Cmentarz Ewangelicko-Augsburski w Warszawie

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Akszeingar pisze:Czy mogę prosić o informację zawarte przy osobach o nazwiskach:
Acher Franciszek Adolf (s. 15)
Buchholtz Fryderyk (s. 70)
Kuhne Antoni (s. 304)
Kuhnel Karol Henryk (s. 304)
Weiss Marian Allan (s. 588)
Akszeingar
Z uwagi na fakt, że biogramy wymienionych przez Ciebie niektórych osób (Acher, Buchholtz, Weiss) przekraczają 1-2 strony, pozwolę sobie zamieścić najważniejsze dane osobowe - wskaż, proszę, w przypadku których osób są one dla Ciebie niewystarczające ( postaram się w innym terminie podesłać Ci biogramy w innej formie).
ACHER FRANCISZEK ADOLF (23 VIII 1881 Warszawa - 4 VII 1958 tamże), agronom, ogrodnik. Był synem grawera Adolfa Augusta i Katarzyny z Daabów. Pochodził ze szlacheckiej rodziny bawarskiej wyznania rzymskokatolickiego.
Jego pradziadem był Franciszek Ksawery, dziadem - Jan Nepomucen (1815-1883) żonaty z Rozalią z Punschów.

BUCHHOLTZ FRYDERYK (16 V 1792 Holsztynek w Prusach - 15 V 1837 Warszawa), fabrykant fortepianów. Był synem osiadłego w Warszawie Andrzeja, "szyrmajstra", i Ewy z Pohlów. Poślubił Emilię z Bratyńskich.

KUHNE ANTONI (1831 - 14 III 1879 Warszawa), artysta muzyk. Od 1845 grał na trąbce w orkiestrze Teatru "Rozmaitości" w Warszawie. Jednocześnie przez wiele lat prowadził popularną w Warszawie orkiestrę, z którą wiosną i latem koncertował w pijalni wód mineralnych w Ogrodzie Saskim (od 1850 r. dyrygował tam wspólnie z Leopoldem Lewandowskim), a także w Nowej Arkadii oraz Resursie Obywatelskiej. Komponował popularne tańce oparte na motywach ludowych. W r. 1862, w imieniu warszawskich artystów muzyków, zamówił w zakładzie litograficznym Ottona Flecka plakat informujący o nabożeństwie za pomyślność Ojczyzny. W 1865 r. objął stanowisko profesora gry na trąbce w Instytucie Muzycznym w Warszawie, sprawując jednocześnie funkcję kapelmistrza w pułku Gwardii Litewskiej aż do swojej śmierci. Pochowany został w alei 52 nr 38.

KŰHNEL KAROL HENRYK (ok. 1770 - 23 I 1836 Warszawa), lekarz. W 1796 r. jako urzędnik służby zdrowia w wojsku pruskim przybył do Warszawy i tu w 1808 r. objął stanowisko urzędnika służby zdrowia I klasy. Dwa lata później został lekarzem dywizyjnym, a następnie inspektorem generalnym wojsk Księstwa Warszawskiego. Od 1813 r. był członkiem komisji nadzorczej nad lazeratami wojskowymi. W 1821 r. nazwisko jego figuruje na liście członków loży masońskiej "Świątynia Stałości", była także członkiem honorowym loży "Świątynia Minerwy". W 1820 r. należał do grona założycieli Towarzystwa Lekarskiego Warszawskiego. W latach późniejszych był wziętym lekarzem prywatnym. Kazimierz Wójcicki tak go wspomina: "Urodzony w kraju obcym, od lat przeszło trzydziestu stał się ziomkiem naszym. Znany jako lekarz praktyczny w Warszawie, miłą pamięć po sobie zostawił." W uznaniu zasług w 1825 r. Kühnel został zaszczycony szlachectwem. Pochowany został w mauzoleum w alei 9 nr 24, gdzie znajduje się jego popiersie dłuta Jakuba Tatarkiewicza.

