Księgi adresowe Warszawa - Warsaw Address
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Kubiak_Urszula

- Kaczmarek_Aneta

- Podgórecki

- Kaczmarek_Aneta

- Kaczmarek_Aneta

Witaj Andrzeju,AndrzejG pisze: ... Jeden z moich przodków mieszkał w Warszawie na ulicy Trębackiej 5 , dane z 1897r. nazwisko Ignacy Dominik Gnyszyński lub Gryszyński.
Za informację będę zobowiązany. ...
nie wiem czy chodzi Ci o sprawdzenie w spisie mieszkańców z 1870 roku? Jeśli tak, to nie ma tu nazwiska Gnyszyński /Gryszyński, za to w księgach z roku 1908/1909 odnajdziesz Marię Gnyszyńską, zamieszkałą przy u. Żurawiej 20.
Pozdrawiam,
Aneta
-
pawel.dyda

Re: Warszawa,ul. Żelazna 1126
Tak a propos adresów, czy ktoś wie może gdzie znajdę plan miasta Warszawy z okolic 1907-ego z numerami domów na Pradze?
Pytam, bo dostępny w bibliotece plan z tego roku ma tylko numery domów po stronie lewobrzeżnej, a jestem dziwnie pewien, że interesująca mnie ulica Grochowska była renumerowana.
Pytam, bo dostępny w bibliotece plan z tego roku ma tylko numery domów po stronie lewobrzeżnej, a jestem dziwnie pewien, że interesująca mnie ulica Grochowska była renumerowana.
Pozdrawiam,
Paweł.
Paweł.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Skonweruj (np taryffą) na hipoteczny i sprawdź na mapie
http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1 ... istoryczna
PS w dostępnych w metryki skorowidzach nie ma zgonu Kostkowskiej? jakie lata?
http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1 ... istoryczna
PS w dostępnych w metryki skorowidzach nie ma zgonu Kostkowskiej? jakie lata?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
pawel.dyda

Dzięki. Skonwertowałem, ale wygląda na to, że numery ewidencyjne działek także się pozmieniały. Chyba że źle patrzę. Numer hipoteczny to 943, wówczas Grochowska 18, dzisiaj jest z pewnością w przedziale 326-336 (bo róg z Bliską miał numery 17 i 19 wg taryfy). Więcej się pewnie nie dowiem, ale tyle mi musi wystarczyć.
Co do Kostkowskiej, w skorowidzach św. Stanisława w latach 1906-1912 nazwisko nie występuje. 1912 przejrzałem cały i znalazłem akt zgonu Michała, wdowca. W grudniu... Obstawiam Wszystkich Świętych, ale tam zdaje się skorowidzy nie ma, a na razie nie dysponuję czasem, aby je wszystkie przejrzeć. Jakby komuś coś wpadło w oko...
Co do Kostkowskiej, w skorowidzach św. Stanisława w latach 1906-1912 nazwisko nie występuje. 1912 przejrzałem cały i znalazłem akt zgonu Michała, wdowca. W grudniu... Obstawiam Wszystkich Świętych, ale tam zdaje się skorowidzy nie ma, a na razie nie dysponuję czasem, aby je wszystkie przejrzeć. Jakby komuś coś wpadło w oko...
Pozdrawiam,
Paweł.
Paweł.
-
Sroczyński_Włodzimierz

dziś 353 nie ewidencyjne hipoteczne 943 na warstwie "zdjecia 1891-1908" i "zdjecia 1936" jest tożsamy, dziś wypada to (chyab, że źle patrzę) na numerze 353
zdjęcia lotnicze z 1945 pokazują, że budynek niezniszczony (więc może warto grzebać głebiej)
..czyli przed 1913 szukany zgon skorowidze są z Wsz. Św..w zasadzie chyab wszystkei są lub będą niedługo..ja wiem czy dużo trzeba czasu..pewnie ze dwie godziny ..jakieś ograniczenie z dołu? zgon po ... roku?
zdjęcia lotnicze z 1945 pokazują, że budynek niezniszczony (więc może warto grzebać głebiej)
..czyli przed 1913 szukany zgon skorowidze są z Wsz. Św..w zasadzie chyab wszystkei są lub będą niedługo..ja wiem czy dużo trzeba czasu..pewnie ze dwie godziny ..jakieś ograniczenie z dołu? zgon po ... roku?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
pawel.dyda

A fakt, sensownie że po drugiej stronie ulicy. Bogiem a prawdą nie dostrzegłem, że na tej mapie są zdjęcia. Jakbym dostrzegł, to bym gitary nie zawracał, bo numer jest podany. Na mapie widać zresztą, że kamienica stoi precyzyjnie vis-a-vis wylotu Mińskiej i faktycznie dzisiaj musi nosić numer jak Wartburg: 353 
Serdecznie dziękuję za pomoc.
W czasach kiedy dodawałem swój podpis skorowidzy z Wszystkich Św. nie było, albo w nich nic nie znalazłem (nie pamiętam). Dziękuję za informację, przeglądnę i będę monitorował.
Serdecznie dziękuję za pomoc.
W czasach kiedy dodawałem swój podpis skorowidzy z Wszystkich Św. nie było, albo w nich nic nie znalazłem (nie pamiętam). Dziękuję za informację, przeglądnę i będę monitorował.
Pozdrawiam,
Paweł.
Paweł.
Spis właścicieli kamienic Warszawa
Witam
Gdzie mógłbym znaleźć spis właścicieli kamienic przedwojennej Warszawy? Konkretnie chodzi mi o ulice Dominikańską.
pozdrawiam
darek
Gdzie mógłbym znaleźć spis właścicieli kamienic przedwojennej Warszawy? Konkretnie chodzi mi o ulice Dominikańską.
pozdrawiam
darek
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
- Kaczmarek_Aneta

Darku,
spisów trochę było (i wątków na ten temat). Który rok Ciebie interesuje?
Pozdrawiam,
Aneta
spisów trochę było (i wątków na ten temat). Który rok Ciebie interesuje?
Pozdrawiam,
Aneta
Wydaje mi się ze najlepiej gdyby był spis z 1939 roku. Dostałem wiadomość od jakiejś kancelarii prawnej na portal My Heritage, ze poszukują spadkobierców Leszka Stefko jakoby był on właścicielem kamienicy na ulicy Dominikańskiej, a która to kamienica została zabrana na mocy dekretu Bieruta.. Zanim im cokolwiek odpisze chciałem to sprawdzić. Sęk w tym ze Leszek urodził się w 1939 roku. Być może dostał ja po ojcu, który jak wieść rodzinna niesie (jeszcze nie sprawdzona) był naczelnikiem więzienia na Rakowieckiej.
Chciałem ustalić czy kiedykolwiek na Dominikańskiej mieszkał jakiś Stefko.
Chciałem ustalić czy kiedykolwiek na Dominikańskiej mieszkał jakiś Stefko.
Darek Klepka - Busko Zdrój