Które Żukowo?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Tu jeszcze jedno sprostowanie - nie jest pewne, że Wika-Czarnowscy herbu własnego (Sas odmienny) i Czarnowscy herbu Pobóg to jedna i ta sama rodzina, i nastąpiła jedynie zmiana herbu. Tak sugeruje Pragert w swoim herbarzu szlachty kaszubskiej ale autor przedwojennej monografii rodziny Wika-Czarnowskich nic takiego chyba nie napisał.
W księdze chrztów z Brus z XVII wieku zapisywano mieszkańców wg. tzw. przydomków - Rumel, Ukleja, Wika. W jednym przypadku przy nazwisku Wyka dopisano później Nobilis Czarnowski. Podobnie księgi ławnicze Kościerzyny wymieniają w 1609 Tomasza i Krzysztofa Czarnowskich alias Rumel. W innych źródłach podane jest samo nazwisko Czarnowski. Możliwe więc, że są to jednak osobne rody cząstkowej szlachty z Czarnowa. Czy niektóre z tych rodzin to odgałęzienia jednego rodu to pozostanie chyba kwestią otwartą. Tak mi to okiem amatora wygląda. Pozdrawiam, Witek.
W księdze chrztów z Brus z XVII wieku zapisywano mieszkańców wg. tzw. przydomków - Rumel, Ukleja, Wika. W jednym przypadku przy nazwisku Wyka dopisano później Nobilis Czarnowski. Podobnie księgi ławnicze Kościerzyny wymieniają w 1609 Tomasza i Krzysztofa Czarnowskich alias Rumel. W innych źródłach podane jest samo nazwisko Czarnowski. Możliwe więc, że są to jednak osobne rody cząstkowej szlachty z Czarnowa. Czy niektóre z tych rodzin to odgałęzienia jednego rodu to pozostanie chyba kwestią otwartą. Tak mi to okiem amatora wygląda. Pozdrawiam, Witek.
Witku
W pierwszej części zgadzam się z Tobą. Jeżeli chodzi o księgi metrykalne Brus tow jednej rodzinie raz wpisywano przydomek lub pochodzenie przy innych urodzeniach, czy ślubach nie ma takiego zapisu więc tylko badania linii mogą nam dać odpowiedź kto jest kto i do której rodziny należy. Przejrzałem monografię Wika Czarnowskich Anastazego Wika Czarnowskiego z 1930 toku i nie ma tam śladu o tych z naszej dyskusji. Według mnie w skanie jest to Wika.
Krzysiek
W pierwszej części zgadzam się z Tobą. Jeżeli chodzi o księgi metrykalne Brus tow jednej rodzinie raz wpisywano przydomek lub pochodzenie przy innych urodzeniach, czy ślubach nie ma takiego zapisu więc tylko badania linii mogą nam dać odpowiedź kto jest kto i do której rodziny należy. Przejrzałem monografię Wika Czarnowskich Anastazego Wika Czarnowskiego z 1930 toku i nie ma tam śladu o tych z naszej dyskusji. Według mnie w skanie jest to Wika.
Krzysiek
- Dampc_Kasia

"Zestawienie Adam Czarnowski + Scholastyka Kożuchowska można więc uznać za unikalne. "
Elżbieta Halina Nejman
Szlachta Sieradzka XIX wieku
Herbarz
http://tpzw.zdunskawola.pl/?herbarz-szl ... -online,41
-->
KOŻUCHOWSKI Dzik z Kożuchowa h. Doliwa
Mokrsko było gniazdem Kożuchowskich od XIV wieku.
Stanisław 1670-1744, cześnik wieluński, dz. Czechel, Kakawy, Mokrska poseł na sejmy,prawnik, autor spisu praw Rzeczypospolitej & Konstancja Pienicka
f).Aleksander, † 1761.VIII.22 Karsy, komisarz z wielkopolski na Trybunał Radomski
& 1736 Ludwina Borucka † 1753, c. Ludwika i Teresy Walknowskiej,
B.Tomasz & NN
c).Kazimierz & Katarzyna Gorecka z Pątnowa,
1.Szymon & 1824 Srocko, Julia Krąkowska *ok.1802, c.Jana Kantego
i Kunegundy Psarskiej, - potomstwo , (Lisiecki 1824 I k.157)
Kazimierz Kożuchowski i Katarzyna Gorecka to rodzice Scholastyki. To wynika ze ślubu z 1820 r.
