Żak - poszukuję potomków rodzin z Grabca, Bonowic i Rokitna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Andrzej_Żak

Sympatyk

Żak - poszukuję potomków rodzin z Grabca, Bonowic i Rokitna

Post autor: Andrzej_Żak »

Temat: "Poszukuję potomków rodzin z Grabca, Bonowic i Rokitna"*

Witam
Nazywam sie Andrzej Żak. Mój dziadek Stefan Ignacy Żak urodził się w 1905 roku w Grabcu koło Szczekocin. jego ojcem był Ignacy Żak a dziadkim Stanisław Żak (zmarł w wieku 25 lat w listopadzie 1863 r - to czas Powstania Styczniowego - wtedy w parafii Szczekociny odnotowano szczególnie dużą liczbę zgonów młodych mężczyzn??!!). Od ponad trzech lat badam historię Przodków. W wielu gałęziach dotarłem do II połowy XVII wieku. Mimo natłoku obowiazków codziennych, chęć poznania losów Przodków powoduje, że praktycznie nie ma dnia bym choć chwili nie poświęcił na poszukiwania. Przy okazji zagłębiam się w literaturę dotyczaca historii regionu, obyczajów. mam już sporo materiałów by rozpocząć pisanie pracy "mojego życia" - Księgi Dziejów Mojej Rodziny. Niestety często staję w obliczu luk w źródłłch metrykalnych. Pojawiają się "białe plamy" czyli wydarzenia okryte mgła zapomnienia. Mam nadzieję, że znajdę kiedyś kontakt z krewnymi i dlatego postanowiłem napisać ten post.
Szukam potomków rodzin z Grabca, Bonowic, Rokitna: Żaków, Pytlarzy, Pałków, Szewczyków, Bieńków, Ślęków (Rokitno, Grabiec), Morawieckich (Grabiec, Kossów, Dzierzgów), Ziarnów i Miśkiewiczów (Rokitno), Łapajów (Rokitno), Ćwiklińskich i Barczyńskich (Kossów) i innych rodów włościańskich związanych z tymi ziemiami.
Pozdrawiam serdecznie Andrzej Henryk Żak

* moderacja tematu [Sianin_1948]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”