Nazwisko: Majewski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
moi Majewscy
Witam. W mojej rodzinie również pojawia się to nazwisko. Niejaki Józef Majewski (ur. ok. 1858 r.) ożenił się z Janiną Borchólską(Kielce). Ich dzieci: Jan, Witold, Barbara,Ryszard, Felicja. Córka Ryszarda wyemigrowała do Kanady. Nie badałam tego wątku, bo to dla mnie boczna gałąź rodziny , ale może komuś się przyda (dysponuję też zdjęciami Józefa, jego zony i dzieci)
moi Majewscy
Witam,
Moi Majewscy pochodzą z Wąbrzeźna, okolic Brodnicy (Wrocki) w województwie Kujawsko-pomorskim.
Jan i Elżbieta zd.Lewandowska zm.prawdopodobnie w Wąbrzeźnie.
Piotr Feliks (1842-1915) i Magdalena zd.Jurkiewicz(1851-1924)
Stanisław(1893-1954) i Józefina zd.Lewandowska (1891-? w czasie wojny) i Magdalena zd. Lewicka p.v.Jankowska (1886-1973)
Stefania (1931-2000) i Edmund Śliwiński (1928-1981)-moi dziadkowie.
Alfons Józef (1920-1996)-brat Stefanii
Pozdrawiam
Tomasz
Moi Majewscy pochodzą z Wąbrzeźna, okolic Brodnicy (Wrocki) w województwie Kujawsko-pomorskim.
Jan i Elżbieta zd.Lewandowska zm.prawdopodobnie w Wąbrzeźnie.
Piotr Feliks (1842-1915) i Magdalena zd.Jurkiewicz(1851-1924)
Stanisław(1893-1954) i Józefina zd.Lewandowska (1891-? w czasie wojny) i Magdalena zd. Lewicka p.v.Jankowska (1886-1973)
Stefania (1931-2000) i Edmund Śliwiński (1928-1981)-moi dziadkowie.
Alfons Józef (1920-1996)-brat Stefanii
Pozdrawiam
Tomasz
- Skrzypczak_Bogumiła

moi Majewscy
Moja prababcia Marianna Chorchos jest domo Majewska /23-04-1800 - 07-02-1836/ w Ciółkowie par.Obryte woj.mazowieckie, córka Łukasza i Agnieszki Potęgi .
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
-
Tadeusz_Pilat

do Izabeli 15
Dzień Dobry
Z zachodniej strony Łodzi, w Pabianicach, tworzyła się gałąź moich Majewskich. Moje wiadomości o nich ograniczają się do tego że Józef Majewski pojął za żonę Monikę z Kurkowskich; z tego małżeństwa urodził się w 1860 syn Leon, który ożenił się z Franciszką Kraj (1865-1949). To małżeństwo było bogate - 5 chłopców i 4 dziewczyny.
Może gdzieś natknęłaś się przypadkiem o tę gałąź?
Wiesiek Majewski
Dzień Dobry
Z zachodniej strony Łodzi, w Pabianicach, tworzyła się gałąź moich Majewskich. Moje wiadomości o nich ograniczają się do tego że Józef Majewski pojął za żonę Monikę z Kurkowskich; z tego małżeństwa urodził się w 1860 syn Leon, który ożenił się z Franciszką Kraj (1865-1949). To małżeństwo było bogate - 5 chłopców i 4 dziewczyny.
Może gdzieś natknęłaś się przypadkiem o tę gałąź?
Wiesiek Majewski
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
Witam,
w parafii Mogiła k. Krakowa też występuje nazwisko Majewski, Majowski http://szukajwarchiwach.pl/29/344/0/1/U ... WZp1b3SABA akt urodz nr 28
Gienia
w parafii Mogiła k. Krakowa też występuje nazwisko Majewski, Majowski http://szukajwarchiwach.pl/29/344/0/1/U ... WZp1b3SABA akt urodz nr 28
Gienia
-
jerzy-majewski
Majewski
Witam,
poszukuję informacji o Majewskich z miejscowości Pantalowice k. Przemyśla.
Najwcześniej wzmiankowany na jej terenie jest Paweł ( w 1797 wraz z żoną Agnieszką Jarosz chrzci córkę - Rozalię). Kolejni Antoni, Stanisław Gabryel.
Po 1900 roku Gabryel przenosi się do Bolanowic k. Mościska.
Pozdrawiam.
poszukuję informacji o Majewskich z miejscowości Pantalowice k. Przemyśla.
Najwcześniej wzmiankowany na jej terenie jest Paweł ( w 1797 wraz z żoną Agnieszką Jarosz chrzci córkę - Rozalię). Kolejni Antoni, Stanisław Gabryel.
Po 1900 roku Gabryel przenosi się do Bolanowic k. Mościska.
Pozdrawiam.
- Batogowski_Sergij

- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=19762&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam,
w parafii p. w. Bożego Ciała w Krakowie, księga zgonów od 1856 roku: jest zgon akt 71/1857 z 2 grudnia zdj nr 12, Paschalis Majewski l. 62, Polanica villa Suwałki, Frater Misericordi.
Gienia.
w parafii p. w. Bożego Ciała w Krakowie, księga zgonów od 1856 roku: jest zgon akt 71/1857 z 2 grudnia zdj nr 12, Paschalis Majewski l. 62, Polanica villa Suwałki, Frater Misericordi.
Gienia.
- Bialas_Malgorzata

Moi Majewscy pochodzą z okolic Radomia.
Z dziada pradziada byli hutnikami szkła.
Praojcem, którego udało mi się odnaleźć był Stanisław Majewski, pochodzący z Wsi Słowieńskiej koło Wolanowa (par. Cerekiew) i tam pracował jako hutnik, później rodzina Majewskich była związana z miejscowością Krępa Kościelna (była tam huta szkła, w której pracowali, a następnie z miejscowością Ostrownica koło Kazanowa, gdzie również wszyscy pracowali jako hutnicy w hucie szkła. Na stronie gminy Kazanów jest taka informacja:
"1829 - wybudowano i uruchomiono hutę szkła, jej właścicielem był Leopold Kochanowski nowy właściciel Kazanowa i dziedzic. Pracowało w niej ogółem 112 osób. Huta zlikwidowana została w 1894 r. Obecnie na polach jako dowód istnienia na tym terenie huty szkła można jeszcze spotkać błyszczące w ziemi szkiełka."
Majewscy: Franciszek (1789), Benedykt (1792), Stanisław (1794) Jan (1795), prapradziadek Michał (1800), Hieronim (1815) i Wincenty (1819) wszyscy byli hutnikami.
Potomek Benedykta - Aleksander przeniósł się do Kraśnika w Lubelskiem i tam pracował w hucie szkła. Jan trafił do miejscowości Borowa Huta w Lubelskiem i tam pracował w fabryce szkła (jest w aktach napisane, że był fabrykantem, ale chyba nie właścicielem fabryki). O tym, że szanowana była rodzina Majewskich i ich fach świadczy chyba to, że rodzicami chrzestnymi syna Michała, Ignasia, byli burmistrz Kazanowa - Antoni Grodecki i jego żona Julianna.
W latach późniejszych kolejni członkowie rodziny byli z kolei kowalami, aż do zaniknięcia tego zawodu.
pozdrawiam
Małgorzata
Z dziada pradziada byli hutnikami szkła.
Praojcem, którego udało mi się odnaleźć był Stanisław Majewski, pochodzący z Wsi Słowieńskiej koło Wolanowa (par. Cerekiew) i tam pracował jako hutnik, później rodzina Majewskich była związana z miejscowością Krępa Kościelna (była tam huta szkła, w której pracowali, a następnie z miejscowością Ostrownica koło Kazanowa, gdzie również wszyscy pracowali jako hutnicy w hucie szkła. Na stronie gminy Kazanów jest taka informacja:
"1829 - wybudowano i uruchomiono hutę szkła, jej właścicielem był Leopold Kochanowski nowy właściciel Kazanowa i dziedzic. Pracowało w niej ogółem 112 osób. Huta zlikwidowana została w 1894 r. Obecnie na polach jako dowód istnienia na tym terenie huty szkła można jeszcze spotkać błyszczące w ziemi szkiełka."
Majewscy: Franciszek (1789), Benedykt (1792), Stanisław (1794) Jan (1795), prapradziadek Michał (1800), Hieronim (1815) i Wincenty (1819) wszyscy byli hutnikami.
Potomek Benedykta - Aleksander przeniósł się do Kraśnika w Lubelskiem i tam pracował w hucie szkła. Jan trafił do miejscowości Borowa Huta w Lubelskiem i tam pracował w fabryce szkła (jest w aktach napisane, że był fabrykantem, ale chyba nie właścicielem fabryki). O tym, że szanowana była rodzina Majewskich i ich fach świadczy chyba to, że rodzicami chrzestnymi syna Michała, Ignasia, byli burmistrz Kazanowa - Antoni Grodecki i jego żona Julianna.
W latach późniejszych kolejni członkowie rodziny byli z kolei kowalami, aż do zaniknięcia tego zawodu.
pozdrawiam
Małgorzata
Moi Majewscy pochodzą z pogranicza Wielkopolski i Kujaw, z miejscowości Wierzbie w parafii Mąkolno. Ich losy są mi znane tylko od 1808 roku. Skąd tam przybyli, nie wiem. Nie ma ksiąg dla tej parafii z lat 1775-1807, a wcześniej ich tam nie było. Byli zawsze chłopami, zajmowali się rolnictwem. Najstarszy mój przodek o tym nazwisku to Józef Majewski (ok 1760 - 1829) - ojciec Jana, Mateusza i Franciszki oraz zmarłych jako dzieci: Zofii i Kazimierza.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Maciej Majewski
-
Majewski_Marcin