Na Twoim miejscu spróbowałabym się skontaktować z Panią Elzbietą Nejman, może w swoich poszukiwaniach przy pisaniu herbarza szlachty sieradzkiej znalazła jakieś dokumenty dot. Scholastyki i jej męża - Adama Czarnowskiego. Może tam znajdzie się więcej informacji o pochodzeniu Adama, zwłaszcza, że jego ojciec Józef w 1820 r. dzierżawcą wsi Brod...
Znalazłam wieś taką w powiecie wieluńskim:
Brody
Tabella miast, wsi, osad Królestwa Polskiego 1827r.
Brody Karczma, województwo Kaliskie, obwód Wieluński, powiat Wieluński, parafia Wydrzyn, własność
prywatna. Ilość domów 1, ludność 6, odległość od miasta obwodowego 1/2.
Słownik Geograficzny:
Brody, fol., pow. wieluński, gm. Wydrzyn, par. Czarnożyły.
Może w ten sposób uda się coś więcej ustalić o przodkach Adama.
W kolejnej pozycji Pani Nejman:
Wypisy z aktów notariuszy szadkowskich
1809-1873
(opracowanie)
Archiwum Państwowe w Łodzi Oddział w Sieradzu
http://tpzw.zdunskawola.pl/files/publik ... 9-1873.pdf
911 ,, Józef Zdzienicki dz.d.Wola Wężykowa i Grabia i Józef Czarnowski
posesor tych wsi umowa dzierżawna
Nie znam historii tych ziem, ale... w tym akcie wpisane est: dziedzic Woli Wężykowej i Grabia... A na współczesnej mapie jest miejscowość Grabica...
Może ktoś znalazł informację, iż Józef Czarnowski był dzierżawcą Grabia i stwierdził, iż to jest nazwa herbu a nie miejscowość???
pozdrawiam,
Kasia
Elżbieta Halina Nejman
Herbarz
http://tpzw.zdunskawola.pl/?herbarz-szl ... -online,41
-->
KOŻUCHOWSKI Dzik z Kożuchowa h. Doliwa
Mokrsko było gniazdem Kożuchowskich od XIV wieku.
Stanisław 1670-1744, cześnik wieluński, dz. Czechel, Kakawy, Mokrska poseł na sejmy,prawnik, autor spisu praw Rzeczypospolitej & Konstancja Pienicka
f).Aleksander, † 1761.VIII.22 Karsy, komisarz z wielkopolski na Trybunał Radomski
& 1736 Ludwina Borucka † 1753, c. Ludwika i Teresy Walknowskiej,
B.Tomasz & NN
c).Kazimierz & Katarzyna Gorecka z Pątnowa,
Kazimierz Kożuchowski i Katarzyna Gorecka to rodzice Scholastyki. To wynika ze ślubu z 1820 r.
Na Twoim miejscu spróbowałabym się skontaktować z Panią Elzbietą Nejman, może w swoich poszukiwaniach przy pisaniu herbarza szlachty sieradzkiej znalazła jakieś dokumenty dot. Scholastyki i jej męża - Adama Czarnowskiego. Może tam znajdzie się więcej informacji o pochodzeniu Adama, zwłaszcza, że jego ojciec Józef w 1820 r. dzierżawcą wsi Brod...
Znalazłam wieś taką w powiecie wieluńskim:
Brody
Tabella miast, wsi, osad Królestwa Polskiego 1827r.
Brody Karczma, województwo Kaliskie, obwód Wieluński, powiat Wieluński, parafia Wydrzyn, własność
prywatna. Ilość domów 1, ludność 6, odległość od miasta obwodowego 1/2.
Słownik Geograficzny:
Brody, fol., pow. wieluński, gm. Wydrzyn, par. Czarnożyły.
Może w ten sposób uda się coś więcej ustalić o przodkach Adama.
