Oflag Prenzlau i Neubrandenburg, mam zdjęcia z nazwiskami.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Małgorzata_Kulwieć

Oflag Prenzlau i Neubrandenburg, mam zdjęcia z nazwiskami.
Witam serdecznie,
W albumie mojego Ojca z lat 1939-1946 jest kilka podpisanych grupowych zdjęć oficerów z oflagów:
oflag II A - Prenzlau 22-05-1940 do 22-02-1941
Banach, Budkiewicz, Chachulski, Cholewinski, Czasznicki, Damasiewicz, de la Veau, Derwalski, Detloff, Dłużniewski, Klejn, Kontowt, Kowaski, Kurpiński, Lubowski, Łazarowicz, Malinowski, Marczewski, Możdżeński, Niedziałkowski, Poper, Przygończyk, Purol, Rowicki, Sendek, Skierski, Sliwiński, Sokołowski, Sokołowski, Szugajew, Szwedziński, Tomaszewski, Tylman, Wasilewski, Wąsicki, Wróbel, Zając,
Oflag II E – Neubrandenburg - 22-02-1941 do 22-01-1944
Batóg, Batsch, Bojanek, Borusewicz, Brzeski, Burski, Damasiewicz, Detloff, Graszka,, Hałaczkiewicz, Jachimiuk, Krzymuski, Madurowicz, Mokracki, Niedziałkowski, Nowicki, Pawłowicz, Poczman, Rościszewski, Rómmel, Sendek, Słojewski, Sokołowski, Szyszko, Wąsicki, Zakrzewski, Zubek,
Przy niektórych zdjęciach podane są imiona a więc do sprawdzenia czy chodzi o konkretną osobę.
Jeżeli ktoś ma przodka, który był w tych oflagach i nosi w/w nazwisko i jest zainteresowany skanem zdjęcia to proszę o informację.
Wychodzę z założenia, że osób tych już nie dotyczy ustawa o ochronie danych osobowych. Od 1942r upłynęło już 70 lat. Wszyscy na tych zdjęciach mają powyżej 25 lat, więc zakładam, że …
Pozdrawiam
Małgorzata
W albumie mojego Ojca z lat 1939-1946 jest kilka podpisanych grupowych zdjęć oficerów z oflagów:
oflag II A - Prenzlau 22-05-1940 do 22-02-1941
Banach, Budkiewicz, Chachulski, Cholewinski, Czasznicki, Damasiewicz, de la Veau, Derwalski, Detloff, Dłużniewski, Klejn, Kontowt, Kowaski, Kurpiński, Lubowski, Łazarowicz, Malinowski, Marczewski, Możdżeński, Niedziałkowski, Poper, Przygończyk, Purol, Rowicki, Sendek, Skierski, Sliwiński, Sokołowski, Sokołowski, Szugajew, Szwedziński, Tomaszewski, Tylman, Wasilewski, Wąsicki, Wróbel, Zając,
Oflag II E – Neubrandenburg - 22-02-1941 do 22-01-1944
Batóg, Batsch, Bojanek, Borusewicz, Brzeski, Burski, Damasiewicz, Detloff, Graszka,, Hałaczkiewicz, Jachimiuk, Krzymuski, Madurowicz, Mokracki, Niedziałkowski, Nowicki, Pawłowicz, Poczman, Rościszewski, Rómmel, Sendek, Słojewski, Sokołowski, Szyszko, Wąsicki, Zakrzewski, Zubek,
Przy niektórych zdjęciach podane są imiona a więc do sprawdzenia czy chodzi o konkretną osobę.
Jeżeli ktoś ma przodka, który był w tych oflagach i nosi w/w nazwisko i jest zainteresowany skanem zdjęcia to proszę o informację.
Wychodzę z założenia, że osób tych już nie dotyczy ustawa o ochronie danych osobowych. Od 1942r upłynęło już 70 lat. Wszyscy na tych zdjęciach mają powyżej 25 lat, więc zakładam, że …
Pozdrawiam
Małgorzata
- Jan.Ejzert

Mój ojciec również był jeńcem kolejno w obozach:
najpierw Radom, następnie Ziegenhein k/Kassel, w listopadzie 1939 trafił do Colditz - Oflag IV C, a 22 maja 1940 roku przewieziono ich koleją do Oflagu IIA Prenzlau.
Proszę o skan zdjęcia z obozu Prenzlau.
Adres podam na PW.
Z góry dziękuję za fotkę.
najpierw Radom, następnie Ziegenhein k/Kassel, w listopadzie 1939 trafił do Colditz - Oflag IV C, a 22 maja 1940 roku przewieziono ich koleją do Oflagu IIA Prenzlau.
Proszę o skan zdjęcia z obozu Prenzlau.
Adres podam na PW.
Z góry dziękuję za fotkę.
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
-
Tylman_Jarosław

-
Marta_Wroclaw
Moj dziadek przebywal w czterech oflagach: w II A w Prenzlau, w II E w Neubrandenburgu (przeniesiony z IIA 23.02.1941), w IID w Gross-Born i w XA w Sandbostel. Ale niestety nie widze tu jego nazwiska. W domu nie uchowaly sie zadne dokumenty na ten temat, wiec szukam po archiwach, nie tylko w Polsce. Zbieram materialy o nim do pracy magisterskiej, z ktorej potem powstanie ksiazka. Czy maja Panstwo jakies wskazowki, gdzie szukac? Z wdziecznoscia, M.
-
Wiktor_Witek

