Fundacja PNP

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Fundacja PNP

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Jestem ciekaw czy ktoś zdobywał informacje z Fundacji Polsko-Niemieckie Pojednanie? Co z nich można zdobyć? Mam możliwość zdobycia dokumentów dot. moich dziadków, ale posiadam ich informacje z Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych i nie wiem, czy FPNP posiada te same dokumenty, czy znajdują się jakieś unikalne informacje (wspomnienia, prywatne zdjęcia itd.)?

Obecnie dokumenty FPNP posiada Archiwum Akt Nowych, więc pomyślałem, aby je zdobyć. Jeśli ktoś mógłby się podzielić z tym, co zdobył to poproszę o informacje.

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam !
FPNP posiada dokumentację dostarczoną przez zainteresowanych. O ile Dziadkowie starali się o odszkodowanie za pracę przymusową w Niemczech to mam nadzieje iż fundacja posiada informację dostarczone przez Dziadków, zapewne będą to uwierzytelnienia z gmin niemieckich lub archiwów, czas i miejsce przebywania. Znane mi są sytuacje bardzo skrajne co do funkcjonowania i archiwizowania tejże instytucji.
Najlepiej sprawdzić tu : http://www.straty.pl/
Jeżeli będą akta bliskich tu , więc i FPNP będzie miała coś :)

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Moje doświadczenie z FPNP są bardzo pozytywne.

Wklejam swoją wypowiedź z wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
W ubiegłym roku wystąpiłam z prośbą o przesłanie zachowanej dokumentacji i informacji o dziadku na adres:

Fundacja „Polsko-Niemieckie Pojednanie”
ul. Krucza 36
00-921 Warszawa

W lutym tego roku otrzymałam odpowiedź, że Fundacja nie może spełnić mojej prośby bez stosownego upoważnienia następców prawnych mojego dziadka, zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych.
Jako, że następcą prawnym krewnego jest mój ojciec, uzyskałam od niego odpowiednie upoważnienie i odesłałam Fundacji.
Teraz już bez problemu otrzymałam życiorys dziadka z 1949 roku, kwestionariusz osobowy z 1948 roku z zakładu pracy oraz kopię wniosku o przyznanie świadczenia ze środków niemieckiej Fundacji „Pamięć, Odpowiedzialność i Przyszłość” z roku 2001. Wszystko oczywiście bezpłatnie i w formie kserokopii.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Aneta
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Dziękuje bardzo! Może i mi się poszczęści :P

Pozdrawiam

Daniel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”