Arch Wilno : diecezja wileńska w FS [szukam zaintersowanych]

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Co do liczb - mogą występować drobne różnice -> w przykładzie którym podałem (dek Troki), w danych tu wklejonych są 82 rolki, na FS zaś 83 (w linku który podałem).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to może pierwsza część, hacząca o Wilno do sprawdzenia co już jest na e-paveldas z tych poniżej
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Fond 604-10, Vilnius Diocese Catholic church books 1802-1864; 1-57 57 1 242 242
Fond 604-11, Vilnius Diocese Catholic church books 1697-1802; 58-81 24 1 40 40
Fond 604-13, Vilnius Diocese Catholic church books 1698-1866; 82-122 41 5 138 134
Fond 604-14, Kupiskis Deanery Catholic church books1834-1843; 123-129 7 1 40 40
Fond 604-19, Vilnius County Catholic church books 1798-1926; 130-179 50 1 159 159
Fond 604-20, Vilnius City Catholic church books 1798-1938; 180-284 105 1 260 260
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
dałoby radę jako test na sprawność?

Kto co sprawdza? (na razie co już jest na e-paveldas, nie co jest w planach archiuwm wileńskiego na 2015),
i wynik czyli czym (numery rolek? nie wiem jak najlepiej określić) jesteśmy ew. zainteresowani zpowyższych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Z tego co mi wiadomo pierwsze trzy fondy (Fond 604-10, Fond 604-11, Fond 604-13) zawierają księgi różnych dekanatów m.in. wołkowyskiego, grodzieńskiego, lidzkiego, słonimskiego i wielu innych, może dekanatów całej archidiecezji wileńskiej.

Fond 604- 10 zawiera wyłącznie wypisy ksiąg - tak przynajmniej jest w przypadku dekanatu grodzieńskiego.

Podobnie jest zapewne (choć nie jestem pewien) w przypadku fondów 604 - 11 oraz 604 - 13 i raczej wszystkie te trzy fondy nie są online. Zresztą z tego co mówiła Pani z archiwum LVIA na stronie
http://www.epaveldas.lt/ archiwum LVIA umieszcza wyłącznie pierwopisy.

Oczywiście na stronie http://www.epaveldas.lt/ znajdują się także wypisy ale chyba w większości zeskanowane przez Bibliotekę Wróblewskich oraz Bibliotekę Uniwersytecką.

Osobiście uważam, że zeskanowanie tych fondów byłoby dobre na początek - o ile uda się zbiory te udostępnić - za co trzymam kciuki !

Przy porównywaniu może się przydać ta strona (http://kresy.genealodzy.pl/gub_wil_87/m ... wilno.html)

Pozdrawiam
Rafał
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Wziąłem się za pierwszy:
Fond 604-10, Vilnius Diocese Catholic church books 1802-1864; 1-57 57 1 242 242

około 11 (może przed) powinienem coś mieć (pracy jest sporo)

---------------------- edycja 09:44-------------

drugi też zrobiłem - podesłałem do Włodka aby się upewnić czy o to chodzi. Wszystko z dwóch pierwszych pozycji (F 604 ap 10 i 11) jest na epaveldas.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
LucjaZatorska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: LucjaZatorska »

Widze jakies zamieszanie Pan Rafal twierdzi tak jak i ja ze Fond 604-10, Fond 604-11, Fond 604-13 nie ma on line ,a Pan Artur ze F 604 ap 10 i 11 sa on line,Moze Pan Artur poda gdzie?
jart

Sympatyk
Nowicjusz

jart pisze: (...)
(F 604 ap 10 i 11) jest na epaveldas.
-podkreślenie moje, na wyraźne życzenie Łucji
(oczywiście piszę na podstawie ogólnodostępnych danych - nie wnikając w ich jakość, ale że są "oficjalne", to ja im wierzę
pozdrawiam
Artur

Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Witam,

Czyli rozumiem, że na przykład parafia Jeziory dekant Grodno jest online http://www.epaveldas.lt/ ?

Fond 604- 10, jedn. 141)

Urodzeń: 1802 - 1818
Ślubów: 1802 - 1818
Śmierci: 1802 - 1818

Proszę o podanie linka do tego zbioru o tej sygnaturze.
O jakie ogólnodosepne dane chodzi ?

