Jak odnaleźć inf. o przedwojennym aktorze ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Witam
Mam problem z odnalezieniem inf. o moim dalszym krewnym Antonim [ew Aleksandrze] Adamczyku. Całkiem niedawno jedna z najstarszych żyjących ciotek opowiedziała mi kilka ciekawych historii o dalekim kuzynie [ nie znała go zbytnio osobiście - raczej głównie z przekazów rodzinnych jej matki i siostry matki] który w dwudziestoleciu międzywojennym był aktorem a pochodził z parafii Goszczyn i urodził się napewno po 1906r [był młodszy od mamy cioci która w tym własnie roku się urodziła] i przed wybuchem Iwojny św. Niestety ciocia dysponuje tylko ogólnikami typu mówiliśmy na niego wójek Tosiek a w listach do mamy podpisywał się wasz Alek [ listy niestety nie zachowały się] , stąd też wyszłam z założenia że miał właśnie na imię Antoni bądź Aleksander. Szukając metryk natrafiłam na pasujący akU Antoniego Adamczyka ur w Goszczynie w 1910r a min.w NAC natrafiłam na wzmianke o Antonim Adamczykau aktorze [filmy "Dzikie pola (1932) i Niebezpieczny romans (1930).
Teraz meritum :czy ktoś może wie do jakiej instytucj [filmowej?] można się zwrócić z zapytaniem o taką postać
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki , poniewaz przyznam że nie bardzo wiem jak to"rozgryźć" ;)
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Witam,
sprawdziłem w Słowniku biograficznym teatru polskiego 1765-1965 i tam nie ma Adamczyka. Warto sprawdzić książkę Pleograf: słownik biograficzny filmu polskiego 1896-1939 (bywa na Allegro nawet od 19 zł).
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Krzyś

Sympatyk

Post autor: Krzyś »

Witam
Tutaj można zasięgnąć informacji - jeśli posiadają.
http://www.filmschool.lodz.pl/kontakt

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Oficjalna strona filmu polskiego to www.filmpolski.pl
ale tam nie wiele mają, bo w sumie skąd
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=1178670
To raczej Ty musisz im uzupełnić dane podając źródła.

Film był bardzo popularny w latach 30-tych, ale aktorzy występowali głównie w teatrach (właśnie jak Maciej pisze wyżej) - traktując kino jako dodatkową fuchę. Trzeba by ustalić z jakim teatrem był związany (i czy warszawskim?).
Niestety strona e-teatr.pl nie znajduje takiego artysty.

Szukałam również w bibliotekach cyfrowych: http://genealogyindexer.org/
ale bez rezultatu. A przecież musiał gdzieś mieszkać.

Powodzenia
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Dziekuję Panie Macieju za podpowiedź - jeśli chodzi o słownik biograficzny filmu polskiego to raczej na chwile obecną [jak sprawdziłam na Allegro] nie ma takiej pozycjii w sprzedaży ale może uda mi się ją jakoś zdobyć :)
Panie Krzysztowie dziękuję za link spróbuję zasięgnąć informacji :)
Pani Beato dziękuję również za zainteresowanie tematem - ja też pomyślałam o teatrze - ale nie mam żadnego punktu zaczepienia poza tym że rzeczywiście [wg,słów cioci] grał w Warszawie i w filmie i w teatrze - same ogólniki mam i dlatego chwytam się każdej nawet najmniejszej poszlaki ;)
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
mael

Sympatyk

Post autor: mael »

Agnieszko

Antoni Adamczyk zagrał w:

Niebezpieczny romans - "Morda" - produkcja As-Film - premiera - 18.10.1930 r

Wiatr od morza - produkcja Vox- Film - premiera 25.12.1930 r.

Dzikie pola -"Pietrow-wachmistrz kozacki" - produkcja Sol-Film - premiera 18.03.1932 r

Dzieje grzechu - produkcja Sniks - premiera 14.09.1933 r.

( w Historia filmu polskiego tom II)

Podałam nazwy wytwórni - może coś po nich zostało?

Przejrzę jeszcze zosoby domowej biblioteki - może jeszcze gdzieś znajdę informacje - ale to dopiero po Nowym Roku

Największą kopalnią wiedzy o kinie przedwojennym jest pan Jerzy Janicki - współpracuje ze stacją TV Kino - Polska
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Jak odnaleźć inf. o przedwojennym aktorze ?

mael pisze:(...)
Największą kopalnią wiedzy o kinie przedwojennym jest pan Jerzy Janicki - współpracuje ze stacją TV Kino - Polska
Prowadzi również program w RMF Classic: Odeon Stanisława Janickiego.

Ja też mam kilka książek o 20-leciu i artystach tego okresu, ale nie mają - niestety - spisów nazwisk na końcu. Natomiast spisy ma czasopismo KINO: http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/pu ... 6446&tab=3
które można obejrzeć on-line.
Zawsze w ostatnim numerze jest spis osób, fotografii itp z całego rocznika: Szukajcie, a znajdziecie! (tak się nazywa ten spis).
Może akurat coś trafisz ? Choć głównie pisano o wielkich gwiazdach i to niekoniecznie polskich.

Wiesz kiedy zmarł ? Może ukazał się nekrolog ? (choć raczej w innej gazecie niż "Kino")
Beata

Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Witam
@mael @Bea dziękuję :)
- Jeśli chodzi o pana Janickiego rzeczywiście wiedzę posiada ogromną tylko jak się z nim skontaktować ??
- napisałam maila do kilku instytucji w tym min. do archiwum łódzkiej filmówki i jak na razie żadnej odpowiedzi ale mam nadzieję że się jej w końcu doczekam ;)
- Szukałam też innych dostępnych materiałów z tamtego okresu - też niestety z negatywnym wynikiem w tym również przeglądałam nekrologi lecz bez bardziej szczegółowych danych marne mam szanse na znalezienie wśród nich mojego Antoniego [jak się okazuje to dość popularne nazwisko ]
Mam jednak nadzieję , że w końcu mi się uda wpaść na jakiś ślad po nim - wedle cytatu "Nie trać nig­dy cier­pli­wości ; to jest os­tatni klucz, który ot­wiera drzwi " ;)
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam

ANTONI ADAMCZYK- aktor
Film:" Dzikie Pola", dramat
Rola w filmie- Pietrow
Rezyser filmu:Józef Lejtes
Scenarzysta:Stanisław Urbanowicz
Premiera: Polska.18 marca 1932 r
Moze Filmoteka Narodowa? Nie wiem, czy jescze istnieje.
Moze NARODOWY INSTYTUT AUDIOWIZUALNY
przy ul.Wałbrzyskiej 3/5
w Warszawie, tel.22-380-49-00 , e-mail : sekretariat@nina.gov.pl mógłby mieć jakieś informacje ?

Pozdrawiam
Zygmunt
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

@bezet dzięki za wskazówki :)
Filmoteka istnieje nadal i zarówno do niej jak i do Narodowego Instytutu Audiowizualnego (jak i kilku innych jak pisałam w poście wyżej) wysłałam zapytanie odnośnie Antoniego Adamczyka ...i czekam cierpliwie na jakiś odzew ze strony którejś z tych instytucji.
Problem w tym że mój Antoni może być tylko mało znanym artystą estradowym [ niekoniecznie tym ze wzmiankowanych filmów - ciocia ma trochę skłonności do upiększania więc i teatr może okazać się podrzędną burleską :roll: ] i być może nie uda mi się odnaleźć tej właściwej osoby ale cóż wciągnął mnie ten wątek historii rodzinnej i mimo że oparty na dość wątpliwych poszlakach warty jednak rozpatrzenia :)
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Ja też poszukuję bezskutecznie informacji o aktorze Adamie Nowaczyńskim występującym w Teatrze Rozmaitości w Warszawie lata 1821-1824. Figurował na afiszu przy wystawieniu "Barbary Radziwiłówny" Felińskiego, w roli Boratyńskiego.

Pozdrawiam
Marek
mael

Sympatyk

Post autor: mael »

Agnieszko
Jak to dobrze, że się odezwałaś:))))
Nie mogłam odnaleźć wątku taka ze mnie ciemna masa...
Niestety nic nie znalazłam - teraz szukam przedwojennych czasopism o filmie i teatrze- może tam coś będzie
i przepraszam za pomyłkę - chodzi o Stanisława Janickiego ( Jerzy Janicki - pisarz niestety już nie żyje...)

Ja bym napisała do tej stacji TV lub radia imiennie adresując list na Pana Janickiego z nadzieją, że może przekażą adresatowi

Pozdrawiam Marta
(a wątek dodaję do ulubionych)
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/15 ... 3d0d5e3ed/
zdjęcie wuja ?
jeśli się urodził, tak jak mówisz w 1910, to na fotografii ma 21 lat....
hmmm...? no, mnie wygląda na więcej, ale może się nie znam

I jeszcze jedna uwaga, wydaje mi się, że wszystkie wymienione tu filmy są nieme.
Beata

grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

Agnieszka_Wójcik pisze:Witam
Mam problem z odnalezieniem inf. o moim dalszym krewnym Antonim [ew Aleksandrze] Adamczyku. Całkiem niedawno jedna z najstarszych żyjących ciotek opowiedziała mi kilka ciekawych historii o dalekim kuzynie [ nie znała go zbytnio osobiście - raczej głównie z przekazów rodzinnych jej matki i siostry matki] który w dwudziestoleciu międzywojennym był aktorem a pochodził z parafii Goszczyn i urodził się napewno po 1906r [był młodszy od mamy cioci która w tym własnie roku się urodziła] i przed wybuchem Iwojny św. Niestety ciocia dysponuje tylko ogólnikami typu mówiliśmy na niego wójek Tosiek a w listach do mamy podpisywał się wasz Alek [ listy niestety nie zachowały się] , stąd też wyszłam z założenia że miał właśnie na imię Antoni bądź Aleksander. Szukając metryk natrafiłam na pasujący akU Antoniego Adamczyka ur w Goszczynie w 1910r a min.w NAC natrafiłam na wzmianke o Antonim Adamczykau aktorze [filmy "Dzikie pola (1932) i Niebezpieczny romans (1930).
Teraz meritum :czy ktoś może wie do jakiej instytucj [filmowej?] można się zwrócić z zapytaniem o taką postać
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki , poniewaz przyznam że nie bardzo wiem jak to"rozgryźć" ;)
Dwa skany z gazet z reklama filmu "Dzikie pola": http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/abc ... 1586a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c73 ... ce25d.html
Pozdrawiam
Rysiek
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Marku mam nadzieję że znajdzie się ktoś tu na forum z większym doświadczeniem odnośnie teatrów warszawskich XIX w i posłuży wskazówkami :)
Ryśku serdeczne dzięki ;)
Beato sama mam też co do wieku tego aktora spore wątpliwości . Na obu zachowanych i dostępnych zdjęciach [patrz też tu , postać z prawej strony , druga od góry https://plus.google.com/u/0/11737797520 ... 2507758866 ]
rzeczywiście wygląda na jakieś min 40-50l , być może to zasługa charakteryzacji a być może odzwierciedlenie faktycznego wieku !
Jak już pisałam cała ta historia opiera się w większości na niczym nie popartych wspomnieniach i domniemaniach. Udało mi się tylko potwierdzić u jeszcze jednej osoby z rodziny że rzeczywiście istniał ,nazywał się Adamczyk ,mieszkał w stolicy i był barwną [przynajmniej dla krewnych] poprzez swoje niesztampowe -bo estradowe życie -postacią. Wtedy zawód aktor przynajmniej na prowincji nie był powodem szczególnego szacunku a wręcz przeciwnie traktowano to delikatnie ujmując jako swego rodzaju mało poważne podejście do życia i nie tyle jego osiągnięcia w tym zawodzie ale cała otoczka jaka temu towarzyszyła "anegdoty o postaciach jakie napotkał " zapewniła mu zapewne miejsce we wspomnieniach krewnych.
Imię [prawdopodobnie Antoni lub Aleksander ale na scenie mógł się przecież posługiwać też pseudonimem ] i wiek wywnioskowałam z opowieści cioci [pisałam o tym w pierwszym poście] jednak biorąc pod uwagę jej leciwe lata i skłonność do ubarwiania nieco wspomnień , wiem że i tego 100% pewna być nie mogę. W tych relacjach przewija się często barwna postać Lody Niemirzanki, sprawdziłam że w latach 30-tych występowała ona w teatrzykach rewiowych i stad lokuję też Antoniego w Burlesce i nie nastawiam się specjalnie że to musi to być ten konkretny z filmu "dzikie pola" ale póki co to niestety mój jedyny punkt zaczepienia ;)
Przyznam że wciągnęła mnie ta historia niezmiernie i mimo wszystko [i nikłych szans powodzenia ]nie zniechęcam się szukam i dla cioci i dla samej satysfakcji odnalezienia i zidentyfikowania tej postaci. :)
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”