Familysearch - Polska, dostęp do ksiąg 1600-1950

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Re: Prośba o pomoc przy odtworzeniu pliku.

Post autor: Mirek.Kozak »

sebastian.skoczylas pisze:Niektóre strony ładują mi się do połowy i na tym poprzestają.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,21852101
U mnie w chrome tez na poczatku brakowalo dolnej czesci, ale wystarczylo nacisniecie F5 - czyli odswiezenie strony i ukazala sie cala strona.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
sebastian.skoczylas

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc przy odtworzeniu pliku.

Post autor: sebastian.skoczylas »

Czy mógłbym jeszcze prosić o pomoc w rozczytaniu tego akt? Według mnie zawiera jakieś błędne informacje, chyba że ja źle odczytałem. Czy tam jest ''Filip(nazwiska nie mogę odczytać)(...) ojciec żony zmarłego'' a pod koniec ''(...) zostawił po sobie owdowiałą żonę Marianne Zielińską'' Skoro był jej ojcem to czemu nie nazywał się tak jak ona, chyba że źle odczytuje. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Zieliński_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Zieliński_Piotr »

„ .... Stawili się Filip Sędkowski lat 70 ojciec żony zmarłego i Stanisław Bernaś lat 50 liczący sąsiad włościanin gospodarz ze wsi Siucice i oświadczyli, iż dnia 5 kwietnia o godzinie 9ej wieczorem umarł Skoczylas Jan(?) lat mający 50 włościanin gospodarz z Siucic imion rodziców i zamieszkania niewiadomy. Zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę Mariannę Sędkowski. Przekonawszy się naocznie o zejściu Skoczylasa akt ten .... „
Wszystko jest w porządku.

Pozdrawiam
Piotr
sebastian.skoczylas

Sympatyk

Post autor: sebastian.skoczylas »

dziękuje za pomoc, jednak jest jakaś nieścisłość w skorowidzu pod numerem aktu 23 jest Skoczylas Franciszek, a jego żoną była Marianna Zielińska?
Awatar użytkownika
Zieliński_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Zieliński_Piotr »

Nieścisłości w skorowidzach to normalna i powszechna rzecz. Dlatego dokumentem urzędowym jest zapis aktu a nie zapis w skorowidzu. Imię zmarłego faktycznie jest Franciszek – zapisany w akcie jako Franc. Ale nazwisko Marianny na pewno nie jest Zielinska.

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

w akcie jest zapisane: Skoczylas Franciszek
...Skoczylas Fran
ciszek
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
jurpała

Sympatyk

Prośba o pomoc w znalezieniu miejscowości w zasobac Mormonów

Post autor: jurpała »

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Nie mogę sobie poradzić aby znależć w zasobach metrykalnych Mormonów jakie lata posiadają z miejscowości Jeziorsko koło Turku. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Iwona.
Iwona
NikaModzelewska

Sympatyk

Post autor: NikaModzelewska »

Mormoni mają kopie ksiąg metrykalnych 1808 - 1875

https://familysearch.org/search/catalog ... =504865-50

pozdrawiam

Nika
Bożyk_Adrian

Sympatyk

Filip Bożyk - Family Serach?

Post autor: Bożyk_Adrian »

Witam.

W związku z odpowiedzią jaką udzielono mi w AP Łódź, o nie znalezieniu aktu urodzenia Filipa Bożyka w latach 1793-1795, ani też Jego aktu małżeństwa z Magdaleną Kubiak w latach 1814-1816, nie wiem co robić dalej.

Wiem że digitalizacja parafii Kurowice w której pojawiają się ww Państwo jest od 1818.

Czy pisać ponownie z prośbą o przeszukanie tym razem lat 1816-1818?? Przyznaję że datę po prost wziołem z sufitu.

Filip Bożyk prawdopodbnie urodził się w 1793 roku więc w 1814 roku miał 21 lat. A może pobrał się przed 1814?

W jakim wieku wtedy na ogół się pobierano?

A może mógłbym znaleźć Filipa za pomocą Family Serach albo czegoś podobnego?

Po rozmowie z Przemiłą Pani z Archiwum wiem że właścicel metryk nie zgodził się na digitalizację metryk sprzed 1818. Może ulegnie to zmianie?

Wydaje mi się że dość dokładnie przejrzałem roczniki 1818-1860 Parafi Kurowice. Może mi coś umkneło?

A może w sąsiedniej parafii mógłbym coś znaleźć? Tylko w której? Jakie są sąsiednie parafie w odniesieniu do Kurowic?

Czy ma ktoś jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Filip Bożyk - Family Serach?

Mormoni maja sfilmowane metryki urodzin parafii Kurowice od 1787 roku.
Mozesz to zobaczyc tutaj:
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
oraz tutaj:
Zamawiasz filmy przez internet, czekasz na dostawe do wybranego Centrum Rodzinnego a nastepnie przegladasz je i ewentualnie fotografujesz.
Nie sprawdzalem, ale byc moze te filmy sa rowniez dostepne w AP.
jurpała

Sympatyk

Post autor: jurpała »

Ślicznie dziękuję za tak szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
Iwona
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

witam,
przy okazji mam pytanie. Jaka jest pewność, że w katalogu FS, który chcę zamówić będą konretne lata, które mnie interesują?

potrzebuję lata 1855-56 - nie ma ich w AP, w genetece są tylko indeksy ze skorowidzów.
Czy podny przedział czasowy gwarantuje, że te lata są?
pozdrawiam
ewa
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Gwarancji nie ma zadnej, tylko prawdopodobienstwo na 99%.
Na ponad 100 filmow przeze mnie zamowionych, tylko na jednym brakowalo jednego rocznika, ktory byl w katalogu na stronie internetowej. Prawda jest jednak i to, ze na trzech mikrofilmach byly dodatkowe lata, ktorych w katalogu nie wymieniono.
Jesli szukane przez ciebie dwa lata sa w katalogu a nie bedzie ich na mikrofilmie - mozesz wystapic o zwrot pieniedzy, czyli nic nie stracisz!
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Dzięku za odpowiedź
ewa
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

podawane są daty skrajne, bez informacji o tym co jest wewnątrz
ale 1855 (może nie jest cały) w AP jest (tzn PRADZIAD tak podaje i to jako datę skrajną, więc coś z 1855 na 99% jest:)
1856 raczej nie ma
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”