Pozdrawiam
Rafał
jart

Sympatyk
Nowicjusz

To może tak:

Fond 604 ap 10

Sprawdzałem w ogólnodostępnym litewskim systemie informacji archiwalnej - czyli tutaj: http://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces/ ... F3001.jspx

Wyniki wyszukiwania otrzymałem takie (żeby sprawdzić okresy, trzeba sprawdzić szczegóły każdej parafii):

1. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

5. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo ir santuokos metrikų knyga

6. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

8. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

9. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

13. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

19. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

20. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

35. Videniškių Romos katalikų parapijinės bažnyčios 1802--1818 m. gimimo, santuokos ir mirties metrikų; 1802--1818 m. Želvos filijinės bažnyčios gimimo ir mirties metrikų; 1813 m. Lelikonių filijinės bažnyčios gimimo ir mirties metrikų nuorašų knyga

39. Žaslių RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų knyga

72. Eišiškių RKB gimimo, santuokos ir mirties nuorašų knyga

79. Nemajūnų RKB parapijinės bažnyčios gimimo, santuokos ir mirties metrikų nuorašų knyga

103. Karkažiškės RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų nuorašų knyga

108. Giedraičių RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų nuorašų knyga

117. Dubingių RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų knyga, 1813 m. Sužionių koplyčios gimimo metrikų nuorašų knyga

120. Linkmenų RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų knyga

130. Šalčininkų RKB 1798 m., 1802--1818 m. gimimo, santuokos ir mirties metrikų knyga

131. Širvintų RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų ir Siegnievičių RKB ( Pružanų dekanato) 1802 m. santuokos metrikų nuorašų knyga

140. Stakliškių RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų nuorašų knyga

146. Birštono RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų knyga

178. Perlojos RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų knyga

183. Alovės RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų knyga

192. Nemunaičio RKB gimimo, santuokos ir mirties nuorašų knyga

208. Tabariškių Romos katalikų filijinės ir Tabariškių Karmelitų bažnyčių gimimo, santuokos ir mirties nuorašų knyga

219. Čiobiškio RKB gimimo, santuokos ir mirties metrikų knyga

222. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

223. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

226. Videniškių Romos katalikų parapijinės ir Želvos filijinės (Videniškių parapija) bažnyčių gimimo metrikų nuorašų knyga

240. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

254. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

257. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

269. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

271. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

274. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

276. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

278. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

281. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

284. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

292. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

295. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

301. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

306. Vilniaus Šv. Jonų RKB santuokos metrikų knyga

309. Vilniaus Šv. Jonų RKB mirties metrikų knyga

319. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

326. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

331. Vilniaus Šv. Jonų RKB gimimo metrikų knyga

Wszystko z tej listy jest na epaveldas. Dostępu do innego inwentarza fondu 604 nie mam (a przydałby się choćby do porównania). Nie znam litewskiego, nie jestem w stanie (teraz) doczytać dlaczego powyższa numeracja jest nie ciągła, i co w zasadzie wg autora ta lista przedstawia (wykaz opublikowanych/opracowanych, pod względem geograficznym?; jeśli to jest gdzieś napisane)
Zagalopowałem się trochę z tym że wszystko z 604-10 jest dostępne - jest to co wyżej.

Ale coś tam można znaleźć (ogólnie, w całym systemie).
Aha - dla wielu ap. w ogóle brak danych.
pozdrawiam
Artur

Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Zgoda, czyli nie miałem do końca racji :(
Faktycznie są jakieś egzemplarze tego fondu 610-10 online

www.epaveldas.lt/object/recordDescripti ... /604/10/20 www.epaveldas.lt/object/recordDescription/ARCH/604/10/6

Tylko teraz na których to jest mikrofilmach ?
Może lepiej byłoby ruszyć te fondy kompletnie nietknięte w takim razie, bo tu będzie kupa dłubania.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Ano właśnie, ja też zdałem sobie sprawę że podszedłem do sprawy trochę powierzchownie. Pracy jest ... dużo (...dużo więcej).

Nie mam teraz pomysłu jak to w praktyczny sposób ogarnąć.

Z nietkniętymi dobry pomysł, tylko jak się dowiedzieć szybko i na pewno, że są nietknięte?

Sprawdzać jakie zawierają (tzn powinny zawierać) parafie, tłumaczyć nazwy na litewski i sprawdzać w epaveldas? To chyba nie będzie szybko... (bo później podobna robota na FS z n-rami mikrofilmów).

