Gdzie szukać miejsca pochówku
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Zmieniłam post.
Ostatnio zmieniony śr 28 sty 2015, 21:24 przez tomaszewo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Krystyno - trudno pomóc gdy trzeba się najpierw domyśleć czyjego aktu zgonu szukasz i w jakich latach miałaby nastąpić śmierć. Spróbuj przeredagować post by było jasne kto czyim mężem/żoną jest, kto córką. Gdzie mieszkali? Kto i gdzie, przypuszczalnie w jakich latach zmarł?
Chętnie pomożemy, gdy podstawowe przesłanki będą jasne.
Grażyna
Chętnie pomożemy, gdy podstawowe przesłanki będą jasne.
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Niestety tak się dzieje jak człek robi 2 rzeczy w jednej chwili.Poszukuję miejsca pochówku Stanisława Majewskiego ur w 1866 r -rodzice Kazimierz i
Rozalia-Róża Zarzecka- chrzest w kościele w miejscowości Żośle.
Żona Stanisława,Józefa Urbanowicz ur 25.02.1872 ,chrzest w kościele św.Teresy w Wilnie.
Mieszkali w Giełwanach,gdzie rodzą się ich dzieci.
Do Gdańska Józefa Majewska z domu Urbanowicz przyjeżdza w 1945 r. z Wilna.
Umiera w 1950 roku w Gdańsku.
Pisałam do Archiwum w Wilnie.Niestety nie znam daty i miejsca śmierci
Stanisława,może Wilno lub Giełwany.Panie z Archiwum w Wilnie pomogły mi
w poszukiwaniach metryk urodzenia,ślubu- Stanisława ,Józefy ich syna Franciszka.Nie znam miejsca zgonu ani w przybliżeniu daty śmierc-Stanisławai.Może gdzieś ,żyją Rodziny braci Franciszka ,może odezwą się.Pisałam do Arch.AD W-wa ,nic nie znaleziono.Pozdrawiam Krystyna Bojahr
Rozalia-Róża Zarzecka- chrzest w kościele w miejscowości Żośle.
Żona Stanisława,Józefa Urbanowicz ur 25.02.1872 ,chrzest w kościele św.Teresy w Wilnie.
Mieszkali w Giełwanach,gdzie rodzą się ich dzieci.
Do Gdańska Józefa Majewska z domu Urbanowicz przyjeżdza w 1945 r. z Wilna.
Umiera w 1950 roku w Gdańsku.
Pisałam do Archiwum w Wilnie.Niestety nie znam daty i miejsca śmierci
Stanisława,może Wilno lub Giełwany.Panie z Archiwum w Wilnie pomogły mi
w poszukiwaniach metryk urodzenia,ślubu- Stanisława ,Józefy ich syna Franciszka.Nie znam miejsca zgonu ani w przybliżeniu daty śmierc-Stanisławai.Może gdzieś ,żyją Rodziny braci Franciszka ,może odezwą się.Pisałam do Arch.AD W-wa ,nic nie znaleziono.Pozdrawiam Krystyna Bojahr
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Krystyno teraz sprawa jest jaśniejsza. W aktach ślubów dzieci zapisywano czy rodzice żyją - to pozwoliło by określić bliżej okres do poszukiwania aktu zgonu Stanisława. Masz te akty, znasz imiona kolejnych dzieci, wiesz gdzie mieszkały po ślubach? Rozumiem, że w Giełwanach nie ma aktu zgonu, czy też księgi się nie zachowały? Czy Józefa z Giełwan przeniosła się do Wilna, czy jeszcze gdzieś mieszkała, kiedy to się stało, u kogo zamieszkała. Jeśli przeniosła się do któregoś z dzieci, to może właśnie po śmierci męża? Tak było w wypadku mojej prababki, w dodatku pradziadek zmarł w trakcie pobytu u swojej siostry, której pomagał w gospodarstwie. Sądzę, że odnalezienie wielu aktów, które nie dotyczą bezpośrednio Stanisława może pomóc w dotarciu do tego poszukiwanego aktu zgonu.
Przez osiem miesięcy szukałam grzebiąc w księgach mieszkańców, księgach cechowych i księgach adresowych wiadomości, które pozwoliłyby ustalić miejsce w którym zawarto ślub i lata w których nastąpił zgon obojga małżonków - poza tym jak się nazywali znałam tylko imię jednego syna, miejsce jego urodzenia i zawód ojca. Krok po kroku udało się odtworzyć trasę przeprowadzek, narodzin dzieci i odszukać akty metrykalne.
Czy szukałaś dokumentów związanych z repatriacją? Tam też może być informacja o mężu.
Powodzenia Grażyna
Przez osiem miesięcy szukałam grzebiąc w księgach mieszkańców, księgach cechowych i księgach adresowych wiadomości, które pozwoliłyby ustalić miejsce w którym zawarto ślub i lata w których nastąpił zgon obojga małżonków - poza tym jak się nazywali znałam tylko imię jednego syna, miejsce jego urodzenia i zawód ojca. Krok po kroku udało się odtworzyć trasę przeprowadzek, narodzin dzieci i odszukać akty metrykalne.
Czy szukałaś dokumentów związanych z repatriacją? Tam też może być informacja o mężu.
Powodzenia Grażyna