Ma ktoś wiedzę czy istnieją akta par. Andrzejewo sprzed 1808 r. ?
W Pułtusku jest sumariusz, znalazłem tam kilka prawdopodobnie swoich osób ale przydały by się jeszcze akta..
Ta strona nie do końca jest aktualna. Andrzejewo jest niestety tą parafią gdzie kiedyś były księgi ale już ich nie ma. Gdzie się podziały? Któz to wie? Sytacja z księgami tej parafii jest jednym z największych rozczarowań mojego "genealogicznego" życia. Po raz pierwszy byłem w tej parafii ponad 15 lat temu. Pamiętam, że było wtedy bardzo wiele ksiąg z przed 1808 roku. Wtedy znajdowały się one w kościele w jakimś pomieszczeniu obok bocznego ołtarza lub zakrystii. Chyba ze względu na to, że mogły zostać zniszczone przez zawilgocenie przeniesiono je potem na plebanię. Byłem potem jescze kilka razy w Andrzejewie i za każdym razem księgi znajdowały się w innym pomieszczeniu na plebanii. Plebania jest dosyć okazała. Niestety za każdym razem kiedy ksiądz lub organista otwierał szafę okazywało się, ze ksiąg jest coraz mniej. A moja frustracja i złość była coraz większa. Przecież pamiętałem dobrze, że wcześniej było znacznie więcej ksiąg. Żałowałem, że przed 15 laty nie było aparatów cyfrowych. W ten sposób chociaż zaginęły oryginały pozostałyby chociaż kopie. Ostatni raz byłem w Andrzejewie kilka lat temu. O ile pamiętam były tam tylko 2 księgi trydenckie. Takie są skutki braku nadzoru nad księgami metrykalnymi, które są cenne dla nas genealogów, ale też są wspólnym dziedzictwem kulturowym narodu.
Może ktoś był niedawno w Andrzejewie i wie jaka jest teraz sytacja z księgami sprzed 1808 roku? Ciągle mam nadzieję, że te księgi wrócą na swoje miejsce. Jeśli nie wszystkie, to przynajmniej część.
Pozdrawiam