Akta zatrudnienia z Warszawy z poczatku XX wieku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam wszystkich forumowiczow,
Jestem ciekawa czy zachowaly sie jakiekolwiek zapisy na temat osob zatrudnionych u wysoko postawionych urzednikow carskich w Warszawie z poczatku XX wieku. Moja prababcia byla podobniez zatrudniona jako pokojowka u Gubernatora glownego Warszawy przed I wojna swiatowa. Jestem bardzo ciekawa czy te informacje da sie w jakikolwiek sposob potwierdzic. Gdzie szukac ewentualnych zapisow na ten temat? Bede wdzieczna za wskazowki i uwagi.
Dziekuje i pozdrawiam,
Kinga Vnuk
Jestem ciekawa czy zachowaly sie jakiekolwiek zapisy na temat osob zatrudnionych u wysoko postawionych urzednikow carskich w Warszawie z poczatku XX wieku. Moja prababcia byla podobniez zatrudniona jako pokojowka u Gubernatora glownego Warszawy przed I wojna swiatowa. Jestem bardzo ciekawa czy te informacje da sie w jakikolwiek sposob potwierdzic. Gdzie szukac ewentualnych zapisow na ten temat? Bede wdzieczna za wskazowki i uwagi.
Dziekuje i pozdrawiam,
Kinga Vnuk
- Aftanas_Jerzy

Zachowaly się w archiwach rosyjskich częściowe spisy ewakowanych do Rosji w 1915. Podane tam są nazwiska i aktualne adresy. .
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Dziekuje panie Jerzy. Prababcia nie byla Rosjanka, przed samym wybuchem wojny zostala wyslana "na urlop" i wrocila do swoich rodzinnych stron w powiecie wolkowyskim. Jesli wymienione przez pana spisy dotycza tylko osob, ktore wyjechaly do Rosji to moja prababcia naturalnie nie bedzie tam ujeta.
Pozdrawiam,
Kinga Vnuk
Pozdrawiam,
Kinga Vnuk
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
Witam,
Ciekawa sprawa, poproszę o informacje od Jerzego gdzie można szukać tych akt ?
Mój pradziadek, razem z całą fabryką został ewakułowany do Jekaterynosławia. Znam nawet jego nowy adres zamieszkania.
A to była Fabryka Machin i Odlewów Żelaznych K Rudzikiego z Mińska Mazowieckiego.
Pozdrawiam
Dorota
Ciekawa sprawa, poproszę o informacje od Jerzego gdzie można szukać tych akt ?
Mój pradziadek, razem z całą fabryką został ewakułowany do Jekaterynosławia. Znam nawet jego nowy adres zamieszkania.
A to była Fabryka Machin i Odlewów Żelaznych K Rudzikiego z Mińska Mazowieckiego.
Pozdrawiam
Dorota
Dzień dobry,
moi dziadkowie wraz z moją mamą w 1915 roku wyjechali z Łukowa do Homla. Byli tam prawdopodobnie do 1920 roku, potem wrócili. Mój dziadek był urzędnikiem. Z dokumentów wiem, że w powiecie łukowskim było wielu powracających, administracja rejestrowała takie powroty i udzielała pomocy ludziom, którzy często nie mieli już do czego wracać.
Interesowałby mnie spis wyjeżdżających, nie wiem co dziadek robił w Homlu.
pozdrawiam
Teresa
moi dziadkowie wraz z moją mamą w 1915 roku wyjechali z Łukowa do Homla. Byli tam prawdopodobnie do 1920 roku, potem wrócili. Mój dziadek był urzędnikiem. Z dokumentów wiem, że w powiecie łukowskim było wielu powracających, administracja rejestrowała takie powroty i udzielała pomocy ludziom, którzy często nie mieli już do czego wracać.
Interesowałby mnie spis wyjeżdżających, nie wiem co dziadek robił w Homlu.
pozdrawiam
Teresa
-
Dubiczyńska_Maria

- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Ciesze sie, ze poszukiwania osob ewakuowanych do Rosji posuwaja sie do przodu. Bylabym rozniezbardzo wdzieczna gdyby ktos znalazl jakis trop pomocny w poszukiwaniu oryginalnego tematu tego postu czyli osob zamieszkalych i zatrudnionych w Warszawie przed wybuchem I wojny swiatowej.
Dziekuje bardzo i pozdrawiam!

Kinga Vnuk
Dziekuje bardzo i pozdrawiam!
Kinga Vnuk
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Kinga Vnuk (Cisowska)
- Burdziński_Krzysztof

Tylko,że dostęp jest płatny.Kaczmarek_Aneta pisze:Warto również zajrzeć do spisów mieszkańców:
http://arc.familyspace.ru/archive
Pozdrawiam,
Aneta
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
-
Wiktor_Witek

- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Przeglądanie tych zasobów jest bezpłatne.Burdziński_Krzysztof pisze:Tylko,że dostęp jest płatny.Kaczmarek_Aneta pisze:Warto również zajrzeć do spisów mieszkańców:
http://arc.familyspace.ru/archive
Pozdrawiam,
Aneta
Pozdrawiam,
Aneta
Ostatnio zmieniony czw 12 lut 2015, 16:39 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Burdziński_Krzysztof