Nazwiska - P
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
RE: pochodzenie nazwiska Paul
nie znam etymologii jako nauki ale znam jezyk francuski.
"Paul" jest popularnym imieniem meskim, odpowiednikiem bedzie "Pawel".
oto informacje dotyczace urodzin we Francji osob z tym nazwiskiem
1891-1915 : 3169 urodzin
1916-1940 : 3770 urodzin
1941-1965 : 5178 urodzin
1966-1990 : 4951 urodzin
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... lient=cdip
tak wiec jest to popularne nazwisko. Mozna domniemywac, ze przodek przyjechal do Polski z Francji.
"Paul" jest popularnym imieniem meskim, odpowiednikiem bedzie "Pawel".
oto informacje dotyczace urodzin we Francji osob z tym nazwiskiem
1891-1915 : 3169 urodzin
1916-1940 : 3770 urodzin
1941-1965 : 5178 urodzin
1966-1990 : 4951 urodzin
http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... lient=cdip
tak wiec jest to popularne nazwisko. Mozna domniemywac, ze przodek przyjechal do Polski z Francji.
Ostatnio zmieniony wt 10 mar 2009, 17:52 przez Zoya, łącznie zmieniany 2 razy.
- Święcicki_Józef

RE: pochodzenie nazwiska Paul
Ferdynand Paul urodzony ok. 1814 roku, stolarz mieszkający we Włocławku występuje w roli świadka-chrzestnego w aktach urodzenia nr 218/1847 z dnia 06 grudnia 1847 oraz nr 43/1848z dnia 5 marca 1848 roku (parafia św. Jana we Włocławku).
Skąd się wziął we Włocławku? Rok urodzenia Ferdynanda może sugerować (choć nie koniecznie), że jego ojciec - zakładając jego francuskie pochodzenie - w 1812 roku maszerował na Moskwę...
Skąd się wziął we Włocławku? Rok urodzenia Ferdynanda może sugerować (choć nie koniecznie), że jego ojciec - zakładając jego francuskie pochodzenie - w 1812 roku maszerował na Moskwę...
Józef Święcicki
pochodzenie nazwiska Piecek
proszę o wiadomości o pochodzeniu nazwiska Piecek
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Piecek (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od piec 'poddawać produkt działaniu wysokiej temperatury; urządzenie grzewcze'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Piecek (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od piec 'poddawać produkt działaniu wysokiej temperatury; urządzenie grzewcze'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Nazwisko Pronobis
Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Pronobis.
Pozdrawiam
Darek
Proszę o sprawdzenie nazwiska Pronobis.
Pozdrawiam
Darek
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj
Dużo chcesz wiedzieć... Może to chociaż w części zaspokoi Twoją ciekawość ?
Przesmycki 1627 - od nazw miejscowych Przesmyki, Przesmyk (kilka wsi).
Dużo chcesz wiedzieć... Może to chociaż w części zaspokoi Twoją ciekawość ?
Przesmycki 1627 - od nazw miejscowych Przesmyki, Przesmyk (kilka wsi).
Patalita ,Ach, to nazwisko!
Cześć!
Na początku chciałabym pochwalić ideę tego forum. Odwalacie kawał dobrej roboty
.
Mam do Was prośbę. Od jakiegoś czasu interesuje mnie kwestia mojego nazwiska. Nie brzmi ono polsko, więc wysnuwam wniosek, że nie ma ono polskiej etymologii. Cudownie byłoby wiedzieć, co ono oznacza i niej wiecej skąd pochodzi. Są pogłoski, że przywędrowało ono z Włoch.
Chodzi o nazwisko PATALITA.
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Na początku chciałabym pochwalić ideę tego forum. Odwalacie kawał dobrej roboty
Mam do Was prośbę. Od jakiegoś czasu interesuje mnie kwestia mojego nazwiska. Nie brzmi ono polsko, więc wysnuwam wniosek, że nie ma ono polskiej etymologii. Cudownie byłoby wiedzieć, co ono oznacza i niej wiecej skąd pochodzi. Są pogłoski, że przywędrowało ono z Włoch.
Chodzi o nazwisko PATALITA.
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Ach, to nazwisko!
Na początku chciałbym zauważyć, że mamy tu taki dość dziwny zwyczaj, (coraz rzadziej praktykowany we współczesnym świecie), mianowicie - podpisujemy się pod własnymi postami.
Drugim zwyczajem, jaki staramy się tu kultywować, jest takie sformułowanie tematu posta, aby nikt nie miał wątpliwości, czego on dotyczy. Tym drobnym szczegółem staramy się tu odróżniać, od wszelkiego rodzaju forów dla gimnazjalistów i im podobnych.
A najbardziej na forum cenimy tych użytkowników, którzy nie ograniczają swej aktywności do jednorazowej prośby o pomoc, ale sami starają się pomagać innnym i dzielić własnymi doswiadczeniami i umiejętnościami.
Pozwoliłem sobie użyć liczby mnogiej, ale gdyby ktos się nie zgadzał, to prosze o votum separatum.
pozdrawiam - tomek
Drugim zwyczajem, jaki staramy się tu kultywować, jest takie sformułowanie tematu posta, aby nikt nie miał wątpliwości, czego on dotyczy. Tym drobnym szczegółem staramy się tu odróżniać, od wszelkiego rodzaju forów dla gimnazjalistów i im podobnych.
A najbardziej na forum cenimy tych użytkowników, którzy nie ograniczają swej aktywności do jednorazowej prośby o pomoc, ale sami starają się pomagać innnym i dzielić własnymi doswiadczeniami i umiejętnościami.
Pozwoliłem sobie użyć liczby mnogiej, ale gdyby ktos się nie zgadzał, to prosze o votum separatum.
pozdrawiam - tomek
Ach, to nazwisko!
Dajesz mi w tym momencie do zrozumienia, że jestem bezwartościowym użytkownikiem, ponieważ mój pierwszy post jest prośbą. Moja wiedza w zakresie genealogii nie jest w tym momencie imponująca i nie jestem w stanie "pomagać innnym i dzielić własnymi doswiadczeniami i umiejętnościami", przynajmniej w tym momencie.A najbardziej na forum cenimy tych użytkowników, którzy nie ograniczają swej aktywności do jednorazowej prośby o pomoc, ale sami starają się pomagać innnym i dzielić własnymi doswiadczeniami i umiejętnościami.
Traktujesz mnie z góry i nie czuję się z tym dobrze. Nie mozesz wiedziec, czy to jest jednorazowa wizyta.
Sądziłam, że na tym forum uzyskam pomoc i wskazówki do dalszych prac.
Cat
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Patalita (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od pat ‘termin szachowy’, patać ‘machać’, też od niemieckiej nazwy osobowej Pate.
Patalita (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od pat ‘termin szachowy’, patać ‘machać’, też od niemieckiej nazwy osobowej Pate.