WEISS MARIAN ALLAN (30 VI 1921 Kalisz - 17 VII 1981 Konstancin), lekarz ortopeda, wybitny specjalista w dziedzinie rehabilitacji. Był synem Ignacego i Vally.
W książce jest ilustracja przedstawiająca grób Karola Kühnela - na życzenie wykonam zdjęcie.

Ewa
Niestety, w książce nie ma żadnej wzmianki o Twojej antenatce.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Dziękuję, pozostaje mi tylko dokładne czytanie aktów z tego kościoła.

Pozdrawiam,

Ewa
annatst

Sympatyk

Post autor: annatst »

Witaj Aneto.

Niestety w podanej przez Ciebie wyszukiwarce nie moge znalezc nikogo z mojej rodziny jesli jednak moglabym Cie poprosic o sprawdzenie nazwiska Thime (Thimy, Thieme, Time, Timme) i Baudouin de Courtanay. W innej wyszukiwarce wpisujac Thieme wyskoczyly nieznane mi dotad zdjecia nagrobka kogos spokrewnionej Marii Sikorskiej: http://www.polskie-cmentarze.com/wawaml ... =0&cinki=4 moze masz jakies informacje dotyczace osob pochowanych w tym wlasnie grobie?

Z gory serdecznie dziekuje
Anna Time-Stepniak
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Aniu,

w indeksie ogólnym występuje nazwisko Heleny z Thiemów, która wyszła za mąż za OSKARA KOTULĘ:
http://www.polskie-cmentarze.com/wawaml ... 220&inni=0
Oskar Kotula (20-12-1900 Majkowice, pow. Bochnia - 24-11-1967 Warszawa), pseudonim "Śląski", nauczyciel. Był synem nauczyciela Bernarda i Małgorzaty z Szymszów.

Jeśli chodzi o nazwisko Baudouin de Courtenay, w książce zawarty jest biogram CEZARII z PRYFKÓW BAUDOIM de COURTENAY (27-7-1841 Warszawa - 15-02-1878 tamże). Była córką urzędnika Banku Polskiego Teofila i Anny. Została pierwszą żoną znanego językoznawcy Jana Baudouin de Courtenay (13-3-1845 Radzymin - 3-11-1929 Warszawa).

Wszystkie pozostałe osoby noszące nazwisko Baudouin de Courtenay występują w biogramie Cezarii.
Jest on dość długi, więc treść mogę podesłać Tobie w innej formie - jeśli będziesz zainteresowana, proszę o informację.

Nie ma żadnych informacji o osobach wymienionych w podlinkowanym przez Ciebie nagrobku Marii Sikorskiej.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
annatst

Sympatyk

Post autor: annatst »

Droga Aneto,

Serdecznie dziekuje za informacje. Obawiam sie, ze Helena nie jest spokrewniona z moja rodzina Thime. Interesuja mnie natomiast osoby widniejace w biogramie Cezarii jako, ze Jan Niecislaw BdC (jezykoznawca) widnieje na aktach urodzenia dzieci "mojego" Jana BdC (urzednika). Wyzej wspomniana Maria Sikorska jest jedna z jego corek. Jezeli masz w danym biogramie jakies informacje dotyczace Jana BdC (urzednika), Marii Sikorskiej (z domu Baudouin de Courtenay), Stanislawa BdC, Gabrieli BdC, Kazimierza BdC, Rafaeli BdC badz Jerzego BdC to bylabym wdzieczna za ich podeslanie.

Pozdrawiam
Anna Time-Stepniak
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Aniu,

z przyjemnością - odbierz wiadomość ;)

Pozdrawiam
Aneta
mirkania

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mirkania »

Witaj Aneto,

jeśli to nie jest wielki problem, to poproszę o biogramy wszystkich Wernerów.
Pozdrawiam
Mirka
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Mirko,

problem byłby z przepisaniem kilku stron, tak więc podaj w PW kontakt do siebie - znajdziemy prostsze rozwiązanie ;)

Pozdrawiam,
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”