Łukasz Kupski czy Łukasz Skalski, który to ojciec mojej Mari
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Michał_Fronczak

Witam serdecznie.
Mam uprzejmą prośbę o radę i pomoc w uporządkowaniu pewnych informacji. Nie podaję linków, ponieważ wszystkie metryki mam pościągane.
W roku 1840 ślub biorą Jan Ciesielski i Marianna Kupska (akt 2, par. Mąkolno). Chodzi o Pannę Młodą. W tej metryce zapisano, iż jej rodzice to Łukasz i Marianna Kupscy, ona ma 17 lat skończonych, a zamieszkała przy rodzicach w Wierzbie i tam urodzona. Z działań arytmetycznych wychodzi, że urodziła się w 1823. I faktycznie w Parafii Mąkolno, we wsi Wierzbie w 1823 r. (akt 40) na świat przychodzi Marianna Kupska córka Łukasza Skolskiego (30 l) i Marianny Kowalewskiej (25 l).
I tu pojawia mi się problem, ponieważ w tej parafii i w sąsiednich (Lubotyń, Izbica Kujawska) występują nazwiska Kupski, Skupski, Skolski, Skalski itd. Niemniej szukam dzieci Łukasza i Marianny i mamy:
1820 46 ur. Łukasz Kupski, Łukasz (40 l) Marianna (30 l),
1823 40 ur. Marianna Kupska, Łukasz Skolski (30 l) i Marianna Kowalewska (25 l),
1825 26 ur. Stanisław Skolski, Łukasz (30 l) Marianna Kowalska (30),
1827 22 ur. Stanisław Kupski, Łukasz (40 l) Marianna Rozmarynowska (40),
1829 13 ur. Wojciech Skolski, Łukasz (30 l) Marianna Kowalska (30 l),
1834 1 ur. Gasper Skolski, Łukasz (40 l) Marianna Kowalska (30 l),
1837 50 ur. Tomasz Skalski, Łukasz (40 l) Marianna Kowalewska (30 l).
Poza Wojciechem Skolskim (ur 1829, akt 13) wszyscy rodzą się we wsi Wierzbie. Biorąc to pod uwagę, oraz i to, że czas między kolejnymi narodzinami jest odpowiedni , założyłem że to dzieci tej samej pary rodziców, a nazwisko ojca napisano jak kto usłyszał. Niestety pojawił się problem. W 1837 (akt 1) umiera Łukasz Skalski (40 l) urodzony i zamieszkały we wsi Wierzbie, pozostawiwszy po sobie żonę Mariannę Kowalewską. Zgon zgłasza m.in. Łukasz Kupski (50 l) również gospodarz we wsi Wierzbie.
Dalej już tylko schody. Marianna Kupska po mężu Ciesielska mieszka w Nowej Wsi, parafia Izbica Kujawska i tam rodzą się jej dzieci. W 1851 (akt 3) umiera Marianna Kupska (seniorka, 60 l) przy córce Józefie Ciesielskiej zamieszkała córka Bartłomieja i Marianny małżonków Wojasinskich. W tej Parafii nie występuje Józefa Ciesielska w odpowiednim wieku i czasie, więc zakładam, iż chodzi jednak o Mariannę (większość dzieci Jana Ciesielskiego i Marianny rodzi się w Nowej Wsi a jej nazwisko pisane jest jako Kupska, Skupska). Sam Jan Ciesielski to mój 4x pradziadek – z nim tez mam problem ale to może innym razem. O mężu zmarłej Marianny nic nie napisali, ale trafiłem na metrykę z roku 1851 (akt 34) gdzie w Nowej Wsi umiera Łukasz Skupski urodzony w Bogusławicach (to par. Lubotyń) i tyle ze szczegółów. W 1822 – akt 2 – w Bogusławicach umiera Jan Kupski (około 90 l). Świadkowie podali, iż ma jednego syna Łukasza Kupskiego. W Bogusławicach natomiast w 1818 (akt 48) na świat przychodzi Tomasz Kupski syn Łukasza i Marianny Wesołowskiej. Więcej Łukasz Kupski w tej Parafii nie występuje.
Nie znalazłem ślubów Łukaszów ani zgonu drugiej Marianny (potencjalnej matki tej mojej). No i teraz nie wiem czy mam właściwą metrykę poszukiwanej przeze mnie Marianny. Który z Łukaszów to jej ojciec a która Marianna to matka. Czy z powyższego da się coś wywnioskować?
Z góry dziękuję za sugestie.
Mam uprzejmą prośbę o radę i pomoc w uporządkowaniu pewnych informacji. Nie podaję linków, ponieważ wszystkie metryki mam pościągane.
W roku 1840 ślub biorą Jan Ciesielski i Marianna Kupska (akt 2, par. Mąkolno). Chodzi o Pannę Młodą. W tej metryce zapisano, iż jej rodzice to Łukasz i Marianna Kupscy, ona ma 17 lat skończonych, a zamieszkała przy rodzicach w Wierzbie i tam urodzona. Z działań arytmetycznych wychodzi, że urodziła się w 1823. I faktycznie w Parafii Mąkolno, we wsi Wierzbie w 1823 r. (akt 40) na świat przychodzi Marianna Kupska córka Łukasza Skolskiego (30 l) i Marianny Kowalewskiej (25 l).
