Więzienie, obóz przejściowy na Skaryszewskiej na Pradze

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

gilbi

Post autor: gilbi »

Witam.
Poszukuję informacji o osadzonych w obozie przejściowym na Skaryszewskiej na Warszawskiej Pradze. Jestem zainteresowany okresem między styczniem a kwietniem 1943roku. W okresie tym do obozu trafił brat mojej Babci, Jan Matusiak wraz z żoną, jego rozstrzelano gdzieś w Rembertowie, a jego zona została wywieziona do Rzeszy na roboty. Niestety, nie jestem w stanie znaleźć żadnych źródeł informacji o tym miejscu, żadnych list czy dokumentów. ITS rozpoczeło dochodzenie w sprawie poszukiwania Jana, ale z doświadczenia wiem, że trwa to zazwyczaj około pół roku zanim uzyska się jakiekolwiek informacje. Stąd też okromna prośba o jakieś namiary na informacje, źródła, cokolwiek o tym miejscu?

Robert Goliński
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Informacje o moim wuju (dokumenty o dacie transportu i miejscu przeznaczenia) przetrzymywanym przed wysłaniem go na roboty przymusowe w obozie na Skaryszewskiej otrzymałam z IPN:

http://ipn.gov.pl/__data/assets/pdf_fil ... 4-2014.pdf

Na końcu tej broszury jest informacja, z kim się można kontaktować w tej sprawie.

Z ITS po 2 latach poszukiwań otrzymałam wiadomość, że żadnych informacji nie znaleźli na temat jego pobytu w Lotaryngii.

Pozdrawiam,

Ewa
gilbi

Zapomniałem dodać, że do IPN'u też się uśmiechnąłem i skontaktowałem z Panem Ryżko, ale też odpowiedziano mi, że poszukiwania zazwyczaj trwają miesiącami. Korzystają oni z tych samych źródeł co ITS. Staram się szukać go na własną rękę. Nawet uzyskałem taką pozycję książkową jak "Miejsca Pamięci Gminy Rembertów", ale też nic. Tam jest sporo informacji o obozie NKWD, ale nic o rozstrzelaniach w Kawęczynie, gdzie najprawdopodobniej Niemcy mordowali.
Tak czy inaczej, pięknie dziękuję.
Robert.
Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Witaj Robercie

To udało mi się znależć, może się przyda:
https://portal.ehri-project.eu/units/pl-003137-345

pozdrawiam
Marzena
gilbi

Jak się dorwać do tego dokumentu?
Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Może najłatwiej byłoby zadzwonić do IPN, podać nr. dokumentu i po prostu się spytać?
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Może podaj jeszcze imię i nazwisko panieńskie żony oraz skąd pochodzili. Może ktoś coś będzie wiedział.

Pozdrawiam,

Ewa
gilbi

Żonę odnalazłem w Australi, żyje i w wieku 89 ma się całkiem dobrze. Niestety nie wie nic na temat Jana. Jedyne co mogę dodoć, to to, iż Jan urodził się w 1919 rok w Klębowie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”