Orzechowscy Szlagowscy Pułtusk Płock Warszawa Pietropawłowsk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Orzechowski_Jacek

Orzechowscy Szlagowscy Pułtusk Płock Warszawa Pietropawłowsk

Post autor: Orzechowski_Jacek »

Szukam informacji na temat wcześniejszych pokoleń rodziny Orzechowskich pochodzących z Pułtuska.

Jest to rodzina ze strony mojego ojca.

Jedyne informacje jakie posiadam to:

Mój ojciec Andrzej Orzechowski (ur.9.9.1944 Warszawa/Praga Pn)
syn Aleksandra Orzechowskiego (12.12.1887 - 27.01.1953)
i Leonardy Szlagowskiej (21.10.1908 - 25.11.81).

Aleksander Orzechowski (Ojciec Andrzeja, mój dziadek) pracował najprawdopodobniej na kolei (na Brzeskiej na Pradze wówczas mieszkało dużo kolejarzy z racji dwóch dużych dworców w pobliżu). To moje domysły, bo dziadek umarł gdy mój Ojciec miał 8 lat. Babci nigdy nie wypytywałem a ta też umarła gdy ja miałem 7 lat. Później z relacji sąsiadek miałem sprzeczne relacje. Jedna mówiła, że był kolejarzem, druga, że był policjantem (obydwie starowinki twierdziły, że był przystojnym, szamranckim mężczyzną :) ) Rozbieżność może polegać na tym, że widywały go w mundurze. Może mundur kolejarza był podobny do policyjnego, nie wiem. Słyszałem też od mojego Ojca, że przez jakiś czas dziadek pracował w pobliskiej fabryce pocisków.

O rodzicach Aleksandra Orzechowskiego wiem tylko tyle, że pochodzili z Pułtuska i że jego matka miała na imię Maria (z domu Maliszewska). Mój Ojciec Andrzej był w parafii w Pułtusku, ale powiedziano mu, że akty urodzenia są najprawdopodobniej w Płocku.

Druga sprawa to rodzina mojej babci Leonardy Orzechowskiej z domu Szlagowska. Babcia mieszkała na warszawskiej Pradze Pn. Miała zakład szwalniczy i szyła ornaty oraz sztandary. Szyła sztandar dla 10 pułku piechoty 4 dywizjonu piechoty Armi Wojska Polskiego w podzięce od Prażan. Tablica upamiętniająca jest w praskiej Bazylice na Kawęczyńskiej. Jest też mała książeczka na ten temat Alfonsa Władysława Larka - "Warszawski Sztandar".

Jej ojciec Eugeniusz Szlagowski był inżynierem i wyjechał na zaproszenie (tak to przynajmniej jest przekazywane w rodzinie) cara Rosji budować kolej w Pietropawłowsku gdzie prawdopodobnie poznał swoją żone (matkę Leonardy) Eugenię Szlagowską która zmarła w wieku 38 lat. Eugeniusz wrócił do Polski (prawdopodobnie do Pułtuska) z 7-letnią wówczas Leonardą. Jeżeli ktoś cokolwiek wie na temat tych Orzechowskich i Szlagowskich prosze o kontakt.

Bardzo zależy mi na dokładnym poznaniu swoich korzeni.
Pozdrawiam

Sporządziłem też proste drzewko w PDF do pobrania tutaj: https://www.dropbox.com/s/fxod9buvf0tvf ... d.pdf?dl=0
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

sporo ciekawych wątków, ale rozpoczynając od podstaw - polecam na początek przejrzeć - zasoby Geneteki (indeksy sporządzone przez genealogów):
http://geneteka.genealodzy.pl/
- metryki z Pułtuska (zasób archiwum państwowego):
http://metryki.genealodzy.pl/ar6-zs0005d

Pozdrawiam,
Aneta
Orzechowski_Jacek

Post autor: Orzechowski_Jacek »

Dziękuję za odezwę.

Cyrylicę trochę znam tyle o ile, ale czy tam w księdze z aktami urodzenia z danego roku to tylko na ostatnich stronach są nazwiska dzieci urodzonym w roku do którego odnosi się cała przeglądana księga?

Ciężko się po tym wszystki tu poruszać na początku. Gdzie znajdę takie metryki z Płocka?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Jak najbardziej - na końcu znajdują się skorowidze dotyczące danego rocznika, ale Pułtusk został niemal w całości zindeksowany, tak więc może prościej szukać po indeksach, np.:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Jeśli na końcu indeksu jest ikonka SKAN, oznacza to, że podpięto do indeksu stronę z aktem.
Jeśli brak, szukamy samodzielnie.

Jeśli chodzi o zasoby AD Płock, nie są, niestety, dostępne online.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”