I tu pojawia mi się problem, ponieważ w tej parafii i w sąsiednich (Lubotyń, Izbica Kujawska) występują nazwiska Kupski, Skupski, Skolski, Skalski itd. Niemniej szukam dzieci Łukasza i Marianny i mamy:
1820 46 ur. Łukasz Kupski, Łukasz (40 l) Marianna (30 l),
1823 40 ur. Marianna Kupska, Łukasz Skolski (30 l) i Marianna Kowalewska (25 l),
1825 26 ur. Stanisław Skolski, Łukasz (30 l) Marianna Kowalska (30),
1827 22 ur. Stanisław Kupski, Łukasz (40 l) Marianna Rozmarynowska (40),
1829 13 ur. Wojciech Skolski, Łukasz (30 l) Marianna Kowalska (30 l),
1834 1 ur. Gasper Skolski, Łukasz (40 l) Marianna Kowalska (30 l),
1837 50 ur. Tomasz Skalski, Łukasz (40 l) Marianna Kowalewska (30 l).
Poza Wojciechem Skolskim (ur 1829, akt 13) wszyscy rodzą się we wsi Wierzbie. Biorąc to pod uwagę, oraz i to, że czas między kolejnymi narodzinami jest odpowiedni , założyłem że to dzieci tej samej pary rodziców, a nazwisko ojca napisano jak kto usłyszał. Niestety pojawił się problem. W 1837 (akt 1) umiera Łukasz Skalski (40 l) urodzony i zamieszkały we wsi Wierzbie, pozostawiwszy po sobie żonę Mariannę Kowalewską. Zgon zgłasza m.in. Łukasz Kupski (50 l) również gospodarz we wsi Wierzbie.
Dalej już tylko schody. Marianna Kupska po mężu Ciesielska mieszka w Nowej Wsi, parafia Izbica Kujawska i tam rodzą się jej dzieci. W 1851 (akt 3) umiera Marianna Kupska (seniorka, 60 l) przy córce Józefie Ciesielskiej zamieszkała córka Bartłomieja i Marianny małżonków Wojasinskich. W tej Parafii nie występuje Józefa Ciesielska w odpowiednim wieku i czasie, więc zakładam, iż chodzi jednak o Mariannę (większość dzieci Jana Ciesielskiego i Marianny rodzi się w Nowej Wsi a jej nazwisko pisane jest jako Kupska, Skupska). Sam Jan Ciesielski to mój 4x pradziadek – z nim tez mam problem ale to może innym razem. O mężu zmarłej Marianny nic nie napisali, ale trafiłem na metrykę z roku 1851 (akt 34) gdzie w Nowej Wsi umiera Łukasz Skupski urodzony w Bogusławicach (to par. Lubotyń) i tyle ze szczegółów. W 1822 – akt 2 – w Bogusławicach umiera Jan Kupski (około 90 l). Świadkowie podali, iż ma jednego syna Łukasza Kupskiego. W Bogusławicach natomiast w 1818 (akt 48) na świat przychodzi Tomasz Kupski syn Łukasza i Marianny Wesołowskiej. Więcej Łukasz Kupski w tej Parafii nie występuje.
Nie znalazłem ślubów Łukaszów ani zgonu drugiej Marianny (potencjalnej matki tej mojej). No i teraz nie wiem czy mam właściwą metrykę poszukiwanej przeze mnie Marianny. Który z Łukaszów to jej ojciec a która Marianna to matka. Czy z powyższego da się coś wywnioskować?
Z góry dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak
Witam serdecznie, witaj daleki kuzynie 
Moimi przodkami też jest Łukasz i Marianna Kupscy tylko że ja jestem od ich syna Łukasza Kupskiego urodzonego 13.X.1820 roku w Wierzbiu, w 1838 roku ożenił się z Franciszką Jakubowską mieli 5 dzieci. Również trafiłem na akt zgonu Jana z 1822 roku i wydaje mi się że to ojciec naszego Łukasza. Ale o Łukaszu o którego pytasz wiem mniej niż ty. Nawet niewiem dokładnie kiedy zmarł mój Łukasz.
pozdrawiam
Moimi przodkami też jest Łukasz i Marianna Kupscy tylko że ja jestem od ich syna Łukasza Kupskiego urodzonego 13.X.1820 roku w Wierzbiu, w 1838 roku ożenił się z Franciszką Jakubowską mieli 5 dzieci. Również trafiłem na akt zgonu Jana z 1822 roku i wydaje mi się że to ojciec naszego Łukasza. Ale o Łukaszu o którego pytasz wiem mniej niż ty. Nawet niewiem dokładnie kiedy zmarł mój Łukasz.
pozdrawiam
- Michał_Fronczak

No to miło poznać
. Wygląda na to, że Marianna może być siostrą Twojego Łukasza. Jak widzisz z powyższego to więcej nie wiem niż wiem
.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak
-
MonikaMaru

Mam pytanie.
Dlaczego Marianna urodzona w 1823 (a. 40) w Wierzbiu, c. Łukasza Skolskiego parobka i Marianny Kowalewskiej nosi wg Ciebie nazwisko Kupska?
http://szukajwarchiwach.pl/54/783/0/6.1 ... H0rQrJHRig
Łukasz Skalski umiera w 1837 i pozostawia po sobie wdowę Mariannę z Kowalewskich. A w 1840 Marianna Kupska wychodzi za mąż, ma 17 lat i mieszka w Wierzbiu przy rodzicach gospodarzach Łukaszu i Mariannie Kupskich (czyli ojciec miałby jeszcze żyć).
http://szukajwarchiwach.pl/54/783/0/6.1 ... bHTCAUWx9A
Pozdrawiam,
Monika
Dlaczego Marianna urodzona w 1823 (a. 40) w Wierzbiu, c. Łukasza Skolskiego parobka i Marianny Kowalewskiej nosi wg Ciebie nazwisko Kupska?
http://szukajwarchiwach.pl/54/783/0/6.1 ... H0rQrJHRig
Łukasz Skalski umiera w 1837 i pozostawia po sobie wdowę Mariannę z Kowalewskich. A w 1840 Marianna Kupska wychodzi za mąż, ma 17 lat i mieszka w Wierzbiu przy rodzicach gospodarzach Łukaszu i Mariannie Kupskich (czyli ojciec miałby jeszcze żyć).
http://szukajwarchiwach.pl/54/783/0/6.1 ... bHTCAUWx9A
Pozdrawiam,
Monika
- Michał_Fronczak

No właśnie wcale nie jestem tego pewien. W metryce swojego ślubu w 1840 Marianna jest Kupska. W Wierzbie w okolicach roku 1823 nie ma Marianny o takim nazwisku, jest tylko Skalska/Skolska. I teraz nie wiem czy w metryce ślubu zapisano błędnie nazwisko Panny Młodej, czy moze z jakiś przyczyn nie zapisano jej metryki urodzenia/chrztu. Byłbym w stanie, do niedawna przyjąć tą pierwszą wersję, gdyby nie to, że trafiłem na metryki zgonu potencjalnych rodziców Marianny czyli Łukasza Kupskiego i Marianny. Fakt, że w zgonie tej ostatniej napisali, że mieszkała przy córce Jadwidze Ciesielskiej ale moja Marianna po mężu była właśnie Ciesielska i mieszkała tam gdzie Łukasz i Marianna poumierali. Czyli mogę teraz sądzić, że brak metryki urodzin. Do zapiski o życiu rodziców bym się nie przywiazywał. Mam przypadek gdzie napisano, że matka Młodego nie żyje a w kolejnych latach rodzi następnie dzieci.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak
Re: Łukasz Kupski czy Łukasz Skalski, który to ojciec mojej
Tak się składa,że zbierałem informacje genealogiczne dla mojego kuzyna i właśnie to Franciszka Jakubowska a właściwie KUBIAK jest w jego drzewie. Co do tych nazwisk to są to zupełnie inne rodziny. Pozdrawiam. Krzysztofjarekf20 pisze:Witam serdecznie, witaj daleki kuzynie
pozdrawiam
-
MonikaMaru

