Więzienie w Sandomierzu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Więzienie w Sandomierzu

Post autor: Kostkowski »

Czy trafiliście na wywiezione przez Rosjan dokumenty dot. Sandomierza, więzienia w Sandomierzu (np. spis więźniów? Podobno w przepastnych archiwach rosyjskich jest wiele dokumentów zrabowanych i wywiezionych z polski, ale czy ktoś je widział, albo słyszał coś na ten temat?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Więzienie w Sandomierzu

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

w AP Sandomierz znajduje się następujący zespół 141 - Więzienie w Sandomierzu, zawierający m.in. skorowidze więźniów:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=24483

Pozdrawiam,
Aneta
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Więzienie w Sandomierzu istniało już w XIX wieku.Za co odsiadywali tam kary nie mam pojęcia, ale znalazłam akt zgonu jednego z moich dalekich krewnych,który tam zmarł, bodajże w 1850 roku.
Dana
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

danisha pisze:Więzienie w Sandomierzu istniało już w XIX wieku... znalazłam akt zgonu jednego z moich dalekich krewnych, który tam zmarł, bodajże w 1850 roku. Dana
Ja też mam akt zgonu jednego z moich dalekich krewnych, który zmarł w 1835 r. "na zamku w Sandomierzu rok jeden przebywający".
Kaczmarek_Aneta pisze:... w AP Sandomierz znajduje się następujący zespół 141 - Więzienie w Sandomierzu, zawierający m.in. skorowidze więźniów... Aneta
Bardzo dziękuję za podpowiedź. W AP w Sandomierzu bywam często ale niestety tam są tylko młode lata, a mnie interesuje lista więźniów z roku 1834 , gdyż mój poszukiwany zmarł w 1835 r. a w akcie zgonu zapisano: "na zamku w Sandomierzu rok jeden przebywający". Listy więźniów z tamtych lat mogą być w archiwach rosyjskich wśród wielu innych dokumentów zrabowanych i wywiezionych z Polski.
Pozostaje nadal aktualne pytanie: Czy ktoś trafił na wywiezione przez Rosjan dokumenty dot. Sandomierza, albo coś wie o dokumentach zrabowanych przez Rosjan i wywiezionych?

Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie się w nurtujący mnie temat.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Panie Władysławie,
jest Pan optymistą. Takich dokumentów nie ma obecnie w archiwach. Jeśli nawet przetrwały wojnę to musiałyby wypłynąć gdzieś przypadkowo w Rosji po ewakuacji. W ogóle nie słyszałem o aktach więziennych z czasów powstania listopadowego. Ale wszystko jest możliwe. Niedawno miałem w ręku listy chorych i zmarłych żołnierzy z 1830-1831 z jednego lazaretu na prowincji zachowane w doskonałym stanie. Ale takie rzeczy przetrwały prywatnie. Natomiast większość rzeczy ewakuowanych do Rosji po 1914/1915 roku albo uległa zniszczeniu lub spoczywa w przepastnych archiwach rosyjskich (oni mogą sami nie wiedzieć co mają). Samych teczek szlachty jest w Rosji ze 100 tysięcy. Co do Sandomierza to powinny przetrwać akta sądzonych tam więźniów w Radomiu, ale te z rewolucji 1905 r. A jeśli chodzi o Sandomierz to wyczerpujące dane o więzieniu są w tej pracy:
http://sheybal.pl/wiezienie-w-sandomier ... ndomierzu/

Pozdrawiam

T.L.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”