Mam problem z odnalezieniem inf. o moim dalszym krewnym Antonim [ew Aleksandrze] Adamczyku. Całkiem niedawno jedna z najstarszych żyjących ciotek opowiedziała mi kilka ciekawych historii o dalekim kuzynie [ nie znała go zbytnio osobiście - raczej głównie z przekazów rodzinnych jej matki i siostry matki] który w dwudziestoleciu międzywojennym był aktorem a pochodził z parafii Goszczyn i urodził się napewno po 1906r [był młodszy od mamy cioci która w tym własnie roku się urodziła] i przed wybuchem Iwojny św. Niestety ciocia dysponuje tylko ogólnikami typu mówiliśmy na niego wójek Tosiek a w listach do mamy podpisywał się wasz Alek [ listy niestety nie zachowały się] , stąd też wyszłam z założenia że miał właśnie na imię Antoni bądź Aleksander. Szukając metryk natrafiłam na pasujący akU Antoniego Adamczyka ur w Goszczynie w 1910r a min.w NAC natrafiłam na wzmianke o Antonim Adamczykau aktorze [filmy "Dzikie pola (1932) i Niebezpieczny romans (1930).
Teraz meritum :czy ktoś może wie do jakiej instytucj [filmowej?] można się zwrócić z zapytaniem o taką postać
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki , poniewaz przyznam że nie bardzo wiem jak to"rozgryźć"