Wielkość gospodarstwa moich przodków w I poł XX wieku

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

Witam

Mam pewien mały dylemat na temat gospodarstwa i majętności moich przodków. Otóż moja babcia mówiła mi (zmarła w 2005 roku) że jej rodzice posiadali gospodarstwo w Miejskiej Dąbrowie pow. Kozienice wielkości 36 morgów (ile to jest przeliczając na hektary) i 27 hektarów we wsi Turówka parafia Stężarzyce (obecnie Ukraina) okolice Włodzimierza. Na Ukrainę przeprowadziła się wraz z rodzicami gdy miała 2 lata w 1927 roku. Niestety nie zapytałem jak pradziadkowie weszli w posiadanie tego gospodarstwa na Ukrainie. Czy można w przybliżeniu odpowiedzieć na to pytanie i jak takie posiadanie wyżej wymienionych gospodarstw ma się do zamożności w latach 20 i 30 tych XX wieku. Dziękuję za poświęcenie czasu i jakiekolwiek odpowiedzi.

Pozdrawiam MateuszS.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Mateusz, policz sobie sam, morga ma 56 arów, a 1 ha ma 100 arów, z kolei 1 ar ma 100 metrów kwadratowych.
Czy 36 mórg przed wojną było dużo, czy mało, według mnie to folwarki miały powyżej 100 mórg, a chłopi uwłaszczeni po parę mórg, czyli tyle ile sobie kupił na raty, przynajmniej tak było po ostatniej wojnie. Ta suma 36 mórg jest to bogaty chłop, może nawet najbogatszy we wsi ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony sob 28 gru 2013, 20:13 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Staporek_Kamil »

Może w ramach osadnictwa wojskowego organizowanego w latach 20-tych ub wieku ?
Pawlak_Elżbieta

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Pawlak_Elżbieta »

Moi dziadkowie na Ukrainę przyjechali z Małopolski. Tu kupili ziemię, a dług spłacali w ratach (nie posiadali wystarczajacej gotówki).
Być może i w przypadku Twoich pradziadków było podobnie.
Ela
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Witaj Mateuszu, jestem z Ukrainy z miasta Nowowołyńsk, około 25 km od Stęzarzyc. Przez ostatnie 250 lat moi przodkowie mieszkali we wsi Stęzarzyce. Wieś Turówka wyniknęła na przelomie lat 1926-1936, na miejscu byłego lasu, którego Pan Tur wyciął i wywiązł do Uściługa po kolei wąskotorowej, a ziemię z kikutami tanio sprzedał (po 1000 zł. za hektar). Ziemia 1-j i 2-j klasy została sprzedana chłopam i wieś dostała nazwę Turówka od nazwiska Tur.
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

Witam

Dziękuję bardzo za przybliżenie informacji na temat tej wsi.

Pozdrawiam MateuszS.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”