Tak zrobiłem z 604-38 z listy Włodka, na epaveldas jest tylko jedna parafia, i to fragmentarycznie. Dłubania było (już to pisałem): dużo.
pozdrawiam
Artur

Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Tak pamiętam- pisał Pan o tym, że będzie dłubanie :)
Może jak się tak to wyświetli to się jaśniej zrobi :)

https://familysearch.org/search/catalog ... words%3A10

Co do nietkniętych to na pewno te

https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

Widzę, że mormoni mają błędy gdyż na tych mikrofilmach jest cały dekanat, a oni onzaczyli tylko parafię Grodno.
Nie można wyszukać innych grodzieńskich parafii (to było mikrofilmowane niedawno i pewnie dlatego).

https://familysearch.org/films/lookup/p ... m/2187991/
Ostatnio zmieniony pn 12 sty 2015, 16:18 przez Jurowski_Rafał, łącznie zmieniany 1 raz.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Nie mam pomysłu jak praktycznie ugryźć taką ilość materiału sposobami które znam. Tzn teoretycznie można by, ale to potrwa długo (bardzo) - ja się nie podejmuję. Opcje widzę trzy:
1. Trzeba zbudować zespół który przemyśli sprawę od podstaw jeszcze raz, opracuje metodę i wykona robotę (patrząc na dotychczasowy rozwój wypadków - jakoś tego nie widzę)
2. Nasze pomysły idą w złym kierunku bo da się to zrobić szybko i łatwo (nie bardzo to sobie wyobrażam)
3. Będzie można wybrać sobie porcję materiału (1 ap.? 1 dekanat? czasem jest to równoważne) i samemu ją opracować, po czym będzie ona udostępniana (tylko nie wiem czy takie podejście jest wykonalne/dopuszczalne).
pozdrawiam
Artur

Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Witam,

Odnośnie tych dwóch przykładowych ksiąg znajdujących się online na epaveldas

http://www.epaveldas.lt/object/recordDe ... H/604/10/6
http://www.epaveldas.lt/object/recordDe ... /604/10/20

To znajdują się one na mikrofilmach numer 2433934 oraz 2420293, fond 604-10 (Record group 604, series 10, files 6, 20)

https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

Tylko na mikrofilmie 2420293 znajdują się jeszcze inne parafie, teraz czy są zeskanowane ?
Jeżeli te parafie są na epaveldas to odrzucamy mikrofilm jeżeli nie to co ? Bierzemy kawałek ?

To wszystko nie będzie proste choćby z tego powodu że na mikrofilmie mogą być przemieszane różne parafie te już obecne online i te nieobecne online. Proponuję prostsze fondy..

W pierwszej kolejności proponuję takie parafie, które są "dziewicze".
Na przykład te które należały do dekanatów: Grodno, Wołkowysk, Słonim oraz ewentualnie Lida, Raduń.
Poza tym z terenów dzisiejszej Litwy jest już sporo skanów a z terenów Białorusi jest wielka czarna dziura ! To dla mnie jest mocny argument.

Osobiście mogę powybierać numery mikrofilmów tych dekanatów, zresztą na tym a także na Forum Rodów Grodzieńskich jest kilka osób zainteresowanych indeksacją. Myślę, że możemy stworzyć całką silną grupę.

Włodku pozostaje pytanie jakie warunki postawił Familysearch ? Jak zaawansowane są rozmowy ? Czy oni chcą abyśmy od razu podali wszystkie numery, które nie są online ?

Odnośnie wątpliwości Artura też się zgadzam :)
Proponują kontakt mailowy i telefoniczny bo na forum to obawiam się wszystkiego nie ustalimy jurowski.rafal[at]gmail.com
Jeżeli jest szansa to działajmy !

Pozdrawiam
Rafał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Tym razem widzę, że szansa jest (tzn odzew na forum konrektny:)
Próbowałbym jednak uszczknąć coś z prawie kazdego bloku, tzn
tam gdzie jest opis "Wilno bez znaku zapytania szansa jest 99.99%
tam gdzie Wilno/Grodno mogą wystąpić problemy (określmy szansa 80%)
AP Białystok osobna sprawa - raczej 100% ale nie wiem czy nie lepiej liczyć na skany z ksiąg, tzn zastanawiam się czy zawracać głowę FS czy bezpośrednio przez AP (decydujące byloby kiedy AP wykona..może już ma część?)

Po kawałku z
Wilno
Wilno/Grodno?

Największy apetyt na z "Grodno"/"wilno/Grodno?", ale spróbujmy może coś i z Wilna (tu mamy 100% gwarancję, żę możemy wstawić)

Można jeszcze dołączyć kryterium "czy są chętni na indeksację"

Mozemy zacząć od niewielkiej porcji..i tak przetestowac procedury by wypadało
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam

AP Białystok ma zeskanowane wszystkie posiadane księgi metrykalne /tak przynajmniej twierdzi jeden z pracowników archiwum/ i skany czekają w kolejce na umieszczenie na "szukaj w archiwach". Procedura potrwać ma kilka miesięcy.
Popieram Rafała, że priorytetem jest dekanat grodzieński i dalej posuwać się w kierunku wschodnim. Bo rzeczywiście Białoruś jest białą plamą w poszukiwaniach genealogicznych. Na Litwie łatwiejszy jest dostęp do archiwów.
Pozdrawiam AlbinKoz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”