Nazwisko: Patalas

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4651&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
grzegorz_dominik

Sympatyk

Post autor: grzegorz_dominik »

Witam.
W stanie wojennym byłem w wojsku z Patalasem.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz 04 maja 2025, 11:12 przez grzegorz_dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

A ja znalazłam:

Patalas (bez daty źródłowej) -w grupie nazwisk pochodzących od patela 'patelnia'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
adsk

Sympatyk

Post autor: adsk »

Cmentarz Garnizonowy w Poznaniu na Cytadeli, kwatera CG-I (tzw. lotników polskich) grób CG-I-B-10: por. pil. Ludwik PATALAS *4.8.1897 +6.10.1923 Virtuti Militari, 2-krotny Krzyż Walecznych; morski dywizjon lotniczy; zginął w katastrofie lotniczej nad Puckiem razem z kpt. obs. Wiktorem Karczewskim; (W. Olszewski, Cmentarze na stokach poznanskiej Cytadeli, Poznań 2006);

zginał podczas lotu na tzw. łodzi latającej (informacja od rodziny);
adsk

Sympatyk

Post autor: adsk »

Cmentarz Garnizonowy w Poznaniu na Cytadeli, kwatera CG-I (tzw. lotników polskich) grób CG-I-B-10: por. pil. Ludwik PATALAS *4.8.1897 +6.10.1923 Virtuti Militari, 2-krotny Krzyż Walecznych; morski dywizjon lotniczy; zginął w katastrofie lotniczej nad Puckiem razem z kpt. obs. Wiktorem Karczewskim; (W. Olszewski, Cmentarze na stokach poznanskiej Cytadeli, Poznań 2006);

zginał podczas lotu na tzw. łodzi latającej (informacja od rodziny);

pozdrawiam!
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”