korzenie,herb cd.

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Kiejno_Marta

korzenie,herb cd.

Post autor: Kiejno_Marta »

Chciałabym się dowiedzieć czegoś o swoich przodkach z Litwy i jak daleko sięgają moje korzenie.Pogrzebałam trochę w internecie i to czego się dowiedziałam to tyle,że Jan Surotkowicz posiadał mienie w Mejszagoła / Wileńsko-Trocki .Dowiedziałam się również,że prawdopodobnie ok.1840 ożenił się z Anną Ingielewicz z Glinciszek. Chciałabym się dowiedzieć czy Anna Ingielewicz była spokrewniona z Paweł Jeleński z Glinciszek. Tyle co wiem.
Dowiedziałam się,że rodzina Surotkowicz otrzymała herb i tytuł szlachecki,ale nigdzie nie mogę nic znaleźć.Pisałam już wszędzie z prośbą o pomoc,ale bez odzewu.Czy i na ile jesteście w stanie mi pomóc? Proszę o odpwiedź :cry:
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

korzenie,herb cd.

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Marto,

myślę, że na wstępie warto byłoby się skupić na odtworzeniu wywodu, czyli odnalezieniu aktów metrykalnych dotyczących najważniejszych zdarzeń z życia Twoich przodków (urodzeń, ślubów i zgonów).
Kwestia posiadania herbu, czy szlachty w rodzinie oraz weryfikacja rodzinnych hipotez to temat drugorzędny (wg mnie przynajmniej), ale oczywiście niezależnie od klasycznej genealogii, można grzebać i w tym temacie.

Przejrzyj na początek polecane linki z wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-9967.phtml
oraz inne wątki w dziale "Szlachta, herbarze".

Może też osoby, które lepiej orientują się w tematyce szlachty, podpowiedzą więcej...

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Aneta
Kiejno_Marta

korzenie,herb cd.

już na początku tam szukałam,ale niestety nie znalazłam nazwiska :( Mój tata mówił,że ów herb posiadała jego ciotka Helena Baranowska,ale po jej śmierci wszystko przepadło gdzieś.
Co się tyczy aktów metrykalnych to gdzie mogę ich szukać? Pisałam do USC w Wilnie,ale nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
RZmijewski

Sympatyk
Kontakt:

korzenie,herb cd.

Post autor: RZmijewski »

Coś na temat szlachty litewskiej: http://genealogia.lt/index.php/page/7

pozdrawiam
Roman Żmijewski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

korzenie,herb cd.

Metryki z Wilna i nie tylko - zajrzyj do wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
Sprawdź również dostępne indeksy:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... pol&w=23lt
APH Wilno - zasoby metrykalne w Poczekalni:
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/APH-Wilno/

Pozdrawiam
Aneta
Kiejno_Marta

korzenie,herb cd.

Pod tym drugim linkiem patrzyłam już wiele razy i nie ma ani nazwiska Surotkowicz ani Anny Ingielewicz,która wyszła za mąż za Jana Surotkowicz. szukajac w internecie w/w nazwiska trafiłam na Aleksy Surotkowicz ( ale o nim nic wiecej,poza tym,że prawdopodobnie miał on jakieś powiązania z Paweł Jeleński ) oraz Jan Surotkowicz.Więc na Litwie żyły takie osoby i głupio to zabrzmi,ale się najnormalniej w śiwcie.. rozpłynęły?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

korzenie,herb cd.

Jeśli nazwisk tych nie odnalazłać w Genetece, najprawdopodobniej oznacza to, że dokumenty, w których te nazwiska występują, nie zostały zindeksowane.
Tym bardziej zachęcam do przeglądania dostępnych zasobów metrykalnych, ale przede wszystkim uporządkowania wiedzy jaką już o przodkach posiadasz (głównie chodzi o akta metrykalne, z których powinno wynikać, w którym okresie i której parafii należy kontynuoawać poszukiwania).

Pozdrawiam,
Aneta
Kiejno_Marta

korzenie,herb cd.

no właśnie.. nie wiem gdzie i kto ma te wszystkie dokumenty.Tata próbował jakoś mi pomóc,ale bez skutku :( Szczerze powiedziawszy to zostałam sama na polu walki. teraz wydaje mi się,że za bardzo chce się czegos dowiedzieć i nic mi z tego nie wychodzi .
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

korzenie,herb cd.

Marto,

rozpocznij od siebie, rodziców, dziadków, ew. pradziadków - zdecydowanie nie polecam kierunku odwrotnego.
http://www.genpol.com/Poradnik-GenPol-cat1.html
Przykładowo - z aktu ślubu rodziców powinnać powziąć wiedzę, gdzie się urodzili - w tych parafiach prawdopodobnie odnajdziesz ślub dziadków, z którego dowiesz się kim byli ich rodzice, gdzie przyszli na świat.

a.
Kiejno_Marta

korzenie,herb cd.

i to będzie chyba najlepszy pomysł :) myślałam,że wiedząc o ( chyba pradziadkach ) mojego taty będę w domu..a tu niespodzianka... :)
a jeśli się okaże ,że znowu jakies nazwiska czy akta nie były zindeksowane to co mam robić? gdzie szukać?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

korzenie,herb cd.

Marto,

indeksy to tylko pomoc w poszukiwaniach, ale jest cała masa miejsc, w których dotrzesz bez wychodzenia z domu do danej metryki.
Jeśli będziesz potrzebowała pomocy, po prostu pytaj na forum o konkretną parafię czy miejscowość - pomoc na pewno otrzymasz.

Pozdrawiam,
Aneta
Kiejno_Marta

korzenie,herb cd.

czyli jest nadzieja :) dziękuję za wsparcie
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Marto,
cierpliwości :wink:
Jesteś i tak w lepszej sytuacji, bo Mejszagoła to zasoby litewskie.
Ja szukam śladów metryk swoich na Białorusi i to jest dopiero problem! Od sześciu lat nie mogę natrafić na ślad metryki ślubu pradziadów, choć wiem , że tam się urodzili i mieszkali.Wiem , gdzie zmarli i zostali pochowani - i nic!
Aneta bardzo dobrze Ci radzi, oprócz tego musisz pisać do archiwów i ZAGS-ów(USC), warto zaryzykować parafię, choć księża rzadko odpisują.
A o Mejszagole już kilkakrotnie na Forum była mowa, może ta osoba się do Ciebie odezwie :|
Życzę powodzenia,
Julia
Kiejno_Marta

widzisz,pisałam do USC w Wilnie,ale mnie mówiąc brzydko olali :( jestem osobą w gorącej wodzie kąpaną i nie wiem czy wytrwam tyle co Ty :) nie ukrywam,że liczę iż uporam się z poszukiwaniami jeszcze w tym roku :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”