Temat:"Nazwisko Kościółek" *
Poszukuję informacji o osobach o tym nazwisku, zamieszkałych przed wojną we Lwowie lub Zadnieszówce.
*(Moderacja tytułu tematu ) (m.j.n)
Kościółek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
roza.kruza

Nazwisko Kościółek
Witam,
Nazwisko Kościółek występuje na Podkarpaciu a najstarszy na jakiego natrafiłam to Michał ur.1808 syn Michała i Barbary Kuduk,
w 1842r. bierze ślub w Wólce Niedzwieckiej z Zofią Tabaka ur.1820 r.córką Ignacego i Elżbiety Błaydo.
Może to coś podpowie
Róża
Nazwisko Kościółek występuje na Podkarpaciu a najstarszy na jakiego natrafiłam to Michał ur.1808 syn Michała i Barbary Kuduk,
w 1842r. bierze ślub w Wólce Niedzwieckiej z Zofią Tabaka ur.1820 r.córką Ignacego i Elżbiety Błaydo.
Może to coś podpowie
Róża
Nazwisko Kościółek
W parafii Janowiec w woj. lubelskim pojawia się nazwisko Kościołek lub Kosciołek. Występuje praktycznie już od 1799 r. (wcześniejszych lat nie indeksowałem).
Ponieważ indeksy tej parafii w Genetece są dopiero w trakcie tworzenia (dostępnych jest na razie kilka lat, 1810-1814 oraz 1858-1860), można skorzystać z wyszukiwarki na stronie regestry.lubgens.eu - tam jest trochę więcej indeksów z tej parafii (oraz innych z woj. lubelskiego).
Ponieważ indeksy tej parafii w Genetece są dopiero w trakcie tworzenia (dostępnych jest na razie kilka lat, 1810-1814 oraz 1858-1860), można skorzystać z wyszukiwarki na stronie regestry.lubgens.eu - tam jest trochę więcej indeksów z tej parafii (oraz innych z woj. lubelskiego).
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Bardzo dziękuję za wskazówki. Doprecyzuję, że chodzi o małżeństwo Kościółków - Józefa i Anny z Ustrzyckich, którzy ok. roku 1900 przebywali w we Lwowie i Zadnieszówce. Rodzicami ich byli Walenty Kościółek i Maria Chmielewska oraz Szymon Ustrzycki i Maria Szeluk. Józef Kościółek był maszynistą pociągów obsługujących trasy międzynarodowe. Podejrzewam, że do Lwowa przenieśli się z zachodniej wówczas części kraju. Obecność nazwiska w Janowcu stwierdziłem szukając rodziny Stanisława Janiszewskiego - przedwojennego aptekarza. Jeśli podczas indeksowania natrafiłeś na informację o Janiszewskich lub Kniotkach, jestem nimi zainteresowany. Wątek podkarpacki jest prawdopodobny, ale brakuje jednoznacznych powiązań. Na Podkarpacie wyjechał wuj Franciszek urodzony zapewne we Lwowie.