Pomoc z organizacji zebranych informacji

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

lewandowski_norbert

Sympatyk

Post autor: lewandowski_norbert »

Witam. Genealogią zajmuję się już jakiś czas, ale zawsze robiłem to bardzo amatorsko. Trochę w tym zeszycie, trochę w innym, trochę na odwrocie błędnie wypełnionych rewersów. Dane zapisywałem w różnej kolejności, zaczynając od daty, od miejsca, od faktu, od sygnatury i nazwy archiwum. Przez to powstała prawdziwa kołomyja i wszelkie moje prace, próby usystematyzowania tego wszysztkiego były trudne. Jak chodziłem do archiwum, to zamiast z miejsca przystąpić do pracy, dobre 20 minut odnajdywałem to, na czym ostatnio skończyłem.

Kupiłem sobie kilka zeszytów, żeby w nich zapisywać różne dane. Na razie wykorzystałem jeden, żeby w nich wypisywać dane z ksiąg ludności stałej. Na każdej stronie zrobiłem tabelkę, nad którą wypisuję adres oraz tom i stronę akt, z których zaczerpnąłem te informacje. Kolumny tabeli to imiona, imiona obojga rodziców, miejsce urodzenie, data urodzenia, profesja, zawód, pchodzenie, pop. miejsce zamieszkania, wyznanie, płeć i stan cywilny. Do tego zrobiłem sobie małą legendę, a pod każdą tabelką zostawiłem 2cm wolnego miejsce na wszelkie odnośniki do innych zeszytów, jakie mam zamiar na ten cel założyć.
Myślałem o tym, że odsyłać do zeszytu nr2, w którym będę drzewka rodzin. Na tych drzewkach też przypisy do kolejnych drzewek, np. rodzin założonych przez wnuków osoby wyjściowej. W kolejnym zeszycie chcę wypisywać poszczególne osoby z właściwymi datami, miejscami urodzeń i zgonów, oraz sygnaturami aktów narodzin, ślubu i zgonu. Czy ktoś, kto prowadzi takie papierowe katalogi danych mógłby rzucić okiem na podesłane zdjęcia i doradzić, wskazać jak powinienem prowadzić innego rodzaju notatki?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
razare

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: razare »

Cenię sobie "genealogię na papierze", jednak przy dużej rodzinie i znacznym skomplikowaniu połączeń między nimi, pogubiłbym się w takich notatkach. Zdecydowanie zachęcam na przejście na wersję elektroniczną - chociażby Excel.

Sam korzystam z "GenoPro", ale w mojej ocenie równie dobrze sprawuje się "Drzewo Genealogiczne II"

Pozdrawiam i życzę powodzenia (jeśli zostaniesz przy zeszycie) :)
Radek
--
Radek
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry Norbercie!
Żyjemy w XXI wieku i tak jak musieliśmy nauczyć się korzystania z telefonu komórkowego nie tylko do rozmów telefonicznych, tak musimy przestawić się na komputer. Też zaczynałe jak Ty i w pewnym momencie miałem kilka, a dziś mam już kilkanaście segraegatorów w których trzymam orginały wszystkich dokumentów, korespondencję rodzinną i rodową, i bóg wie co jeszce. dawno temu wymyślono programy do wpisywania kolejnych danych uzyskiwanych w procesie poszukiwań genealogicznych, az po interaktywne - czyli takie w których każdy członek rodu może bez Twojej wiedzy uzupełniać swoją gałąź rodu o dane przez siebie odnalezione. Ale podstawą jest program domowy dla Twego osobistego użytku. Dzielą się one na bezpłatne, jak na przykład PAF i płatne droższe lub tańsze, jak na przykład DG II i wiele, wiele innych nie gorszych.
Taki program nie tylko segreguje wpisane przez Ciebie dane w sposób jaki sobie zażądasz, ale pozwala optycznie narysować schemat powiązań międzi osobami, co ułatwi Tobie dalsze poszukiwania. Jest po prostu niezbedny dla każdego genealoga amatora. Im szybciej zainstalujesz sobie na swój komputer taki program, tym lepiej dla Ciebie. Wierz mi. Radzi:
Krzycho z Koszalina
lewandowski_norbert

Sympatyk

Post autor: lewandowski_norbert »

Z komputera też trochę korzystam, ale mimo wszystko więcej z papieru. Tzn. wszystkie informacje i tak sobie wklepuję ostatecznie do komputera, ale dopiero jak uzyskam absolutną pewność. Prowadzę np. drzewko na ancestry, myheritage, także w dwóch programach na komputerze, w excelu (chociaż tego nie lubię), listy potomków metodą d'Aboville'a, przepisuję akty z rosyjskiego i tłumaczę. Zależy mi na jakiejś organizacji na papierze z tego powodu, że do archiwum nigdy nie chodzę z komputerem pod pachą, a wszystkie dane jakie tam uzyskam chcę od razu wpisywać sobie do jakiegoś przejrzystego blankietu. Jak są wątpliwości to ołolwkiem, jak wszystko pewne długopisem. Przepisując byle jak, na koniec, na początek albo do środka zeszytu albo na odwrocie rewersu potem mam problemy z ułożeniem wszystkiego w domu i przy następnej wizycie w archiwum.

Arkusze od Bibi wyglądają całkiem fajnie i mogą okazać się pomocne do doraźnego wypisania danych. Podrukuję sobie ich trochę i jakoś przerobię też na formę zeszytową.
Dziękuję za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”