Witam!
Mój przodek Józef Górski (urodzony ok. 1803 r.) do 1831 roku mieszkał na Litwie, gdzie posiadał folwark w okolicy Wilejki i Nowogródka. Po Powstaniu Listopadowym musiał uciekać stamtąd przed Moskalami. Należał do drobnej szlachty herbu Ślepowron. Przeglądałem herbarz m.in. Bonieckiego i nie potrafię powiązać mojego najstarszego przodka z tymi, którzy występują we wspomnianym dziele. Czy możliwe jest też to, że mógłbym znaleźć jakieś informacje w herbarzach szlachty litewskiej i białoruskiej, skoro mój przodek był polskim szlachcicem, ale mieszkał na tamtych terenach? Czy ktoś z Was ma dostęp do takich herbarzy?
Pozdrawiam
Jarek
herbarze, w których występują Górscy h. Ślepowron
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Górski_Jarosław

- Fronczak_Waldemar

Jarku
Pozwoliłem sobie odpowiedzieć w Twoim wątku, ale na Forgenie, a to z tego względu, że mamy tam zachowaną pewną ciągłość problemu.
Bądź łaskaw tam zerknąć, bo aby pomóc, potrzebuję od Ciebie kilku dodatkowych wyjaśnień.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Pozwoliłem sobie odpowiedzieć w Twoim wątku, ale na Forgenie, a to z tego względu, że mamy tam zachowaną pewną ciągłość problemu.
Bądź łaskaw tam zerknąć, bo aby pomóc, potrzebuję od Ciebie kilku dodatkowych wyjaśnień.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak