Gdzie mogą być dokumenty (akcja T4)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Tomek9877

Sympatyk

Post autor: Tomek9877 »

Witam,

Od kilku lat szukałem informacji o śmierci mojej prababci Józefy Majewskiej zd. Lewandowskiej. Zaginęła w czasie wojny. Niedawno udało mi się wyjaśnić tę rodzinną zagadkę. Na stronie straty.pl znalazłem ową Jozefę. Wg informacji zawartych w bazie Józefa została wywieziona ze szpitala w Kocborowie 22.07.1941r. Została wywieziona do Saksonii, gdzie zginęła w komorze gazowej w ramach akcji T4.
Jej aktu zgonu nie ma w USC w Toruniu. Dlaczego? Tę wiedzę do grobu zabrał pardziadek. Jednak musiał wiedzieć, że żona nie żyje, gdyż w 1944 żeni się drugi raz.
Czytałem, że chorych umysłowo umieszczano w dwóch miejscach na terenie Saksonii. Gdzie mogła znlaeźć się Józefa? Gdzie szukać dokumentów ze szpitala i egzekucji?

Za wszelkie wskazówki będę ogromnie wdzięczny.
Pozdrawiam
Tomasz
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
nazwa Aktion T4
tutaj informacja
pomordowani...
http://gedenkort-t4.eu/de/vergangenheit/opferbiografien
http://gedenkort-t4.eu/de/vergangenheit/aktion-t4

zapytanie przesyłamy na ten adres
http://gedenkort-t4.eu/de/contact

Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Tomku, gdyby chodziło o Kochanówek (Łódź) to bym Ci pomogła, bo mam informacje, m.in. listę zamordowanych. Zginęła tam jedna z moich ciotecznych babć.

W moim przypadku też nie ma aktu zgonu. Siostra dziadka została uznana za zmarłą sądownie, tuż po wojnie. Taka adnotacja została umieszczona na marginesie aktu jej ślubu. Ale to było po wojnie. Ciężko powiedzieć, jak takie sprawy załatwiano w czasie jej trwania.
Sprawdzałeś w akcie urodzenia prababci, i w akcie ślubu, czy ksiądz nic nie dopisał? Drugi ślub pradziadek też na jakiejś podstawie wziął, może tam coś zapisano?
Pozdrawiam, Magdalena
Tomek9877

Sympatyk

Witam
Tak. Wszystkie akty prababci sprawdzone (urodzenia, i dwa akty małżeństwa). Sęk w tym, że w akcie małżęństwa mojej babci wpisano, żę jej matka żyje i mieszka ze swoim mężem w tym miejscu, gdzie od kilku lat mieszka on ze swoją drugą żoną. Sądownie raczej tego nie załatwiono. Pradziadek musiał posiadać informację o śmierci żony, gdyż inaczej nie mógłby ożenić się drugi raz. Jednak allegaty z 1944 USC Łysomice zostały zniszczone podczas okupacji. Przynajmniej taką informację uzyskałem w USC.

Magdo i Henry serdecznie dziękuję Wam za wskazówki.
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Re: Gdzie mogą być dokumenty (akcja T4)

Tomek9877 pisze: [...] Sęk w tym, że w akcie małżęństwa mojej babci wpisano, żę jej matka żyje i mieszka ze swoim mężem w tym miejscu, gdzie od kilku lat mieszka on ze swoją drugą żoną.[...]

[...]Jednak allegaty z 1944 USC Łysomice zostały zniszczone podczas okupacji. Przynajmniej taką informację uzyskałem w USC.[...]
Pewnie pomylono matkę z macochą. Też tak mam - matka dawno nie żyła, a była obecna przy ślubie ;)

W USC, czy w parafii? Ja wiadomość o dopisku w akcie ślubu (z 1934) uzyskałam od księdza. Może tam spróbuj?
Pozdrawiam, Magdalena
Tomek9877

Sympatyk

W akcie USC. Do parafii jakoś nie mogę się wybrać, ale to kwestia czasu. Jak na razie przynajmniej wiem co stało się z prababcią.
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Tomku, spróbuj zadzwonić. Tę informację uzyskaliśmy, z kuzynem, telefonicznie. Do Łodzi nam obydwojgu nie po drodze, a nikogo tam nie mamy. Wszystko zależy, oczywiście, od księdza. Myśmy trafili na uczynnego - poszukał i nam przeczytał. Lepsze to niż nic.

P.S Ty wiesz, co się stało z prababcią. Dla mnie szok był podwójny, raz, że cioteczna babcia zginęła tak tragicznie, dwa, że w ogóle istniała! (odnaleziona przypadkiem).
Pozdrawiam, Magdalena
Tomek9877

Sympatyk

Właśnie to kocham w poszukiwaniach moich przodków.
Nawet po śmierci nas zaskakują :)

Pozdrawiam
Tomasz
Matylda16

Sympatyk

Post autor: Matylda16 »

Witam. poszukuje aktu zgonu Krystyny z Schulców Bajtyngier . zamieszkałej przy ulicy Muranowskiej 2205.Prawdopodobnie parafia Ewangelicko Augsburska w Warszawie lata 1839 1840 ,( brak tych lat w skanach ) Pozdr. A.P.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”