Digitalizacja metryk Św. Jana Chrzciciela w Warszawie (kome
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Komentarze

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=271&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Małe sprostowanie. Pierwsza księga jaką sfotografowaliśmy to chrzty 1584-1601.
pozdrowienia
Leszek
pozdrowienia
Leszek
REWELACJA !
Wielki krok do przodu (do tylu) w naszych poszukiwaniach, szczegolnie dla tych, ktorzy sa bardzo daleko od Warszawy.
Serdecznosci i podziekowania za Wasz trud.
Bozenna
Wielki krok do przodu (do tylu) w naszych poszukiwaniach, szczegolnie dla tych, ktorzy sa bardzo daleko od Warszawy.
Serdecznosci i podziekowania za Wasz trud.
Bozenna
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Gratlacje, dziękujemy. Nie sądziłem że uda się w dwa dni zrobić prawie wszystko!
A można wiedzieć kto na miejscu współuczestniczył? Osoby z AAW czy też ktoś spoza archiwum (np ze "środowiska")? Pytam o fizyczną pomoc przez te dwa dni
pozdrawiam serdecznie
A można wiedzieć kto na miejscu współuczestniczył? Osoby z AAW czy też ktoś spoza archiwum (np ze "środowiska")? Pytam o fizyczną pomoc przez te dwa dni
pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Ksiądz Dyrektor AAW zabezpieczył nam nocleg, wyżywienie i pomoc bardzo miłej osoby, która przygotowywała księgi do fotografowania i odbierała te już sfotografowane. Ponieważ Leszek zmodyfikował swoje stanowisko reprodukcyjne, w kwestii fotografowania byliśmy samowystarczalni. Pstrykaliśmy więc na dwa fronty.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Jestem pełna uznania !
Gratuluję i dziękuję. Niesamowity wynik - cała parafia w 2 dni...ufff...!! Jak to możliwe ?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Gratuluję i dziękuję. Niesamowity wynik - cała parafia w 2 dni...ufff...!! Jak to możliwe ?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Jesteście Niesamowici!!!!!!!! Wielkie dzięki i gratulacje!!!
Krzysztof
Krzysztof
- Nowik_Andrzej

Mam dobre wiadomości:
Większość ksiąg parafii świętojańskiej została już zindeksowana:
Do ksiąg najstarszych (głównie z XVII w.) indeksy (właściwie sumariusze) zostały sporządzone przez zawodowych historyków na zamówienie Muzeum Historycznego m. st. Warszawy w postaci maszynopisów, których kopie są w archiwum archidiecezjalnym.
Do ksiag z XIX i XX w.: niemal wszystkie zostały starannie zindeksowane w jezyku polskim w postaci wyraźnego rękopisu, znaczna część tych indeksów została już przepisana na maszynie; księgi z tymi indeksami na dniach mają być przekazane z archiwum parafialnego do archiwum archidiecezjalnego.
Andrzej Nowik
Większość ksiąg parafii świętojańskiej została już zindeksowana:
Do ksiąg najstarszych (głównie z XVII w.) indeksy (właściwie sumariusze) zostały sporządzone przez zawodowych historyków na zamówienie Muzeum Historycznego m. st. Warszawy w postaci maszynopisów, których kopie są w archiwum archidiecezjalnym.
Do ksiag z XIX i XX w.: niemal wszystkie zostały starannie zindeksowane w jezyku polskim w postaci wyraźnego rękopisu, znaczna część tych indeksów została już przepisana na maszynie; księgi z tymi indeksami na dniach mają być przekazane z archiwum parafialnego do archiwum archidiecezjalnego.
Andrzej Nowik
- Kaczmarek_Aneta

-
Sroczyński_Włodzimierz

Wstrzymałbym się z ocenami użyteczności materiałów, o których pisze Andrzej Nowik do momentu ustaleń: co to jest i jaka jest możliwość publikacji tego co jest ew. wykorzystania do prac jako materiał wyjściowy
Zmoich informacji:
- z parafii nie dotarły skorowidze żadne
- z Muzeum Historycznego to co dotarło to chyba nie jest to, o czym pisze Andrzej... zresztą tu byłyby powazniejsze problemy z prawem do publikacji... wymaga ustalenia.. być może kwestia jakiegoś zniekształcenia informacji.. wypadałoby sprawdzić niezależnie (co to było? czy i jak mozna wykorzystać? etc) w kilku źródłach...
Andrzeju!
Czy miałbyś możliwość uzyskania informacji w Muzeum Historycznym nt zgody na publikację i zakresu opracowań XVI-XVII dot. wieku? Z tego co wiem do bezpośredniej publikacji w bazie danych "sumariusze" się nie nadają - i tak wymaga to opracowania /przekształcenia. Pytanie czy łatwiej uzyskac zgodę i mieć ułatwioną pracę czy wprowadzać od poczatku nie czekając na decyzje.
pozdrawiam
Zmoich informacji:
- z parafii nie dotarły skorowidze żadne
- z Muzeum Historycznego to co dotarło to chyba nie jest to, o czym pisze Andrzej... zresztą tu byłyby powazniejsze problemy z prawem do publikacji... wymaga ustalenia.. być może kwestia jakiegoś zniekształcenia informacji.. wypadałoby sprawdzić niezależnie (co to było? czy i jak mozna wykorzystać? etc) w kilku źródłach...
Andrzeju!
Czy miałbyś możliwość uzyskania informacji w Muzeum Historycznym nt zgody na publikację i zakresu opracowań XVI-XVII dot. wieku? Z tego co wiem do bezpośredniej publikacji w bazie danych "sumariusze" się nie nadają - i tak wymaga to opracowania /przekształcenia. Pytanie czy łatwiej uzyskac zgodę i mieć ułatwioną pracę czy wprowadzać od poczatku nie czekając na decyzje.
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Boretti_Jerzy

