Nazwisko: Chimkowski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=17023&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
nazwisko pochodzi od imienia Joachim, prawdopodobnie przyszli z Litwy, wiekszkość mieszkała we wsi Domosław pod Winnicą woj. mazowieckie. Sa tam groby. Mój dziadek słuzył w armii carskiej/. niestety mam mało widomosci bo brak jest archiwów z Popowa i częci z Winnicy. Pozdrawiam
- marcinguzek

Witam! moich przodkowie byli spokrewnieni z Chimkowskimi z Winnicy chętnie wymienię informacje
pozdrawiam
Marcin Guzek
pozdrawiam
Marcin Guzek
Witam Prowadzę też drzewo Chimkowskich i Chymkowskich chętnie bym się wymienił tez informacjami pochodzą z okolicy Pułtusk, Winnica
Pozdrawiam
Rakocki Łukasz
Rakocki Łukasz
- marcinguzek

Hej Lukasz,
"moi" Chimkowscy pochodzą ze wsi Domosław parafia Winnica
dam Ci informacje na pw
pozdrawiam
Marcin
"moi" Chimkowscy pochodzą ze wsi Domosław parafia Winnica
dam Ci informacje na pw
pozdrawiam
Marcin
Witam, jestem wnuczką Jana Chimkowskiego z Borsuk, wraz z moją mama chciałybyśmy stworzyć możliwe jak największe drzewo genealogiczne, gdyby mieli państwo jakiekolwiek informacje na temat mojej rodziny to proszę o kontakt. O to pierwszy szkic: http://www.myheritage.pl/site-family-tr ... chimkowska
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

- Podziękował: 3 times
Chimkowscy z par. Winnica.
Witaj Kingo!
Mam również osoby z rodu Chimkowskich w swoim drzewie i to blisko spokrewnione. Żoną brata mojej babci, Eufemii z Chrzanowskich Ostrzyniewskiej, Adama Chrzanowskiego (1899-ok. 1939, zginął w czasie II Wojny Światowej) była Jadwiga z Chimkowskich (1905-2007, to nie omyłka, przeżyła 102 lata, pochowana jest na cmentarzu w Winnicy). Mieli dwoje dzieci: Leona i córkę (zamężną), której imienia nie znam.
Rodzicami babci ciotecznej, Jadwigi, byli Aleksander Chimkowski i Helena z Kazmierkowskich, dziadkami Karol Chimkowski i Józefa Szwejk, wszyscy z par. Winnica.
Oglądałam Twoją stronę na portalu My Heritage. Udało Ci się już wiele ustalić. Myślę, że powinnaś wpisywać jednak nazwiska rodowe kobiet, łatwiej w ten sposób dokonywać porównań i znaleźć podobieństwa w innych drzewach. Linie po kądzieli są równie ważne, jak i po mieczu.
Pozdrawiam serdecznie.
Elżbieta
P. S. napisz na priv, podam ci adres mailowy.
Mam również osoby z rodu Chimkowskich w swoim drzewie i to blisko spokrewnione. Żoną brata mojej babci, Eufemii z Chrzanowskich Ostrzyniewskiej, Adama Chrzanowskiego (1899-ok. 1939, zginął w czasie II Wojny Światowej) była Jadwiga z Chimkowskich (1905-2007, to nie omyłka, przeżyła 102 lata, pochowana jest na cmentarzu w Winnicy). Mieli dwoje dzieci: Leona i córkę (zamężną), której imienia nie znam.
Rodzicami babci ciotecznej, Jadwigi, byli Aleksander Chimkowski i Helena z Kazmierkowskich, dziadkami Karol Chimkowski i Józefa Szwejk, wszyscy z par. Winnica.
Oglądałam Twoją stronę na portalu My Heritage. Udało Ci się już wiele ustalić. Myślę, że powinnaś wpisywać jednak nazwiska rodowe kobiet, łatwiej w ten sposób dokonywać porównań i znaleźć podobieństwa w innych drzewach. Linie po kądzieli są równie ważne, jak i po mieczu.
Pozdrawiam serdecznie.
Elżbieta
P. S. napisz na priv, podam ci adres mailowy.
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
- marcinguzek

Hej Kinga, Lukasz ma bardzo obszerne drzewo na MyHartrige rodziny Chimkowskich napisz do niego na pw
przy okazji p. Iwona Popławska na MyHartrige ma w swoim drzewie Agnieszka Chimkowska (zd. Guzek) to nie jest precyzyjne;
powinno być Agnieszka Chimkowska I voto Guzek z domu Wyrczak, mam kopie aktu ślubu z 1832 nr.67 z Jakób Chimkowski z Winnicy; Agnieszka była wdowa, jej pierwszy mąż to Paweł Guzek (mój daleki krewny)
pozdrawiam
Marcin Guzek
Marcin Guzek
przy okazji p. Iwona Popławska na MyHartrige ma w swoim drzewie Agnieszka Chimkowska (zd. Guzek) to nie jest precyzyjne;
powinno być Agnieszka Chimkowska I voto Guzek z domu Wyrczak, mam kopie aktu ślubu z 1832 nr.67 z Jakób Chimkowski z Winnicy; Agnieszka była wdowa, jej pierwszy mąż to Paweł Guzek (mój daleki krewny)
pozdrawiam
Marcin Guzek
Marcin Guzek