W kolejnej pozycji Pani Nejman:
Wypisy z aktów notariuszy szadkowskich
1809-1873
(opracowanie)
Archiwum Państwowe w Łodzi Oddział w Sieradzu
http://tpzw.zdunskawola.pl/files/publik ... 9-1873.pdf
911 ,, Józef Zdzienicki dz.d.Wola Wężykowa i Grabia i Józef Czarnowski
posesor tych wsi umowa dzierżawna
Nie znam historii tych ziem, ale... w tym akcie wpisane est: dziedzic Woli Wężykowej i Grabia... A na współczesnej mapie jest miejscowość Grabica...
Może ktoś znalazł informację, iż Józef Czarnowski był dzierżawcą Grabia i stwierdził, iż to jest nazwa herbu a nie miejscowość???
pozdrawiam,
Kasia
Zupełna racja - niezależnie od tego jak przedstawiają się koligacje Czarnowskich, wygląda na to, że Wika-Czarnowscy to właśnie przodkowie Adama Czarnowskiego. Przy okazji dodam, że w 1772 roku kataster pruski wymienia Antoniego Czarnowskiego we wsi Zamarte koło Chojnic. Możliwe jednak, że to jakiś inny Antoni Czarnowski. Chociaż brak jednoznacznego dowodu, że ojciec Adama, Józef, to syn Antoniego, to jednak 20 lat jakie dzieli poświadczenie Czarnowskich w Żukowie od narodzin Adama jak i zbieżność imienia Józef wskazuje, że to ta sama rodzina. Jedyna alternatywa to ewentualne sprowadzenie się do Żukowa jakiegoś innego "Józefa Czarnowskiego" między rokiem 1775, a 1795, które wydaje się mało prawdopodobne.egopol pisze:Witku
Krzysiek
W metrykach w genetece odnalazłem akt zgonu pierwszej żony Adama. Scholastyka urodziła się w Pyzdrach. Więcej można byłoby dowiedzieć się z aktów zgonu Józefa i Salomei. Przy którymś z warszawskich ślubów Adama stwierdzono, że rodzice zmarli w Warszawie. Pozdrawiam. Witek.
Bardzo możliwe ale teraz gdy wiadomo, że w akcie wyraźnie podano "Wika" to nie jest już istotne. Możliwe, że "ktoś" zupełnie naturalnie założył sobie, że Czarnowski, który większość życia spędził w królestwie, pracował jako urzędnik w Warszawie, musiał pochodzić ze szlachty mazowieckiej. Zapewne nie widział na oczy aktów metrykalnych w których podano, że Adam urodził się w Żukowie, w Prusach.Dampc_Kasia pisze: Może ktoś znalazł informację, iż Józef Czarnowski był dzierżawcą Grabia i stwierdził, iż to jest nazwa herbu a nie miejscowość???
pozdrawiam,
Kasia
[/color][/color]
Oto akt zgonu Salomei z Siemieniewiczów Czarnowskiej, żony Adama:
http://szukajwarchiwach.pl/72/160/0/-/1 ... 840pvWaDWA
Aktu zgonu Józefa Geneteka na razie nie znajduje.
EDIT:
Salomea miała dwóch mężów, z pierwszym, Szymańskim, miała dwie córki, Teklę i Józefę, z drugim - Józefem Czarnowskim - synów Adama, Wojciecha, Antoniego i córkę Teklę. Salomea urodziła się około 1758 r. w mieście Żarkach w guberni krakowskiej - chodzi zapewne o Żarki w pobliżu Częstochowy.
http://szukajwarchiwach.pl/72/160/0/-/1 ... 840pvWaDWA
Aktu zgonu Józefa Geneteka na razie nie znajduje.
EDIT:
Salomea miała dwóch mężów, z pierwszym, Szymańskim, miała dwie córki, Teklę i Józefę, z drugim - Józefem Czarnowskim - synów Adama, Wojciecha, Antoniego i córkę Teklę. Salomea urodziła się około 1758 r. w mieście Żarkach w guberni krakowskiej - chodzi zapewne o Żarki w pobliżu Częstochowy.
