Bardzo dziwne imie

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jolfed

Sympatyk

Bardzo dziwne imie

Post autor: jolfed »

Czy słyszeliscie o imieniu Baldyd lub Baltyd, Baltych. Jakie jest jego pochodzenie i co może znaczyć?

Pozdrawiam,
Jola
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Bardzo dziwne imie

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Witam
Być może jest to imię pochodzenia germańskiego z wyraźnym pierwszym członem Bald [śmiały, odważny] np Baldomer bald + meri "sławny " /św. Baldomer, mnich z Lyonu./ czy Baldwin bald + wini „przyjaciel, miłośnik” św. Baldwin z Rieti;
Inna sprawa gdzie pani się spotkała z tym imieniem - jaki region ?
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Bardzo dziwne imie

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Sugeruję zamieścić skan z tym imieniem.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Re: Bardzo dziwne imie

Post autor: vitoo »

jolfed pisze:Czy słyszeliscie o imieniu Baldyd lub Baltyd, Baltych. Jakie jest jego pochodzenie i co może znaczyć?

Pozdrawiam,
Jola
To bardzo ciekawe i nietypowe, można wiedzieć które lata i jakie okolice? Dołączam się do prośby o skan. Słyszałem o przydomku Baldysz, Baldys, Bałdys. Także Balda, wszystkie od niemieckiego imienia Balde. Jest jeszcze germańskie Baldr, Balder. O formie "Baldyd" nie słyszałem. Podobnie brzmi też niemieckie imię Baldrych, Baldrich. W genetece występuje podobne nazwisko "Bałdych". Źródłosłów wygląda na germański. Witek.
Ostatnio zmieniony pn 26 sty 2015, 23:30 przez vitoo, łącznie zmieniany 1 raz.
jolfed

Sympatyk

Taki zapis imienia znalazłam w kilku aktach metrykalnych z pocz. XIX wieku, dotyczących rodziny Getter. Baldyd (różnie zapisywany) Getter - 6xpradziad mojego syna, był prawdopodobnie osadnikiem niemieckim, w aktach jest wzmianka, że zmarł w Kujawach (ale czy chodzi o Kujawy wieś, czy może ogólnie o Kujawy, tego nie wiem).
Dane do akt podawał jego syn Ludwik, urodzony w Niemczech w mieście Weylen. Takiego miasta nie znalazłam. Myślę, że rozbieżności w zapisach imienia jak i nazwy miasta ur. Ludwika mogą wynikać z faktu, że Ludwik słabo mówił po Polsku, a urzędnik lub ksiądz zapisywał tak jak słyszał.
Jeden z aktów 141/1818r. Warszawa Cyrkuł III
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 126&y=1463

Pozdrawiam,
Jola
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Natrafiłem jeszcze na takie
Baltfried - Der kühne Friedenbringer
pozdrawiam
Piotr
Payacek

Sympatyk

Post autor: Payacek »

Być może szukane miasto to Wehlen. Wymawia się trochę jakby Wejlen.

Pozdrawiam
vitoo

Sympatyk
Ekspert

jolfed pisze:Taki zapis imienia znalazłam w kilku aktach metrykalnych z pocz. XIX wieku, dotyczących rodziny Getter. Baldyd (różnie zapisywany) Getter - 6xpradziad mojego syna, był prawdopodobnie osadnikiem niemieckim, w aktach jest wzmianka, że zmarł w Kujawach (ale czy chodzi o Kujawy wieś, czy może ogólnie o Kujawy, tego nie wiem).
Dane do akt podawał jego syn Ludwik, urodzony w Niemczech w mieście Weylen. Takiego miasta nie znalazłam. Myślę, że rozbieżności w zapisach imienia jak i nazwy miasta ur. Ludwika mogą wynikać z faktu, że Ludwik słabo mówił po Polsku, a urzędnik lub ksiądz zapisywał tak jak słyszał.
Jeden z aktów 141/1818r. Warszawa Cyrkuł III
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 126&y=1463

Pozdrawiam,
Jola
Dziękuję! Na pewno chodzi o wieś Kujawy, a nie o krainę. Kujaw jest kilka, najbliższa Warszawie jest wieś Kujawy w powiecie garwolińskim. Jeśli nazwa miasta nie została przekręcona to może chodzić tylko o Weilen unter den Rinnen w Badenii-Wirtembergii. Przy całkiem sensownym założeniu, że ksiądz nie znał języka niemieckiego i pisał ze słuchu. Zgadzałoby się wtedy również wyznanie. Wehlen pasowałoby bardziej jeśli przodek był wyznania ewangelickiego. Najpewniej tak samo imię zostało zapisane ze słuchu. W tym układzie stawiałbym na imię Balthes, Baltus (Baltazar), ewentualnie na wspomnianego już Baldrycha (bardziej prawdopodobne moim zdaniem). Pozdrawiam! Witek.
Ostatnio zmieniony pn 26 sty 2015, 23:29 przez vitoo, łącznie zmieniany 1 raz.
jolfed

Sympatyk

Wielkie dzięki.
Część rodziny Getter pod koniec XVIII wieku osiedliła się we Włocławku. W innym wątku podpowiedziano mi, że jest kilka wsi o tej nazwie na północ od Włocławka i pewnie w tamtym rejonie będę szukać.
Miasto, to na pewno Weilen !!! w jednym z aktów, gdzie Ludwik był świadkiem, był zapis że pochodził z Królestwa Wirtembergii.

Pozdrawiam,
Jola
vitoo

Sympatyk
Ekspert

jolfed pisze:Wielkie dzięki.
Część rodziny Getter pod koniec XVIII wieku osiedliła się we Włocławku. W innym wątku podpowiedziano mi, że jest kilka wsi o tej nazwie na północ od Włocławka i pewnie w tamtym rejonie będę szukać.
Miasto, to na pewno Weilen !!! w jednym z aktów, gdzie Ludwik był świadkiem, był zapis że pochodził z Królestwa Wirtembergii.

Pozdrawiam,
Jola
Jest około 11 Kujaw ale w większości to części wsi, nowsze kolonie. Wsie o tej nazwie to Kujawy w powiecie opatowskim i garwolińskim. Podejrzewam, że chodzi o jedną z tych miejscowości. Umarł raczej w królestwie inaczej podejrzewam, że odnotowano by to w akcie.Witek.
jolfed

Sympatyk

I tu zagwozdka, może masz rację. I gdzie tu szukać?

Pozdrawiam,
Jola
vitoo

Sympatyk
Ekspert

jolfed pisze:I tu zagwozdka, może masz rację. I gdzie tu szukać?

Pozdrawiam,
Jola
Na Pani miejscu zacząłbym od parafii Iwaniska w powiecie opatowskim. Na terenie tejże parafii znajduje się najstarsza wieś o nazwie Kujawy i jedna z dwóch w królestwie. Pozdrawiam, Witek.
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Nie daje mi spokoju imię Rochian czy Rochjan. Zapis tylko w łacinie: Rochianus, odczyt pewny. Rochjan Starzyński z powiatu pyzdrskiego na początku XVII wieku drze koty z Mycielskim i wdową po Pigłowskim.

Może ktoś z Państwa się spotkał?
Bartek
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

A ja chciałabym zapytać o czym może świadczyć nadanie dziecku imienia Dybak? W 1879 roku dziecko o tym imieniu zostało ochrzczone w parafii Sławice. Dwa lata później, w tej samej parafii został odnotowany zgon dwuletniego Dybaka. Macie jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Post autor: aniemirka »

Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”