Proszę o sprawdzenie mojego odczytu (jeżeli widoczna strona została automatycznie przetłumaczona to proszę kliknąć w prawym górnym rogu na "pokaż tekst oryginalny")
akt urodzenia rok 1929, akt pochodzi z rejonu Podkarpacia
moje pytania;
- czy określenie "de vidus" oznacza - wdowcy , czy znaczy - wdowiec i dotyczy tylko Abela (uczciwy wdowiec - H. de vidus) ?
- co oznacza zwrot "de voira" jeśli oczywiście dobrze odczytałem
- czy nazwisko (jeśli w ogóle to jest nazwisko Hiszkoń lub może inna wersja nazwiska - np. z Hiszków, z Hinków, z Kiszków, Olinków dotyczy żony Abla "z domu" , czy może jest to tylko jej imię ale jakie ?
- zwrot "ex Jud[aismo]Con[juge]versus" dotyczy kogoś z wymienionych, obojga rodziców Leona, czy tylko kobiety o nieustalonym imieniu, a może samego Leona ?
na Podkarpaciu występuje nazwisko Kiszka
Proszę sprawdzić poprawność odczytu aktu urodzenia
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Co do obu "de", są to imiona żydowskie: Dawid [Abeles] i Dewojra.
Jeśli na końcu jest "conversus", to sam Leon konwertował. Jeśli "conversis", to Leon z rodzicami (mało prawdopodobne), ale z błędem gramatycznym.
Jeśli na końcu jest "conversus", to sam Leon konwertował. Jeśli "conversis", to Leon z rodzicami (mało prawdopodobne), ale z błędem gramatycznym.
Dziękuję bardzo Panie Bartłomieju
mam jeszcze wątpliwość:
Dawid [Abeles] to dwa imiona (drugie po ojcu ?), czy może Dawida nazwisko brzmi Abeles ?
czy ktoś z forumowiczów mógłby jeszcze zerknąć do aktu, by móc spróbować odczytać nazwisko prawdopodobnie 'z domu" wymienionej w akcie Dewojry
mam jeszcze wątpliwość:
Dawid [Abeles] to dwa imiona (drugie po ojcu ?), czy może Dawida nazwisko brzmi Abeles ?
czy ktoś z forumowiczów mógłby jeszcze zerknąć do aktu, by móc spróbować odczytać nazwisko prawdopodobnie 'z domu" wymienionej w akcie Dewojry
Krzysztof
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Syn Dawida Abeles i Dewojry Olinkoir [?].
Nazwiska żydowskie były b. często patronimiczne.
Nazwiska żydowskie były b. często patronimiczne.
Bartek
Panie Bartłomieju jeszcze raz chciałbym prosić o wsparcie gdyż mam wątpliwości czy prawidłowo odczytałem
ten krótki napis
pod imionami narodzonego Krzysztofa / Kazimierza
/ born / = urodzony ?
ale skąd angielskie słowo w akcie napisanym po łacinie ?
w dostępnych łacińskich słownikach na Genepedii nie znalazłem nic co pasowało by do przetłumaczenia tego zapisu
ten krótki napis
pod imionami narodzonego Krzysztofa / Kazimierza
/ born / = urodzony ?
ale skąd angielskie słowo w akcie napisanym po łacinie ?
w dostępnych łacińskich słownikach na Genepedii nie znalazłem nic co pasowało by do przetłumaczenia tego zapisu
Krzysztof