Możliwe, że przypisanie herbu Grabie odbyło się w ten sposób. Ciekawe tylko, skąd wziął się herb Łada na nagrobkach synów Adama. Może w podobny sposób...vitoo pisze:Możliwe, że "ktoś" zupełnie naturalnie założył sobie, że Czarnowski, który większość życia spędził w królestwie, pracował jako urzędnik w Warszawie, musiał pochodzić ze szlachty mazowieckiej.
Zaglądałem niedawno do tej pozycji, ale że nie znałem jeszcze imion rodziców Scholastyki, to nie udało mi się połączyć tego w całość.Dampc_Kasia pisze:Elżbieta Halina Nejman
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
To do roboty.
Jak coś znajdziesz daj znać na adres prywatny aby mi nie uciekło. Nie zawsze tu zaglądam i śledzę tylko wątki które mnie interesują w związku z tym są długie okresy przerwy. W indeksach PTG jest tylko dwóch Józefów Czarnowskich ale oni nie pasują do naszej historii . Natomiast mam cichą nadzieję, że Czarnowscy w Żukowie to był tylko epizod w ich drodze. I znajdziemy go w parafii Brusy. Jednakże okres nas interesujący parafii Brusy nie jest zindeksowany. Więc należy szukać w księgach. Przetrzepałem je kilkakrotnie w związku z innymi nazwiskami a przede wszystkim Czapiewski - Żuroch, Pestka, Kosobucki, Laska, itd. Jeżeli będę szukał kogoś po raz kolejny zwrócę uwagę na Czarnowskiego Józefa.
pozdrawiam Krzysiek
pozdrawiam Krzysiek
Tak sobie przeanalizowałem to na spokojne, lub, jak kto woli, na chłodno lub na trzeźwo. Jeśli Geneteka nie znajduje aktu zgonu Józefa Czarnowskiego w Warszawie, to być może:
1. Rocznik i parafia zgonu nie są jeszcze poindeksowane.
2. Rocznik i parafia zgonu nie są dostępne.
3. Zgon nie nastąpił w Warszawie.
4. Błędnie wpisano imię lub nazwisko.
W przypadku 1 myślę, że można trochę zaczekać, bo Warszawa jest dość intensywnie eksplorowana. Skoro na akt chrztu pradziadka Stanisława Czarnowskiego czekałem 4-5 lat, to tu też mogę trochę poczekać. I tak w ciągu ostatniego miesiąca dużo się dowiedziałem, poszedłem w górę o 3-4 pokolenia w linii Czarnowskich. Są do sprawdzenia także i inne źródła, które mogą coś wyjaśnić, a być może zgon Józefa sam wypłynie w odpowiednim momencie.
Jeśli prawdziwy jest przypadek 2, to poszukiwanie nie ma sensu. A obawiam się, że tak właśnie jest. Otóż bowiem parafia zgonu Salomei Czarnowskiej, tj. parafia Nawiedzenia NMP, jest poindeksowana w latach 34-39,41-44,47-48,51,55 XIX wieku, a więc z interesującego nas okresu 1839-1855 jest sporo luk - brakuje około połowy roczników (według szukajwarchiwach.pl). Istnieje zatem spore prawdopodobieństwo, że aktu nie znajdziemy
Chyba, że są jakieś inne możliwości dotarcia do nich, o których nie wiem...
W przypadku 3 znalezienie w Warszawie nie jest możliwe, a co do 4 uważam, że jest mało prawdopodobny.
1. Rocznik i parafia zgonu nie są jeszcze poindeksowane.
2. Rocznik i parafia zgonu nie są dostępne.
3. Zgon nie nastąpił w Warszawie.
4. Błędnie wpisano imię lub nazwisko.
W przypadku 1 myślę, że można trochę zaczekać, bo Warszawa jest dość intensywnie eksplorowana. Skoro na akt chrztu pradziadka Stanisława Czarnowskiego czekałem 4-5 lat, to tu też mogę trochę poczekać. I tak w ciągu ostatniego miesiąca dużo się dowiedziałem, poszedłem w górę o 3-4 pokolenia w linii Czarnowskich. Są do sprawdzenia także i inne źródła, które mogą coś wyjaśnić, a być może zgon Józefa sam wypłynie w odpowiednim momencie.
