Szukałem pewnej osoby/rodziny w herbarzu Bonieckiego i znalazłem coś podobnego ale czy faktycznie są to osoby których szukam? Proszę o opinie osób z większym doświadczeniem ... dziękuję.
CZEGO SZUKAŁEM
Szukałem Józefa Kobylińskiego/Kobylańskiego (syna Jana i Anny) urodzonego około 1755 (obliczam według wieku 73 lat podanego w akcie zgonu w 1828) i zamieszkałego w Tchórzewie (parafia Kock).
Jego żoną była Marianna Kobylińska z Chrościechowskich(około 1774-1844), a córką też Marianna Kobylińska (później Głuchowska)(około 1796-1844). Józef miał też syna Jakuba (około 1796-1821).
CO ZNALAZŁEM
W herbarzu Bonieckiego znalazłem:
"Józef, ur 1761 r. w parafii Kock, syn Jana i Anny z Szawłowskich, wnuk Kazimierza i Barbary z Prawskich. Ojciec jego otrzymał od swej matki część dóbr Tchorzew-Ziemiański (Quat. IX f.133). Jan miał drugiego syna Wojciecha, który nabył 1792 r. część Tchorzewa-Ziemiańskiego od Małgorzaty z Kobylińskich, córki Józefa i Barbary z Kobylińskich, żony Macieja Leśniewskiego (DW.108 f.977 i 1023)."
ROZWAŻANIA
Problem w tym że imiona rodziców 'Jan i Anna' są dość powszechne. Natomiast wzmianka o miejscu urodzenia (parafia Kock) i zamieszkania (Tchórzew) są już bardziej specyficzne. Nawet rok urodzenia 1761 jest bliski 1755. Gdyby było jeszcze imie i nazwisko panieńskie żony to by mi już wystarczyło, a tak nie wiem ... Nie znalazłem podobnego wpisu w herbarzu Uruskiego. Poprosiłem też o sprawdzenie wpisu u Sęczysz ale na razie nie mam stamtąd informacji. Józef zmarł w 1828, więc nie legitymował się w 1844 czy 1855 i nie wiem czy miał synów/dzieci po 1844. Jego córka zmarła w 1844 ale zdążyła urodzić mu wnuka (w 1830) który w 1844 miał opiero 14 lat i nie ma już przy nim więcej mowy o pochodzeniu szlacheckim.
PYTANIE
Czy to mój Józef ?
Dziękuje i pozdrawiam
Robert