Poszukuję metryk ślubów z:
- 1854 r. Stanisławów
- 1927 r. Lwów.
Nie ma ich w AGAD. Może mi ktoś podpowie gdzie mogę je znaleźć?
Pozdrawiam
Marek
Poszukuję metryk Stanisławów i Lwów
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Marek.Podolski

Re: Poszukuję metryk Stanisławów i Lwów
Marku,sloniatko60 pisze:Poszukuję metryk ślubów z:
- 1854 r. Stanisławów
- 1927 r. Lwów.
Nie ma ich w AGAD. Może mi ktoś podpowie gdzie mogę je znaleźć?
Pozdrawiam
Marek
Stanisławów (1854 r.: U-M-Z) masz w Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym Ukrainy we Lwowie oraz w postaci zdigitalizowanych mikrofilmów u Mormonów na familysearch.org (możliwość przeglądania online w Centrach Historii Rodziny w W-wie i we Wrocławiu). Akta stanu cywilnego z r. 1927 ze Lwowa są z kolei przechowywane w USC m. st. Warszawy - Archiwum Zabużańskim (pytanie tylko o jakie wyznanie i jaką parafię Tobie chodzi).
Życzę owocnych poszukiwań.
Pzdr,
MP1982
Witam serdecznie! Nazywam się Олександр Квасниця, urodziłem się w roku 1992 na Kresach wschodnich.Dopiero teraz kiedy jestem osobą świadomą i dorosłą pojawiła mi się potrzeba odnalezienia swych korzeni. Dużo szukałem różnych informacji o swojej rodzinie a mianowiecie na stonach z zdlęciami księg metrykalnych i odkryłem dla siebie taki fakt, iż wioska z której pochodzą moi przodkowie (Dżuryn obok Buczacza w obwodzie Tarnopolskim na kresach wschodnich) po roku 1899-1900 przesla się notować w tej księdze metrykalnej. I to dla mnie było szokiem ponieważ w roku 1899 znalazłem ślady swojej rodziny, bardzo się ucieszyłem, ponieważ już wiem iż na 100% mam na nazwisko Kwaśnica, wcześniej nie wiedziałem jak brzmiało ono. ponieważ urodziłem się już kiedy na tych terenach była Ukraina i mam nazwisko pisane cyrylicą(КВАСНИЦЯ), a w dodatku dziadkowie dawno temu zmarli a moji rodzicy już od dawna tam nie mieszkali. Znalazłem na jednym ze zdjęć ksiąg metrykalnych(sygnatura 1660 rok1899) swoje nazwisko i jestem pewny iż to moja rodzina bo imiona jakie tam są takie same jak w mojej rodzienie obecnie(to chyba nie przypadkowo), ale nie mogę kontynuować poszukiwania , bo nagle po roku 1900 nie ma i śladu po wiosce... Nie to że nikt tam się nie rodził czy nie umierał, bo w takim przypadku pisało się "VACAT" a to po prostu nie jest notowana! Czy są może w Państwa jakieś materiały z tej wioski?
Dziękuję
Pozdrawiam
Oleksandr Kvasnytsia(Olek Kwaśnica)
Dziękuję
Pozdrawiam
Oleksandr Kvasnytsia(Olek Kwaśnica)
Olek, widocznie ks. metrykalne późniejsze niż z 1900-1901 r. są przechowywane we lwowskim Archiwum ZAGS (ul. Hetmana Doroszenki 23, 79001 Lwów), tam spróbuj może poszukać.
Pzdr,
MP1982
Pzdr,
MP1982
Pozdrawiam, Michał P.