Jeśli prawdziwy jest przypadek 2, to poszukiwanie nie ma sensu. A obawiam się, że tak właśnie jest. Otóż bowiem parafia zgonu Salomei Czarnowskiej, tj. parafia Nawiedzenia NMP, jest poindeksowana w latach 34-39,41-44,47-48,51,55 XIX wieku, a więc z interesującego nas okresu 1839-1855 jest sporo luk - brakuje około połowy roczników (według szukajwarchiwach.pl). Istnieje zatem spore prawdopodobieństwo, że aktu nie znajdziemy
W przypadku 3 znalezienie w Warszawie nie jest możliwe, a co do 4 uważam, że jest mało prawdopodobny.
Pytanie, czy to ci sami. Jeśli tak, to dlaczego nie wymieniono Scholastyki? Odnoszę wrażenie, że potomkowie Kazimierza i Katarzyny w cytowanym opracowaniu są jakby "urwani", a na następnej stronie jest już jakby inny wątek.Dampc_Kasia pisze:c).Kazimierz & Katarzyna Gorecka z Pątnowa,
--
To może jeszcze dla kompletności informacji napiszę, co o Adamie Czarnowskim znalazłem w "Szlachcie wylegitymowanej" E. Sęczys:
-------
Czarnowski h. Grabie
Adam * ok. 1796 (s. Józefa i Salomei Siemieniewicz), rewizor skarbowy w W-wie leg. 1847; ślub Pątnów, pow. wieluński 09 VII 1820 Scholastyka Kożuchowska [podawano też Koziechowska] * ok. 1798 (c. Kazimierza i Katarzyny Góreckiej). Ich syn Aleksander Stanisław * W-wa 15 VII 1825 (W ks. szl. gub. w-wskiej przy Aleksandrze podano h. Łada).
Źr. 2/7 s. 21; 4/92 k. 83-90; 409 p. 137, 144; 454 p. 19
-------
(opis źródeł: 2/ - Ogólne Zebranie Warszawskich Departamentów Rządzącego Senatu; 4/ - Deputacja Szlachecka i Kancelaria Marsza lka Szlachty Guberni Warszawskiej)
-------
Czarnowski h. Grabie
Adam * ok. 1796 (s. Józefa i Salomei Siemieniewicz), rewizor skarbowy w W-wie leg. 1847; ślub Pątnów, pow. wieluński 09 VII 1820 Scholastyka Kożuchowska [podawano też Koziechowska] * ok. 1798 (c. Kazimierza i Katarzyny Góreckiej). Ich syn Aleksander Stanisław * W-wa 15 VII 1825 (W ks. szl. gub. w-wskiej przy Aleksandrze podano h. Łada).
Źr. 2/7 s. 21; 4/92 k. 83-90; 409 p. 137, 144; 454 p. 19
-------
(opis źródeł: 2/ - Ogólne Zebranie Warszawskich Departamentów Rządzącego Senatu; 4/ - Deputacja Szlachecka i Kancelaria Marsza lka Szlachty Guberni Warszawskiej)
--
Witam, uzupełniając ten cytat dotyczący Antoniego przytoczę dane z XVIII wiecznej hipoteki Żukowa koło Chojnic/Nowej Cerkwi:vitoo pisze:(...) Ja skupiłbym się na trzech faktach: Żukowo w polskim zapisie powtarza się wielokrotnie chodzi więc niemal na pewno o polską miejscowść; Czarnowski i Gostomski to nazwiska pomorskie, kaszubskie występujące właśnie w okolicy Chojnic i Koscierzyny; Czarnowski pojawia się w Raciążu i Nowej Cerkwi, a nieopadal jest Żukowo.
