Obecna siedziba rodowa na podstawie numeru domu z 1802r.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Czy jest możliwe zlokalizowanie miejsca/działki na podstawie numeru domu podanego w księgach parafialnych z poczatku XIX wieku.
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
W jakiej miejscowosci?
Dla Warszawy mozna.
Pozdrawiam,
Bozenna
Dla Warszawy mozna.
Pozdrawiam,
Bozenna
Faktycznie zapomniałem podać miejscowości. Jest to Wola Pławska (Galicja)
Krzysztof Naróg
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Z własnej praktyki wiem ,że w przypadku wiosek tradycyjnych, nie przezywających gwałtowenej industrializacji, numeracja obecna niemal pokrywa sie z ta sprzed wielu lat. Ten sam kierunek numeracji.
W przypadku podlaskich wiosek szlacheckich, jesli sie zna genealogie, to to samo siedlisko bywa pod tym samym numerem co na poczatku XIX wieku
Pozdrawiam
W przypadku podlaskich wiosek szlacheckich, jesli sie zna genealogie, to to samo siedlisko bywa pod tym samym numerem co na poczatku XIX wieku
Pozdrawiam
-
Korbiel_michał

U mnie na wsi domy przestano przenumerowywać dopiero po 1846 roku jak upadła Rzeczpospolita Krakowska.
Wcześniej po postawieniu nowej chałupy między numerem 4 a 5 wszystkie domy od 5 w górę miały zwiekszany numer domu o 1. Co stwierdzam na podstawie katastru galicyjskiego i metryk.
Dom brata mojego pra..dziadka od 1817 do 1847 miał numery od 9 przez 10, 11, 12 .. aż ustabilizowal sie na 16.
Michał
Wcześniej po postawieniu nowej chałupy między numerem 4 a 5 wszystkie domy od 5 w górę miały zwiekszany numer domu o 1. Co stwierdzam na podstawie katastru galicyjskiego i metryk.
Dom brata mojego pra..dziadka od 1817 do 1847 miał numery od 9 przez 10, 11, 12 .. aż ustabilizowal sie na 16.
Michał
-
Pawłowski_Henryk

@ Michał- ciekawa uwaga, dzięki.
@ Magi - polecam III kataster galicyjski- jeżeli zachowały się mapy Pani Wsi to można znaleźć na mapie dom i sprawdzić jaki był numer. Uwaga na pułapkę bo numer na mapie różnił sie od faktycznego numeru domu- on będzie w operatach.
Mając ten numer zobaczy Pani czy zmienił się od lat 40-tych XIX wieku. Dalej cofając się do Metryki Franciszkańskiej z 1819 i Józefińskiej z lat 80-tych XVIII wieku ustali Pani czy tam był ten sam numer czy ulegał zmianom.
U mnie sytuacja taka jak u Michała nie nastąpiła- numery są niezmienne od XVIII wieku
@ Magi - polecam III kataster galicyjski- jeżeli zachowały się mapy Pani Wsi to można znaleźć na mapie dom i sprawdzić jaki był numer. Uwaga na pułapkę bo numer na mapie różnił sie od faktycznego numeru domu- on będzie w operatach.
Mając ten numer zobaczy Pani czy zmienił się od lat 40-tych XIX wieku. Dalej cofając się do Metryki Franciszkańskiej z 1819 i Józefińskiej z lat 80-tych XVIII wieku ustali Pani czy tam był ten sam numer czy ulegał zmianom.
U mnie sytuacja taka jak u Michała nie nastąpiła- numery są niezmienne od XVIII wieku
-
Krzysztof_Gruszka

Do MagiQ,w Woli Pławskiej numery były ostatni raz zmieniane w latach 80-tych(przykładowo w sąsiednich Rzędzianowicach 105 to obecnie 159),(podpowiem jeszcze żeby sprawdzić w księgach parafialnych w Rzędzianowicach przy wpisie urodzenia przodków są wpisywane ówczesne numery domów w parafii znajdują się księgi Woli Pławskiej z lat1787-1843 i 1948- do dzisiaj) wcześniej chyba po II wojnie ,jeśli chcesz namierzyć dokładnie miejsce rodowe to najszybciej sposobem opisanym w poście powyżej lub jeśli masz znajomego geodetę to najkrótsza i najszybsza droga do uzyskania interesujących informacji,ponieważ oni mają dostęp do operatów które zawierają całą historię danej nieruchomości .Pozdrawiam Krzysztof