Szczygłowice (powiat rybnicki) USC?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Portia_Nox

Post autor: Portia_Nox »

Witam wszystkich,
poszukuje przodków, którzy urodzili się, prawdopodobnie pobrali i zmarli w Szczygłowicach (dzisiejsza dzielnica Knurowa, wcześniej wieś, gimna, należąca do powiatu rybnickiego.

Przeszukałam w archiwum w Raciborzu księgi z parafii w Pilchowicach, do której należały Szczygłowice w tamtych czasach (tj. przed 1874r) , ale niewiele znalazłam, dalsze poszukiwania rozpoczynają się od 1874, czyli czasów powstania USC, i tutaj kieruję pytanie, o jakąś podpowiedź, czy nakierowanie gdzie można znaleźć informacje pod jaki USC należały owe Szczygłowice?
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Szczygłowice ( niem. Schyglowitz ).
Napisałaś, że wieś Szczygłowice zostały włączone do Knurowa ( niem. Knurow ) i Urząd Stanu Cywilnego powstał 1874 roku, to najprawdopodobniej USC mieściło się w Knurowie. Tak samo jak dla Krywałdu ( niem. Kriewald ). Knurów był też siedzibą gminy. W Archiwum Państwowym w Katowicach Oddział w Gliwicach znajdują się akta metrykalne z USC Knurów ( zespół nr 15/292/0 – urodzenia, małżeństwa, zgonu ) z lat 1874 – 1912. Poniżej link do bazy pradziad, mówiący o zasobach Knurów.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
oraz
http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... PEro%3Apra
Niestety nie ma skanów dostępnych w tej bazie – szukajwarchiwach.pl

Może te informacje pomogą Ci w poszukiwaniach. Roman.
grara

Sympatyk
Adept

Post autor: grara »

Z tego co znalazłam to Szczygłowice należały do Ladkreisu Rybnik, i księgi znajdują się w Archiwum w Raciborzu. A pytałaś się w Archiwum?
Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Portia_Nox

Post autor: Portia_Nox »

Dzięki wielkie za odpowiedź, właśnie przed chwilą też do tego doszłam, bo wygooglowałam jakąś osobę, która opisywała przypadek przodka właśnie z Szczygłowic i o tym, że znalazła tą osobę właśnie w USC Knurów - Archiwum w Gliwicach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”