Witam, poszukuje wszelkich informacji nt, Zimnickich v Ziemnickich wystepowali w okolicach Kleczewa w Wielkopolsce w ciagu ostatnich 300 lat.
Za wszelkie informacje z gory serdecznie dziekuje. Dodam, ze Teki Dworzaczka i Poznan Project juz przejrzalem. O ile sa jeszcze jakiekolwiek inne zrodla chetnie sie zapoznam. Dodakowo szukam informacji nt Chirowskich v Chyrowskich ci pochadza z Tysmienicy.
Bardzo dziekuje.
Zimniccy & Chirowscy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Świerniak_Kazimierz

Re: Zimniccy & Chirowscy
W roku 1938 Dominik Chirowski z Tyśmiency wydał książeczkę : " Dzieje Tyśmienicy- 25 ilustacji" stron 78 . Od 28.05.1919 do 20.07.1919 komisarzem rządowym był Józef Chirowski a Dominik Chirowski naczelnikiem Ochotniczej straży Pozarnej a w reklamach jest : Kazimierz Chirowski -mistrze szewski ; augustyn Chirowski z Nizniowa - budowa piców piekarskich ;Synowie Józefa Chirowskiego,m -uprawnione kierownictwo robót budowlanych w Tyśmienicy i tylko tyle w niej o CHIROWSKICH . W broszurce "Tajemnice Czarnego Lasu " Tadeusz Kamiński opisał rozstrzelanych nauczycieli z ziemi Stanislawowskiej w sierpniu 1941v roku , wsród których jest żona Dominika Maria Chirowska z Tyśmienicy razem 10 nauczycielami z Tyśmienicy .Dominik Chirowski był wujkiem mojej znajomej ur.1933 w Tyśmienicy w rodzinie Osipa i mogę skontaktować ,ale tylko z potomkami Chirowskich i Osipa .Telefon do mnie 91-4690896 ; 502947639 .Pozdrawiam Kazimierz Świerniak ze SzczecinaNieczuja pisze:Witam, poszukuje wszelkich informacji nt, Zimnickich v Ziemnickich wystepowali w okolicach Kleczewa w Wielkopolsce w ciagu ostatnich 300 lat.
Za wszelkie informacje z gory serdecznie dziekuje. Dodam, ze Teki Dworzaczka i Poznan Project juz przejrzalem. O ile sa jeszcze jakiekolwiek inne zrodla chetnie sie zapoznam. Dodakowo szukam informacji nt Chirowskich v Chyrowskich ci pochadza z Tysmienicy.
Bardzo dziekuje.
Serdecznie dziekuje Panie Kazimierzu. Akurat te fakty sa mi znane, mamy rowniez te ksiazeczke wraz z dedykacja. Dominik byl bratem mojego dziadka Augustyna, ktorego 'reklama' jest zamieszczona w tejze ksiazeczce. Dominik z tego co pamietam zginal pod Tobrukiem. Zane mi sa rowniez fakty dot. 'przemyskiej' galezi Chirowskich wywadzacych sie od Michala Chirowskiego, brata Jozefa.
Moje poszukiwania dotcza dowiedzenia woloskich lub siedmiogodzkich korzeni rodziny.
Raz jeszcze dziekuje i pozdrawiam.
Jerzy Zimnicki
Moje poszukiwania dotcza dowiedzenia woloskich lub siedmiogodzkich korzeni rodziny.
Raz jeszcze dziekuje i pozdrawiam.
Jerzy Zimnicki
Witam serdecznie
Pomagam przyjacielowi w rozpoczęciu poszukiwań. Jego babcia Stanisław Zybura z domu Chirowska brała slub w 1945r. w Przemyślu-Zasanie, była córką Wawrzyńca Chirowskiego i Karoliny z d. Zahatyńskiej . Urodziła się w 1908r. we Lwowie. Wawrzyniec to syn Antoniego Chirowskiego i Anny z d. Olchowy.
Damian Jureczko
Pomagam przyjacielowi w rozpoczęciu poszukiwań. Jego babcia Stanisław Zybura z domu Chirowska brała slub w 1945r. w Przemyślu-Zasanie, była córką Wawrzyńca Chirowskiego i Karoliny z d. Zahatyńskiej . Urodziła się w 1908r. we Lwowie. Wawrzyniec to syn Antoniego Chirowskiego i Anny z d. Olchowy.
Damian Jureczko