Andrzejewo przed 1808

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

rjancz

Sympatyk
Adept

Andrzejewo przed 1808

Post autor: rjancz »

Witam,

Ma ktoś wiedzę czy istnieją akta par. Andrzejewo sprzed 1808 r. ?
W Pułtusku jest sumariusz, znalazłem tam kilka prawdopodobnie swoich osób ale przydały by się jeszcze akta.. :)

Pozdrawiam,
Rafał
Szukane przeze mnie nazwiska: Janczewski, Zawalich, Lenkiewicz, Kowalczyk, Choromański, Kacprzyński, Kalapeta, Mierzejewski, Mianowski, Dobkowski, Woroniecki, Bednarz, Zyskowski, Kurpiewski, Łukasiewicz, Szyszkowski, Modzelewski, Świerz, Sawicki, Sobolews
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Andrzejewo przed 1808

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj,

zgodnie z informacjami zawartymi na podlinkowanej stronie - zachowały się księgi metrykalne z XVIII wieku (a może i starsze) w kancelarii parafialnej:
http://www.nienaltowski.net/Drzewo_R.Ni ... skiego.htm

Pozdrawiam,
Aneta
zlotko

Sympatyk

Post autor: zlotko »

Ta strona nie do końca jest aktualna. Andrzejewo jest niestety tą parafią gdzie kiedyś były księgi ale już ich nie ma. Gdzie się podziały? Któz to wie? Sytacja z księgami tej parafii jest jednym z największych rozczarowań mojego "genealogicznego" życia. Po raz pierwszy byłem w tej parafii ponad 15 lat temu. Pamiętam, że było wtedy bardzo wiele ksiąg z przed 1808 roku. Wtedy znajdowały się one w kościele w jakimś pomieszczeniu obok bocznego ołtarza lub zakrystii. Chyba ze względu na to, że mogły zostać zniszczone przez zawilgocenie przeniesiono je potem na plebanię. Byłem potem jescze kilka razy w Andrzejewie i za każdym razem księgi znajdowały się w innym pomieszczeniu na plebanii. Plebania jest dosyć okazała. Niestety za każdym razem kiedy ksiądz lub organista otwierał szafę okazywało się, ze ksiąg jest coraz mniej. A moja frustracja i złość była coraz większa. Przecież pamiętałem dobrze, że wcześniej było znacznie więcej ksiąg. Żałowałem, że przed 15 laty nie było aparatów cyfrowych. W ten sposób chociaż zaginęły oryginały pozostałyby chociaż kopie. Ostatni raz byłem w Andrzejewie kilka lat temu. O ile pamiętam były tam tylko 2 księgi trydenckie. Takie są skutki braku nadzoru nad księgami metrykalnymi, które są cenne dla nas genealogów, ale też są wspólnym dziedzictwem kulturowym narodu.
Może ktoś był niedawno w Andrzejewie i wie jaka jest teraz sytacja z księgami sprzed 1808 roku? Ciągle mam nadzieję, że te księgi wrócą na swoje miejsce. Jeśli nie wszystkie, to przynajmniej część.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”