Spróbuj jeszcze poszukać tuż przed ślubem, albo w okresie wieku bieżmowania. Spotkałam się z tak spóźnionymi metrykami chrztu z powodu zaniedbania księdza, albo rodziców.Michał_Fronczak pisze:No właśnie wcale nie jestem tego pewien.
Czyli mogę teraz sądzić, że brak metryki urodzin. Do zapiski o życiu rodziców bym się nie przywiazywał. Mam przypadek gdzie napisano, że matka Młodego nie żyje a w kolejnych latach rodzi następnie dzieci.
A co do żyjących czy nieżyjących rodziców w akcie ślubu, to nie zawsze jest to dowód, ale lampka ostrzegawcza, że może jednak ....
Pozdrawiam,
Monika
Jak możesz podziel się aktami zgonu Łukasza i Marianny Kupskich którzy są też moimi przodkami.
pozdrawiam
pozdrawiam
Michał_Fronczak pisze:No właśnie wcale nie jestem tego pewien. W metryce swojego ślubu w 1840 Marianna jest Kupska. W Wierzbie w okolicach roku 1823 nie ma Marianny o takim nazwisku, jest tylko Skalska/Skolska. I teraz nie wiem czy w metryce ślubu zapisano błędnie nazwisko Panny Młodej, czy moze z jakiś przyczyn nie zapisano jej metryki urodzenia/chrztu. Byłbym w stanie, do niedawna przyjąć tą pierwszą wersję, gdyby nie to, że trafiłem na metryki zgonu potencjalnych rodziców Marianny czyli Łukasza Kupskiego i Marianny. Fakt, że w zgonie tej ostatniej napisali, że mieszkała przy córce Jadwidze Ciesielskiej ale moja Marianna po mężu była właśnie Ciesielska i mieszkała tam gdzie Łukasz i Marianna poumierali. Czyli mogę teraz sądzić, że brak metryki urodzin. Do zapiski o życiu rodziców bym się nie przywiazywał. Mam przypadek gdzie napisano, że matka Młodego nie żyje a w kolejnych latach rodzi następnie dzieci.
- Michał_Fronczak

Właśnie innej pasującej osoby brak. Może ksiądz w metryce urodzenia wpisał błędne dane rodziców? Patrząc na te wszystkie nazwiska pisał jak chciał.
Jarku, bardzo proszę:
Zgon Marianny: http://www.szukajwarchiwach.pl/54/758/0 ... RWHPcla-uw
Zgon Łukasza: http://www.szukajwarchiwach.pl/54/758/0 ... o08nhGhOGw
Jarku, bardzo proszę:
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak
Dziękuję bardzo.
Michał_Fronczak pisze:Właśnie innej pasującej osoby brak. Może ksiądz w metryce urodzenia wpisał błędne dane rodziców? Patrząc na te wszystkie nazwiska pisał jak chciał.
Jarku, bardzo proszę:
- Bożena_Kaźmierczak

Moi Kupscy pisani też jako Kubscy, Skupscy i Skubscy mieszkali w par. Wolbórz.
Pozdrawiam - Dorota
Pozdrawiam - Dorota
- Michał_Fronczak

Czyli można podsumować temat w taki sposób:
Są dwie rodziny Łukasz Kupski i Marianna Wojasińska oraz Łukasz Skolski i Marianna Kowalska/Kowalewska. Kwestia nazwisk jest mocno dyskusyjna bo co wpis to pisane inaczej.
Rodzicami mojej Marianny prawdopodobnie są Ci pierwsi.
Metryki urodzenia mojej Marianny nie ma, lub nazwisko matki jest wpisane niepoprawnie.
Cóż, z takimi zastrzeżeniami wpiszę to w drzewo.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Są dwie rodziny Łukasz Kupski i Marianna Wojasińska oraz Łukasz Skolski i Marianna Kowalska/Kowalewska. Kwestia nazwisk jest mocno dyskusyjna bo co wpis to pisane inaczej.
Rodzicami mojej Marianny prawdopodobnie są Ci pierwsi.
Metryki urodzenia mojej Marianny nie ma, lub nazwisko matki jest wpisane niepoprawnie.
Cóż, z takimi zastrzeżeniami wpiszę to w drzewo.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak