Korzystanie z akt stanu cywilnego > po 100 latach w USC

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

XIX-wieczne ASC w Urzędach Stanu Cywilnego

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

ostatni przykład parafii Libiąż (wątek: http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... libi%B1%BF )pokazuje, że to, czego nie wykaże Baza Pradziad nie zawsze oznacza, że księgi z danego okresu nie zachowały się.

Proponuję, aby ten wątek posłużył dzieleniu się informacjami o takich właśnie zasobach (ponad 100-letnich), które wydawałoby się, powinny być dostępne w archiwach państwowych, a tymczasem spoczywają na półkach usc.

Nie wiem co na ów temat mówią regulacje prawne, ale dla nas najistotniejsza jest wiedza o miejscach przechowywania zasobów.

Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Ostatnio zmieniony pt 23 kwie 2010, 16:54 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna_Czerniga

Sympatyk
Kontakt:

XIX-wieczne ASC w Urzędach Stanu Cywilnego

Post autor: Krystyna_Czerniga »

Proponuję, aby ten wątek posłużył dzieleniu się informacjami o takich właśnie zasobach (ponad 100-letnich), które wydawałoby się, powinny być dostępne w archiwach państwowych, a tymczasem spoczywają na półkach usc.
Witam!
W moich poszukiwaniach,natrafiłam na księgi metrykalne urodzeń od roku 1835 a księgi ślubów od 1870 roku
zawierające akta wyznania greko-katolickiego w USC Olszanica pow.Lesko.

Serdecznie pozdrawiam
Krystyna
paien

Nieaktywny

Korzystanie z akt stanu cywilnego > po 100 latach w USC

Post autor: paien »

Witam. Czy ktoś może wie, czy Urzędy Stanu Cywilnego mają obowiązek czy tylko zalecenie przekazywać akta metrykalne starsze niż 100 lat do Archiwów Państwowych? Pytam o to, bo USC w moim mieście ma akta z XIX wieku w swoim zasobie i ciężko jest sie doprosic o wgląd do nich(urzędniczki same szukają na prośbę petenta, nie wiem z jaką skrupulatnością, a kserokopii nie chcą wydawać tylko odpisy, które akurat mi nic nie dają :( ) Jeśli przekazywanie jest obowiązkiem to jak można wpłynąć na USC, żeby to wreszcie zrobił?
Tomek1973

Sympatyk

pytanie nt. zasobów

Post autor: Tomek1973 »

O ile jeszcze obowiązuje Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 26 października 1998 r., to mają obowiązek /paragaf 28 punkt 1./. - Dz. U. Nr 136 poz. 884
Zasady przekazywania akt reguluje:
Rozporządzenie Ministra Kultury z dnia 16 września 2002 roku w sprawie postępowania z dokumentacją zasad jej klasyfikowania i kwalifikowania oraz zasad i trybu przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów państwowych ( Dz U. Nr 167 poz 1375)

tomek
Awatar użytkownika
Marciniak_Michał

Członek PTG

Post autor: Marciniak_Michał »

Księgi nie zostały jeszcze przekazane do AP, bo może księgi zawierają jeszcze roczniki młodsze niż 100 lat, np. księga małżeństw z lat 1890-1910.

Michał
paien

Nieaktywny

Post autor: paien »

cleared
Ostatnio zmieniony sob 01 gru 2012, 03:14 przez paien, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marciniak_Michał

Członek PTG

Post autor: Marciniak_Michał »

Najlepiej spytać wprost kierownika USC jakie mają księgi i z jakich lat. Wtedy też może wyjaśni się dlaczego trzymają akta z 19 w.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Re: pytanie nt. zasobów

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Tomek1973 pisze:O ile jeszcze obowiązuje Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 26 października 1998 r., to mają obowiązek /paragaf 28 punkt 1./. - Dz. U. Nr 136 poz. 884
Zasady przekazywania akt reguluje:
Rozporządzenie Ministra Kultury z dnia 16 września 2002 roku w sprawie postępowania z dokumentacją zasad jej klasyfikowania i kwalifikowania oraz zasad i trybu przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów państwowych ( Dz U. Nr 167 poz 1375)
tomek
Podany przepis prawny najprawdopodobniej jest aktualny (jak w przykładzie):
http://www.bip.grodzisk.pl/upload/3364/Zalecenia.PDF

Zastanawiam się tylko, w czyjej gestii (archiwów państwowych czy usc) leży dopilnowanie by ponad 100-letnie księgi zostały przekazane do archiwum...

Pozdrawiam,
Aneta
Tomek1973

Sympatyk

Re: pytanie nt. zasobów

Kaczmarek_Aneta pisze: Zastanawiam się tylko, w czyjej gestii (archiwów państwowych czy usc) leży dopilnowanie by ponad 100-letnie księgi zostały przekazane do archiwum...
Po przeczytaniu rozporządzenia ministra kultury mam wrażenie, że inicjatywa w tej sprawie /przynajmniej formalnie/ powinna należeć do USC. Z drugiej strony dziwi bierność archiwum pństwowego w tej kwestii.

pozdrawiam - tomek
Kucharro

Sympatyk
Ekspert

Korzystanie z akt stanu cywilnego > 100 lat w USC

Post autor: Kucharro »

Witam. Czy ktos moze ma jakies doswiadczenia w korzystaniu z akt stanu cywilnego starszych niz 100 lat w urzedzie stanu cywilnego? Pytam poniewaz niedawno dowiedzialem sie, ze w USC, którego zasob mnie interesowal, znajduja sie ksiegi majace grubo ponad 100 lat i jeszcze nie przekazane do archiwum. dzwonilem do tego USC z pytaniem czy mozna te ksiegi swobodnie przegladac tak jak w archiwum. odpowiedziano mi, ze tak, ze jak sa ponad 100-letnie to nie obowiazuje ustawa o ochronie danych osobowych i mozna przyjsc i je sobie przejrzec. Kiedy wybieralem sie do tego USC zadzwonilem wczesniej zeby sie zapowiedziec z wizyta i wtedy od innej pracowniczki tego USC uslyszalem, ze nie moge tego zrobic, ze obowiazuja takie zasady jak przy udostepnianiu ksiag mlodszych niz 100 lat, wiec jak chce odszukac np akt zgonu przodka to musze podac jego dane i wtedy pracownik USC mi to znajdzie w ksiedze i bede mogł zobaczyc ten akt, a o przegladaniu calej ksiegi nie ma mowy. nie za bardzo mi to pasowalo wiec zrezygnowalem. Bardzo mnie interesuje czy ktos mial tego typu problemy?
Grzegorz_Nysseńczyk

Ponad 100-letnie akta s.c. jeszcze są w USC

Post autor: Grzegorz_Nysseńczyk »

Dzień dobry,

mam problem z pewnym USC, które uparcie żąda, bym udowodnił uwierzytelnionymi odpisami, że mogę wnioskować o kserokopię aktów z początku wieku. Jeden z aktów, o które wnioskowałem, nie dotyczy bezpośredniego przodka, tylko jego brata. Powstał w 1903 roku. Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych: czy jest jakiś przepis, który mówi, że akta ponad 100-letnie muszą być oddane do archiwum? Tam nikt by nie żądał, bym udowadniał pokrewieństwo, a tymczasem przez opieszałość w oddawaniu akt i - moim zdaniem - nadprogramową skrupulatność urzędników jestem odcięty od istotnych informacji. Jak sprawę rozwiązać, czy ktoś ma jakieś doświadczenie?

Pozdrawiam

Grzegorz
Tomek1973

Sympatyk

Ponad 100-letnie akta s.c. jeszcze są w USC

Dopóki USC jest dysponentem akt, a nie AP, to nic nie mozna zrobić. Sprawę przekazywania dokumentacji SC do archiwów reguluje rozporzadzenie ministra - wiem, że kiedyś na tym forum już je przytaczałem. Tak się jednak składa, że AP nie może wymóc na USC przekazania ksiąg.
Byc może jest tak, że kilka roczników jest w jednym tomie i dlatego ten tom jest ciągle w urzędzie.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Miałem jedno takie doświadczenie, że w USC były księgi, które winny być we właściwym archiwum państwowym.
Traktowane były jako niiedostępne (w naszym genealogicznym rozumieniu).
Przypuszczam, że należałoby działać w kierunku zmuszenia USC do przekazania tych ksiąg do archiwum. Ale jak to zrobić?
może wypowiedzą się tu pracownicy USC. Podpowiada:
Krzycho z Koszalina
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wydaje mi się, że raczej pracownicy (nienajniższego szczebla) AP nie USC mają władzę (narzędzia prawne i organizacyjne) i wiedzę jak z niej skorzystać - aby dokumenty, które mają być przekazane przekazane były:)
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Rok 1911

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam.
Ostatnio byłem w kilku archiwach. I jest mały problem, bo w jednym archiwum udostępniają księgi metrykalne z 1911 roku, a winnym nie - udostępniają ostatnie z 1910 roku. Jak właściwie powinno się liczyć te sto lat ochrony danych osobowych?
Pozdrawiam AlbinKoz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”