U mnie znajduje się zdjęcie z Oflagu Prenzlau, na której przedstawionych jest czterech polskich oficerów, w tym mój pradziadek; z tyłu znajdują się ich podpisy:
Bolesław Kotecki kpt.
Michał Caplak (?) kpt.
Władysław Obrzębski (?) por.
data: Prenzlau 1. 7. 1940 r.
Nie wiem czy dobrze odczytałem nazwiska, ale nie chciało mi wyjść inaczej. Zapisuje tutaj, żeby trafiło do sieci, gdyby ktoś kiedyś szukał.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Bolesław Kotecki kpt.
Michał Caplak (?) kpt.
Nie wiem czy dobrze odczytałem nazwiska, ale nie chciało mi wyjść inaczej. Zapisuje tutaj, żeby trafiło do sieci, gdyby ktoś kiedyś szukał.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
- Małgorzata_Kulwieć

Bolesław Kotecki
Wiktor_Witek pisze:U mnie znajduje się zdjęcie z Oflagu Prenzlau, na której przedstawionych jest czterech polskich oficerów, w tym mój pradziadek; z tyłu znajdują się ich podpisy:
Bolesław Kotecki kpt.
Michał Caplak (?) kpt.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Witam.
Poszukuję danych ojca mojego Kuzyna (kuzyn zmarł w lutym 2012) .
Ojciec jego nazywał się Bolesław Kotecki - i był kpt. w stanie spoczynku.
Dostał sie do niewoli niemieckiej w 1939 r i po ok.3 latach zmarł.
Oflag niestety nie jest mi znany.
Gdybym mógł dostać skan zdjęcia, miejsce jego śmierci byłoby znane.
Serdecznie dziękuję .
Pozdrawiam
mr
Bolesław Kotecki
Tutaj masz informacje o poszukiwanym, myślę, że tej osoby szukasz
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Kotecki Bolesław kpt ur. 1894-12-30 zm. 1944-07-21
Ojciec Maximilian, matka Tomaszewska
miejsce osadzenia: Prenzlau, Neubrandenburg
adres rodziny przed wojną: Wiktoria Kotecka, Klecko, Kr. Gnesen, Kleidorstr. 136
Pozdrawiam
Krystyna
adres rodziny przed wojną: Wiktoria Kotecka, Klecko, Kr. Gnesen, Kleidorstr. 136
Pozdrawiam
Krystyna
Pozdrawiam Krystyna
Re: Bolesław Kotecki
krybas pisze:Tutaj masz informacje o poszukiwanym, myślę, że tej osoby szukasz
Pozdrawiam
Krystyna
Bardzo Dziękuję.
Pomogłaś mi. Pozdrawiam oraz
NAJLEPSZE ŻYCZENIA w ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA i na NOWY ROK.
mr- Gniezno>
Witam
poszukuję informacji o Józefie Pawłowicz, według przekazów był w oflagach IIA, IID i XC. Prosiłbym o skan zdjęcia z oflagu IIE gdzie występuje nazwisko Pawłowicz, byc może w przekazach rodzinnych jest przekłamanie.
Pozdrawiam
JD
poszukuję informacji o Józefie Pawłowicz, według przekazów był w oflagach IIA, IID i XC. Prosiłbym o skan zdjęcia z oflagu IIE gdzie występuje nazwisko Pawłowicz, byc może w przekazach rodzinnych jest przekłamanie.
Pozdrawiam
JD
-
Przeniczka
Mój dziadek Kazimierz Gwoździk od 1939 był Oflagu II E a od 24.02.41 w Stalagu II A
-
Wiktor_Witek

MR - teraz dopiero zauważyłem Twoją wiadomość. Napisałem na priv, ale może tutaj "wrzucę" zdjęcie by było ogólnodostępne. Mój pradziadek Edward Ankudowicz to mężczyzna z brodą, na zdjęciu podpisany nie jest. Jego ręką zapisana jest chyba tylko nazwa miejscowości - Prenzlau i data. To informacja, która może cokolwiek pomoże w dopasowaniu pozostałych osób.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd0 ... 666f4.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/309 ... 8cf1b.html
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd0 ... 666f4.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/309 ... 8cf1b.html
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Zdjęcie nieznanych oficerów z oflagu Prenzlau umieściłam kiedyś na moim blogu.
http://nietylkogenealogia.blogspot.com/ ... ynski.html
Pochodzi z kolekcji po majorze Marianie Weryńskim (siedzi w środku na ławeczce).

Z pozdrowieniami,
Magda
http://nietylkogenealogia.blogspot.com/ ... ynski.html
Pochodzi z kolekcji po majorze Marianie Weryńskim (siedzi w środku na ławeczce).
Z pozdrowieniami,
Magda
- niescieruch
Szukam informacji o Walerianie, Marianie Zielińskim, prawdopodobnie jeńcu Oflagu II E/K Neubrandenburg. Za każdą będę wdzięczny.