To jest wg. mnie najwłaściwszy trop, a na potwierdzenie przytoczę fragment z "Lustracja województw Prus Królewskich: Województwo Pomorskie. cz. 1. Powiaty Pucki i Mirachowski". W przypisie pod numerem 379 znajduje się wzmianka o: "Antoni Czarnowski (ok. 1723 — po 1775), właściciel części Żukowa w dawnym powiecie człuchowskim (Bar, nr 388, 1388)." Dawny powiat człuchowski (przedrozbiorowy) obejmował Chojnice, Raciąż, Żukowo i sięgał daleko za Brdę. Podejrzewam, że to jest przodek lub krewny Pana Czarnowskich.
Pozdrawiam! Witek.
Jan Żukowski kupił działy w Żukowie w 1716 roku od rodziny 1. Od Jacka Żukowskiego w 1716 r., 2. Od braci Pawła i Michała Żukowskich ok 1736-40.3. Od Michała Tuchołki . Do 1773 roku właścicielem Żukowa jest Antoni Żukowski syn wspomnianego Jana, a potem córka Jana – Anna żona Słupeckiego.
Źródło: http://dlibra.bibliotekaelblaska.pl/dli ... ublication
Der Adel und der adlige Grundbesitz in Polnisch-Preussen zur Zeit der...
Skan 74
Należy pamiętać, że XVI i XVII wieku w Prusach nazwisko było używane zamiennie od dóbr, których dotyczyły dokumenty. Jak ktoś posiadał ziemię w kilku miejscach to mógł nazywać się Żukowski, Piechowski, Czapiewski, Czarnowski równocześnie:)
To Żukowo z pewnością należało do rodzin z okolic Brus, czyli też Czarnowa.
Pozdrawiam
Simkowic
Tytułem uzupełnienia - akt urodzenia brata Adama Czarnowskiego, Antoniego Jana Nepomucena:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 08-009.jpg
str.8, akt 2 od góry.
Tu wyraźnie jest napisane "Józef Czarnowski przydomku Wika".
Tak swoją drogą, to Czarnowscy i połączone z nimi rodziny stanowią niemały problem, bo w początkach XIX stulecia byli bardzo ruchliwi i praktycznie co akt, to w innej parafii. Dodatkowo matka Adama, a żona Józefa Czarnowskiego, Salomea raz pisze się Siemieniewicz, a raz raczej Siemionowicz. W jej akcie zgonu napisano, że urodziła się w Żarkach (zapewne tych koło Częstochowy), tam są ślady Siemionowiczów, ale akurat jej chrztu nie znalazałem.
Podobna sytuacja występuje z Kucińskimi (Jadwiga z Kucińskich to moja praprababcia), a zdaje się, że była to także utytułowana rodzina. Jest w każdym razie ciekawie
A najlepsze jest to, że syn Jadwigi Kucińskiej i Mariana Czarnowskiego (z tych Czarnowskich), ożenił się z dziewczyną chłopskiego pochodzenia, urodzoną wprawdzie w Warszawie, ale pochodzącą z małej wsi koło Zwolenia i Janowca. Chyba trudno o piękniejszy mezalians
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 08-009.jpg
str.8, akt 2 od góry.
Tu wyraźnie jest napisane "Józef Czarnowski przydomku Wika".
Tak swoją drogą, to Czarnowscy i połączone z nimi rodziny stanowią niemały problem, bo w początkach XIX stulecia byli bardzo ruchliwi i praktycznie co akt, to w innej parafii. Dodatkowo matka Adama, a żona Józefa Czarnowskiego, Salomea raz pisze się Siemieniewicz, a raz raczej Siemionowicz. W jej akcie zgonu napisano, że urodziła się w Żarkach (zapewne tych koło Częstochowy), tam są ślady Siemionowiczów, ale akurat jej chrztu nie znalazałem.
Podobna sytuacja występuje z Kucińskimi (Jadwiga z Kucińskich to moja praprababcia), a zdaje się, że była to także utytułowana rodzina. Jest w każdym razie ciekawie
A najlepsze jest to, że syn Jadwigi Kucińskiej i Mariana Czarnowskiego (z tych Czarnowskich), ożenił się z dziewczyną chłopskiego pochodzenia, urodzoną wprawdzie w Warszawie, ale pochodzącą z małej wsi koło Zwolenia i Janowca. Chyba trudno o piękniejszy mezalians
--