Ostateczny termin rozliczenia się z fiskusem zbliża się nieuchronnie. Poniżej oryginalny tekst z 1853. Nie dotyczy bezpośrednio rozliczeń podatkowych, ale...
Działo się w kolonii Dmenin
Gminie Dziepułć
Okręgu Radomskim
dnia 6/18 listopada 1853
Anna Seget pozostała po zmarłym w dniu 17 Marca 1849 r. Szymonie Seget Wdowa, jako poddana pruska za czasowem paszportem w Gminie tutejszey przebywająca, objawiła swoje żądanie, aby na skutek uczynionego do niey wezwania przed Kontrolą Skarbową Kaliską pod dniem 3/15 Maja rb. N 96909 dopełnić Spis Inwentarza pozostałości po zmarłym Jej Mężu, w celu wykazania Schedy Oyczystey po zmarłej w dniu 2. sierpnia 1852 r. wmałoletności Corce Agnieszce, W dniu więc dzisiejszym podpisany Wójt Gminy Dziepułć przybył na grónt powyższy w Akcie wymieniony wraz ze Świadkami na podpisie wyrażonemi, gdzie zastawszy żądającą Spisu Annę Seget Wdowę, oznajmił Jey, iż wszystko do Aktu niniejszego jak nayrzetelniey ma zadyktować, albowiem podanie swoje zaraz zaprzysiądz będzie wobowiązku, czemu też czyniąc zadosyć oznajmiła przed rozpoczęciem spisu inwentarza co następuje
Z Śp. Mym Mężem Szymonem Seget żyłam w związkach Małżeńskich przez lat 15 ½. Szlub braliśmy w F[S?]ałkowicach Królestwie Pruskiem Powiecie Opolskiem, po śmierci pozostało 5-ro Dzieci, Franciszek Syn lat 18. Michał lat 16. Piotr lat 14. Paulina lat 11. Wincenty lat 7. wczasie zaszłey śmierci mojego Męża znaydowałam się w stanie brzemiennym, następnie w dniu 12. Czerwca 1849 roku urodziła mi się córka, ale w dniu 2. Sierpnia 1852 zeszła z tego świata, przed zgonem swoim nieboszczyk Mąż żadnego rozporządzenia majątkowego niedopełnił, pozostałość zaś wszelką naysumienniey do spisu zadyktuie. Wniosku swego posagowego idąc za mąz miałam w gotowiźnie Talarów 40 i dwie krowy wartości Talarów 33. Razem Talarów 73 czyli Rubli sr. 65 kop. 70. tą zatem kwotę jako Pasivum w Inwentarzu mieścić się musi.
[Dalej formułki prawnicze i formalne rozpoczęcie spisu]
A. Masa czynna
Tytuł 1. pozostałość nieruchoma
1. Śp. Szymon Seget poddany królestwa pruskiego zaczasowem paszportem w Gminie Tuteyszey przebywający, nabył sobie nawłasność Wieczysto Czynszową Gruntu Mórg piętnaście N[r]15. w kolonii Dmenin wraz z Budynkami to jest Domem i kuźnią od dziedzica [...] Seweryna Biernackiego za prywatnem [...] dnia 11 marca 1847 roku za 150 Rs.
Tytuł II
2. Gotówki wedle podania pozostałey wdowy pozostało po śmierci jej męża 1 Rs. 10 kop.
Tytuł III
Pozostałość ruchoma
3. Krowy dwie Siwa jedna, Krasiata druga wartości 13 Rs.
4. Ciele krasiate małe 1 Rs.
5. Wóz Stary kuty 1 rs. 50 kop.
6. Pług skułkami żelazami i Brony Stare 1 Rs.
7. Żelazny Garnek większy i mniejszy drugi 45 kop.
8. Miech kowalski, kowadło i szporąg 3 Rs.
9. Młotkow trzy i szynalica i dwoje kliszczow 1 Rs. 50 kop.
10. Kożuch stary 3 Rs.
11. Garderoba i bielizna jaka pozostała po zmarłym onym mężu, [...] małoletnie Dzieci znosiły zatem wartość Ony jako już nie istnieiący nie podaje się.
12. Zboża w ziarnie i Snopie tyle zaledwie znaydowało się że zledwością na Zasiew Grontowy, i wyżywienie mnie z dziećmi wystarczyło
b. Masa Bierna
Tytuł I Koszta Pogrzebu
1. Na koszta Pogrzebania Zmarłego mego męża wydałam Rs. 3 kop. 60
Tytuł II Długi [...] ciążące
2. Wniosku [...] posagowego jako już na wstępie powiedziałam miałam 65 Rs. 70 kop.
Tytuł III Ekstraordynaria
Na sztemple i porto od całej obecney czynności wydatkowałam – oraz [...] [...] od [...] [...] Cywilnego 1 Rs.
Dzielna kobieta. Miała przedślubne dzieci, a mimo to poradziła sobie w życiu. Z kolei patrząc na ten dokument, gołym okiem widać, że co lepsze graty poupychała u sąsiadów, żeby zaoszczędzić na podatku. Z lektury akt wynika, że nikt jej nie wydał. Zadziwiające.
Spis inwentarza po zmarłym /tekst z 1853 roku/.
Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”
Przejdź do
- Genealogia
- ↳ General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )
- ↳ Indeksacja metryk - projekty PTG
- ↳ Genealogia kresowa
- ↳ Pochodzenie nazwiska
- ↳ Zasoby internetowe
- ↳ Posiadam listę, wykaz
- ↳ Genealogia w mediach
- ↳ Genealogia genetyczna
- ↳ Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń
- ↳ Szlachta, herbarze
- ↳ Książki, Biblioteki
- ↳ Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach
- ↳ Inicjatywy genealogiczne