Witam
Proszę o pomoc.
Nie znalazlam wszystkiego w slowniku i przetlumaczylam domyślnie, bo podobne zapisy bywaja w aktach zgognu.
Akt zgonu
Dnia 10 I 1766 zmarł Mathias Juroszek, katolik lat 68 .
I teraz nie wiem czy dobrze, czy co innego pisze?
Przez Ks. Filipa Kulkę został wyspowiadany,
przyjął komunię świętą. ?
Zapis zgonu jest po prawej stronie u dołu 10.1.1766
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 63&scan=21
Pozdrawiam
Edmunda
Proszę o pomoc w dopełnieniu - łacina
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Ja czytam tak:
"Mathias Juroschek, catholicus, 68 annorum, per P. P. Philippum Kulka episcopalem missionarium Sacramentis provisus ex auctoratu, schultetus de Javor[...]"
Czyli: "... przez ojca [?] Filipa Kulkę misjonarza biskupiego opatrzony Sakramentami za upoważnieniem [miejscowego proboszcza], sołtys z Jawor[...]"
"Mathias Juroschek, catholicus, 68 annorum, per P. P. Philippum Kulka episcopalem missionarium Sacramentis provisus ex auctoratu, schultetus de Javor[...]"
Czyli: "... przez ojca [?] Filipa Kulkę misjonarza biskupiego opatrzony Sakramentami za upoważnieniem [miejscowego proboszcza], sołtys z Jawor[...]"
Bartek
Bartku, z całego serca dziękuję
Miłego wieczoru
Pozdrawiam
Edmunda
Miłego wieczoru
Pozdrawiam
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829