Józefy Moczulskiej z miejscowości Tłumacz na Ukrainie powiat Stanisławowski).
Oto link
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 523#256523
Mirka
widzę, że interesuje Cię nazwisko Moczulska i pomyślałam, że może Ciebie zainteresować ten temat
Pani Józefy Moczulskiej z miejscowości Tłumacz na Ukrainie powiat Stanisławowski).
Oto link
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 523#256523
Mirka
Re: Lista ponad 4 tys. nazwisk w moim drzewie.
ponawiam prośbęBibi pisze:Interesuje mnie
- Chądzyński
- Myślinska
-Wierzbicki
pozdrawiam
Basia
Basia
- MonikaMaria

Interesuje mnie nazwisko Dalka - czy znajdujące się w spisie osoby o tym nazwisku pochodzą może z Prus?
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Monika M. Bugajna
Dzien dobry,
Bardzo prosze o informacje o nazwiskach Wieczorski i Nagłowski.
Dziekuje i pozdrawaiam
Ania
Bardzo prosze o informacje o nazwiskach Wieczorski i Nagłowski.
Dziekuje i pozdrawaiam
Ania
-
anna-grażyna

Witaj Maćku!
Moje gratulacje - ogrom pracy i ta ilość nazwisk.
Osobiście jestem zainteresowany nazwiskami: Brzeziński (a) oraz Palczewski (a). Osoby te wywodzą się z mazowieckiego i łódzkiego województwa - parafia Mszczonów, Wiskitki, Błedów, Jeruzal skierniewicki, Lutkówka, Osuchów, Skuły, Bolimów, Wrociszew ).
Dla Ciebie i innych osób poszukujących przodków.
Pod adresem http://www.wilski.dbv.pl/news.php znajduje się strona dotycząca genealogii rodziny Wilskich herbu Półkozic. Autor tej strony połączył rodzinę Wilskich i Zakrzewskich w jedno drzewo. Wykaz obejmuje 12188 osób ułożonych alfabetycznie z wyszczególnieniem dat urodzenia, zgonów, ślubów, miejscowości i wielu innych przydatnych informacji. Osobiście odnalazłem wielu moich przodków dzięki tej stronie - polecam może się przydać. Pozdrawiam - Roman.
Moje gratulacje - ogrom pracy i ta ilość nazwisk.
Osobiście jestem zainteresowany nazwiskami: Brzeziński (a) oraz Palczewski (a). Osoby te wywodzą się z mazowieckiego i łódzkiego województwa - parafia Mszczonów, Wiskitki, Błedów, Jeruzal skierniewicki, Lutkówka, Osuchów, Skuły, Bolimów, Wrociszew ).
Dla Ciebie i innych osób poszukujących przodków.
Pod adresem http://www.wilski.dbv.pl/news.php znajduje się strona dotycząca genealogii rodziny Wilskich herbu Półkozic. Autor tej strony połączył rodzinę Wilskich i Zakrzewskich w jedno drzewo. Wykaz obejmuje 12188 osób ułożonych alfabetycznie z wyszczególnieniem dat urodzenia, zgonów, ślubów, miejscowości i wielu innych przydatnych informacji. Osobiście odnalazłem wielu moich przodków dzięki tej stronie - polecam może się przydać. Pozdrawiam - Roman.
- malgorzata55