- Kontakt:
Witam
Również jestem pełen uznania, aż nie chce mi się wierzyć w tak szybkie załatwienie sprawy.
Tym bardziej, że sam wykonałem tysiące zdjęć w tej Parafii i trwało to ooo….. albo jeszcze dłużej.
Chociaż nie jest to cała Parafia, jak sugeruje Pani Aneta Kaczmarek, bo do w AAW trafiły księgi do 1908 roku, to i tak jest to niesamowicie szybko wykonane.
Bardzo ważnym elementem jest zindeksowany skorowidz z tej Parafii, o którym pisze Pan Andrzej Nowik.
Skorowidz ten, to wspaniała praca wykonana przez już nieżyjąca Siostra ( imienia nie pamiętam chyba Celestyne ). Praca jej trwała około 20 lat, obejmowała księgi od 1802 r. do początków lat 50-tych XX wieku i pozwala na szybkiego poszukiwania konkretnych osób. Taki był cel tego indeksowania, bo w/w Siostra pracowała przez wiele lat w Kancelarii Parafialnej.
Co do wypowiedzi Pana Włodzimierza Sroczyńskiego, to informuję, że skorowidz z tego okresu na moją prośbę zostały jeszcze w Parafii, ale niedługo trafia do AAW.
Również jestem pełen uznania, aż nie chce mi się wierzyć w tak szybkie załatwienie sprawy.
Tym bardziej, że sam wykonałem tysiące zdjęć w tej Parafii i trwało to ooo….. albo jeszcze dłużej.
Chociaż nie jest to cała Parafia, jak sugeruje Pani Aneta Kaczmarek, bo do w AAW trafiły księgi do 1908 roku, to i tak jest to niesamowicie szybko wykonane.
Bardzo ważnym elementem jest zindeksowany skorowidz z tej Parafii, o którym pisze Pan Andrzej Nowik.
Skorowidz ten, to wspaniała praca wykonana przez już nieżyjąca Siostra ( imienia nie pamiętam chyba Celestyne ). Praca jej trwała około 20 lat, obejmowała księgi od 1802 r. do początków lat 50-tych XX wieku i pozwala na szybkiego poszukiwania konkretnych osób. Taki był cel tego indeksowania, bo w/w Siostra pracowała przez wiele lat w Kancelarii Parafialnej.
Co do wypowiedzi Pana Włodzimierza Sroczyńskiego, to informuję, że skorowidz z tego okresu na moją prośbę zostały jeszcze w Parafii, ale niedługo trafia do AAW.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Wydaje mi się, że w kancelarii pozostanie skorowidz, do AAW ma trafić kopia (ew. odwrotnie, ale ma być zachowana zasada: dwa egzemplarze).
Szybciej byłoby gdyby kopiowane były w AAW niż w kancelarii ale grunt, że będą. Jeśli są zdecydowanie lepsze niż skorowidze ASC to będą nieocenione... wypadałoby ustalić autora i gdzieś to uwiecznić..20 lat..
pozdrawiam
Szybciej byłoby gdyby kopiowane były w AAW niż w kancelarii ale grunt, że będą. Jeśli są zdecydowanie lepsze niż skorowidze ASC to będą nieocenione... wypadałoby ustalić autora i gdzieś to uwiecznić..20 lat..
pozdrawiam
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Oczywiście trudno oceniać coś czego się nie widzi. Andrzej tylko zasygnalizował że indeksy istnieją. Spodziewam się, że niebawem będą one dostępne w AAW na Dewajtis. Trudno oczekiwać by istniejące indeksy były gotowe do wykorzystania dla naszych celów (projekt metryki). Mogą one być jedynie materiałem wyjściowym do pracy i/lub weryfikacji rozszerzonej wersji indeksów, które powinny być zgodne z formatem określonym w naszych wzorcach.Sroczyński_Włodzimierz pisze:Wstrzymałbym się z ocenami użyteczności materiałów, o których pisze Andrzej Nowik do momentu ustaleń...
O ile w genetece trudno dotrzymywać standardów indeksacji to w projekcie metryki posiadając pełne kopie ksiąg jesteśmy w stanie wypracowany standard utrzymać.
Prawidłowo opracowany na płycie CD/DVD zasób elektroniczny powinien oprócz samych kopii metryk zawierać skorowidz (indeks) nazwisk w nich występujących by ułatwić poszukiwania.
Sprawdziłem liczbę moich i Leszka zdjęć na przenośnym dysku i wyszło że ze Św. Jana mamy ich około 30 500. Metryk jest więcej bo po 2 lub 4 na karcie.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
-
jaworowskijakub

Gdyby mozna bylo tak wszystkie księgi zfotografowac.
- Kaczmarek_Aneta

Re: Digitalizacja metryk Św. Jana Chrzciciela w Warszawie (
Sfotografowanie to rzeczywiście sprawa niezwykle istotna, ale kolejny, równie ważny etap całego projektu digitalizacji to sprawa opracowania tych zasobów, począwszy od obróbki zdjęć, segregacji, a następnie indeksacji, do której szczególnie potrzeba chętnych, także zachęcamy do współpracyjaworowskijakub pisze:Gdyby mozna bylo tak wszystkie księgi zfotografowac.
Pozdrawiam,
Aneta