Numer domu w Częstochowie - 1829 rok

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jan_ula

Sympatyk

Post autor: jan_ula »

Witam,

Ostatnio dotarłem do informacji, że mój przodek był właścicielem murowanego domu pod Jasną Górą, nr 68.

Czy ktoś z formumowiczów mógłby mi podpowiedzieć, jak w miarę szybko odnaleźć współczesny adres tego miejsca?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam,

Janek
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

Może być niewykonalne
Pozdrawiam
Piotr
jan_ula

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź, choć jest mało krzepiąca.
Według rodzinnego przekazu ustnego był to jeden z domów przy ul. Siedmiu kamienic.
Rozumiem, że jest to całkiem prawdopodobne?

Pozdrawiam,

Janek
Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Częstochowa

Post autor: Dąbkowska_Alina »

http://czestochowa.fotopolska.eu/Czesto ... ienic.html
Polecam tę stronę.
Jeśli na początku XX w. kamienica pozostawała "w rękach" rodziny to można spróbować ustalić dane nieruchomości w katastrze nieruchomości (Wydział Geodezji Starostwa Powiatowego w Częstochowie). Można też napisać na stronie http://www.genealodzy.czestochowa.pl/ - może ktoś będzie wiedział gdzie szukać. Pozdrawiam Alina Dąbkowska (dziadkowie mojego teścia równieź mieli kamienicę w Częstochowie i prawdopodobnie również na ul. Siedmiu Kamienic (Maksymilian Świderski).
jan_ula

Sympatyk

Bardzo dziękuję za te wskazówki.

Niestety nie wiem, czy ten dom pozostawał własnością członków mojej rodziny w drugiej połowie XIX wieku - mój przodek w linii prostej wyjechał już wtedy z Częstochowy na Mazowsze.

Jego ojciec, właściciel domu w 1829 roku, nazywał się Józef Zawodziński - pewnie był sąsiadem Maksymiliana Świderskiego. :)

Pozdrawiam,

Janek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”