Brzeziny (k. Łodzi) parafia ewangelicka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Czy ktokolwiek wie może co stało się z księgami parafii ewangelickiej w Brzezinach? Pradziad żadnych informacji nie posiada.
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Księgi nie wiem gdzie są ale ..., do tej parafii należała prawdopodobnie rodzina von Oettingenów, spokrewniona z Jurowskimi...
W Brzezinach urzędnikiem był także ojcec Heleny von Oettingen zd. Jurowski - Edward Jurowski
Pozdrawiam
Rafał
W Brzezinach urzędnikiem był także ojcec Heleny von Oettingen zd. Jurowski - Edward Jurowski
Pozdrawiam
Rafał
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
- Artur_Gorzelak

- Kontakt:
Romanie, według nieoficjalnej informacji USC w Brzezinach, te księgi najprawdopodobniej się spaliły. Do niektórych informacji udało mi się dotrzeć przez księgi ludności stałej gminy Długie. Obejmowały one akurat teren m.in. wsi Stamirowice w której żyli moi przodkowie (http://www.szkic.home.pl/Kautz/index.html).
Pozdrawiam - Artur Gorzelak
Serdecznie wam wszystkim dziękuję za informacje i wskazówki. Dodatkowe pytanie do Artura - gdzie znalazłeś te księgi ludności stałej?
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Wg forów niemieckich do tych ksiąg dostepne sa tylko w AP Łódź allegaty za kilka lat.
"1830, 1832, 1844, jeweils ohne Eheschließungen aber mit Belegakten, Fragmente von 1850-74."
Ale wg innych źródeł jedynie allegata (Belegakten)
Istnieje tez dostepna monografia tej parafii (parafia była luterańska) po niemiecku.
Napisna w 1933 a potem zaktualizowana w chyba 1950.
Zawiera troche statystyk oraz nieco nazwisk ale raczej osób aktywnie działajacych w Parafii.
Na moje oko wynika z niej, ze księgi musiały zniknąc w czasie wojny albo po 1933. Ale nie znalazłem konkretnej informacji.
To moim zdaniem to nie musi zamykac tematu na 100%. Na logikę powinna istnieć druga kopia a z czasów wojny oddzielne akta stanu cywilnego. Ale hm nie widac jej w zasobach.
Dodatkowo w AP w Łodzi powinien być
2. Register der Kirchenbeiträge der evangelisch-augsburgischen Kirche in Brzeziny aus den Jahren 1828-1851. Der Titel wurde ins Englische übersetzt als: "Distribution of obligatory church share among members of the Lutheran parish in Brzeziny"
Na mój gust to ksiązka płacacych teoretycznie obligatoryjne opłaty kościelne.
Jeszcze alternatywne nazwy to po niemiecku
Briesen, Löwenstadt (1939-45)
"1830, 1832, 1844, jeweils ohne Eheschließungen aber mit Belegakten, Fragmente von 1850-74."
Istnieje tez dostepna monografia tej parafii (parafia była luterańska) po niemiecku.
Napisna w 1933 a potem zaktualizowana w chyba 1950.
Zawiera troche statystyk oraz nieco nazwisk ale raczej osób aktywnie działajacych w Parafii.
Na moje oko wynika z niej, ze księgi musiały zniknąc w czasie wojny albo po 1933. Ale nie znalazłem konkretnej informacji.
To moim zdaniem to nie musi zamykac tematu na 100%. Na logikę powinna istnieć druga kopia a z czasów wojny oddzielne akta stanu cywilnego. Ale hm nie widac jej w zasobach.
Dodatkowo w AP w Łodzi powinien być
2. Register der Kirchenbeiträge der evangelisch-augsburgischen Kirche in Brzeziny aus den Jahren 1828-1851. Der Titel wurde ins Englische übersetzt als: "Distribution of obligatory church share among members of the Lutheran parish in Brzeziny"
Na mój gust to ksiązka płacacych teoretycznie obligatoryjne opłaty kościelne.
Jeszcze alternatywne nazwy to po niemiecku
Briesen, Löwenstadt (1939-45)
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Brzeziny (k. Łodzi) parafia ewangelicka
Cudze chwalicie swego nie znacie -piotr_nojszewski pisze:Wg forów niemieckich do tych ksiąg dostepne sa tylko w AP Łódź allegaty za kilka lat.
[....]
Alegata są sfotografowane przez Elizę i dostępne po zalogowaniu http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,98064,1
Może szkoda, że niepadły żadne nazwiska ani poszukiwane lata bo np.tak otworzyłam na szybko 1830r 084 akt chrztu pochodzi z Woli ŁAznowskiej par. ŁAznów i z tej parafii księgi się zachowały.
W aktach notariuszy zgierskich mozna również spotkać wielu kolonistów.
____
Krystyna
Re: Brzeziny (k. Łodzi) parafia ewangelicka
Serdecznie dziękuję za dalsze pomocne informacje. Krystyna przypomniała, że konkrety be się przydały, więc podaję co wiem:
Szukam wiadomości o rodzinie Loeffler
Paul Loeffler miał się urodzić 12II1911 w Brzezinach i w 1936 pobrać z Adele Berwald w Nadbielu koło Radzymina, w latach 1929-34 służył w Korpusie Ochrony Pogranicza w Hoszczy, Wołyń, potem pracował jako kowal w Nadbielu i miał tam ponoć jakąś ziemię
Jego rodzice: August syn Adolfa Loeffler i Olga Julianna (Futterleib) ślub ok. 1899 nie wiadomo gdzie
Olga zmarła w 1924 (nie wiadomo gdzie), a August ożenił się ponownie w 1928 (nie wiadomo gdzie) z Karoliną Gotslowski
Wszelkie informacje o tej rodzine byłyby pomocne, ale najbardziej poszukiwane są:
- akt urodzenia Paula z 1911
- ślub Augusta i Olgi z 1899
- jakiekolwiek dane o rodzicach Augusta
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Roman
PS. Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale chciałem potwierdzić z osobą która szuka tych danych, że jest OK z opublikowaniem szczegółów na forum
Szukam wiadomości o rodzinie Loeffler
Paul Loeffler miał się urodzić 12II1911 w Brzezinach i w 1936 pobrać z Adele Berwald w Nadbielu koło Radzymina, w latach 1929-34 służył w Korpusie Ochrony Pogranicza w Hoszczy, Wołyń, potem pracował jako kowal w Nadbielu i miał tam ponoć jakąś ziemię
Jego rodzice: August syn Adolfa Loeffler i Olga Julianna (Futterleib) ślub ok. 1899 nie wiadomo gdzie
Olga zmarła w 1924 (nie wiadomo gdzie), a August ożenił się ponownie w 1928 (nie wiadomo gdzie) z Karoliną Gotslowski
Wszelkie informacje o tej rodzine byłyby pomocne, ale najbardziej poszukiwane są:
- akt urodzenia Paula z 1911
- ślub Augusta i Olgi z 1899
- jakiekolwiek dane o rodzicach Augusta
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Roman
PS. Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale chciałem potwierdzić z osobą która szuka tych danych, że jest OK z opublikowaniem szczegółów na forum