akta znania - sądy obwodów
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam
W metryce ślubnej moich pra-pra zapisano:
- a'propos pana młodego
"...mający podług złożonego aktu znania w Sądzie Obwodu Pułtuskiego dnia dziesiątego miesiąca i roku bieżących* uformowanego lat dwadzieścia cztery..."
-a'propos panny młodej
"...dowodząca aktem znania w Sądzie Obwodu Przasnyskiego na dniu siedmym miesiąca i roku bieżących* ułożonym iz ma lat dwadzieścia trzy..."
*rok bieżący = 1825
W obecnym momencie te dokumenty są najbardziej obiecującymi tropami mogącymi pozwolić pchnąć poszukiwania naprzód (no, w czasie to nawet wstecz). Macie pomysł gdzie można szukać tych akt?
W metryce ślubnej moich pra-pra zapisano:
- a'propos pana młodego
"...mający podług złożonego aktu znania w Sądzie Obwodu Pułtuskiego dnia dziesiątego miesiąca i roku bieżących* uformowanego lat dwadzieścia cztery..."
-a'propos panny młodej
"...dowodząca aktem znania w Sądzie Obwodu Przasnyskiego na dniu siedmym miesiąca i roku bieżących* ułożonym iz ma lat dwadzieścia trzy..."
*rok bieżący = 1825
W obecnym momencie te dokumenty są najbardziej obiecującymi tropami mogącymi pozwolić pchnąć poszukiwania naprzód (no, w czasie to nawet wstecz). Macie pomysł gdzie można szukać tych akt?
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
- Rafael

- Podziękował: 1 time
Cześć,
Sprawdzałeś, czy są aneksy do tego ślubu? Tam powinny być te dokumenty.
Sprawdzałeś, czy są aneksy do tego ślubu? Tam powinny być te dokumenty.
Pozdrawiam
Rafał
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Rafał
Tak, tzn aneksy nie zachowały się, stąd poszukiwania w sądzie (?).
pozdrawiam
Artur
Artur
- Rafael

- Podziękował: 1 time
Myślałem, że nie patrzyłeś. Nie było informacji w poście.
Niestety nie potrafię pomóc odnośnie sądów.
Niestety nie potrafię pomóc odnośnie sądów.
Pozdrawiam
Rafał
Rafał
-
Zofia_Brzeska

Witam!
Moim zdaniem trzeba sprawdzić w jakich archiwach są dokumenty z tych sądów z 1825 roku. Może uda Ci się do nich dotrzeć.
Ja miałam przypadek gdzie ksiądz powoływał się w metryce ślubu na akt notarialny z 1841 roku. Po długich poszukiwaniach dotarłam do tego aktu w Archiwum Państwowym w Częstochowie. Akt był dość obszerny i dużo informacji udało mi się z niego wyciągnąć.
Pozdrawiam
Zosia
Moim zdaniem trzeba sprawdzić w jakich archiwach są dokumenty z tych sądów z 1825 roku. Może uda Ci się do nich dotrzeć.
Ja miałam przypadek gdzie ksiądz powoływał się w metryce ślubu na akt notarialny z 1841 roku. Po długich poszukiwaniach dotarłam do tego aktu w Archiwum Państwowym w Częstochowie. Akt był dość obszerny i dużo informacji udało mi się z niego wyciągnąć.
Pozdrawiam
Zosia
Zosiu, to właśnie próbowałem zrobić (tzn sprawdzić w jakich archiwach są dokumenty), ale niestety nic nie znalazłem. Może ktoś był w podobnej sytuacji, wie, i podzieli się wiedzą gdzie szukać - być może te akta są poza siecią AP, może trzeba ich szukać własnie u sukcesorów, czyli w sądach (powiatowych?).
Co do akt notarialnych - miałem podobne przypadki z umowami przedślubnymi. Ale wydaje mi się że w tym przypadku chodzi o "zwykłe" akta znania, nie zawierane w formie akt notarialnych czy jakiejś innej, specjalnej.
Co do akt notarialnych - miałem podobne przypadki z umowami przedślubnymi. Ale wydaje mi się że w tym przypadku chodzi o "zwykłe" akta znania, nie zawierane w formie akt notarialnych czy jakiejś innej, specjalnej.
pozdrawiam
Artur
Artur
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Na podstawie mojej praktyki nie nalezy oczekiwać ,że dotarcie do owych aktów znania zbytnio poszerzy wiedzę. Będzie tam napisane jedynie to co wynika z informacji w dokumencie ślubu czyli zwykle wiek , imiona rodzicow, miejsce urodzenia. Zamiast metryki do dokumentu śluby przedstawiono akt znania czyli urzędowe potwierdzenie przez świadków zeznawanych informacji. Jedyne co tych dokumentach było poza tym co wynika z informacji w akcie slubu - to personalia urzędnika i świadków.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- i tu się zaczyna zabawa, bo w akcie ślubu miejsc urodzeń młodych nie ma zapisanych wcale. Są tylko dane dot. miejsca zamieszkania w momencie spisywania aktu.jamiolkowski_jerzy pisze:(...) Będzie tam napisane jedynie to co wynika z informacji w dokumencie ślubu czyli zwykle wiek , imiona rodzicow, miejsce urodzenia.
- liczę że jest jakaś szansa, że w akcie znania jakieś ogólne dane dotyczące pochodzenia/miejsca urodzenia mogą być, np. nazwa parafii, zwrot "w kraju Pruskim" (jak sądzę w tym przypadku) lub podobne - coś co naprowadzi na właściwy trop (mam kilka).jamiolkowski_jerzy pisze: (...) Jedyne co tych dokumentach było poza tym co wynika z informacji w akcie slubu - to personalia urzędnika i świadków.
Pozdrawiam
Sam widziałem akta znania których cała treść zamykała się na mniej więcej: "świadkowie oświadczają że Kowalski rzeczywiście się tak nazywa i że ma około 20 lat". Dopóki jednak nie odnajdę "moich" nie będę wiedział jak jest w ich przypadku - no chyba że nie odnajdę ich nigdy bo się nie zachowały.
Liczę (tzn chciałbym żeby tak było) że jak już je znajdę, to i w ich treści coś nowego będzie.
pozdrawiam
Artur
Artur
- Bea

Re: akta znania - sądy obwodów
Mam akt znania z 1824 r. (znalazłam go w alegatach) - wystawiony przez Sąd Pokoju Obwodu Mławskiego.jart pisze:(...) Macie pomysł gdzie można szukać tych akt?
Zrobiłam swego czasu małe studium przypadku, w kwestii o co chodzi z tymi sądami ( http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=19574 ) i wyszło mi, że dla województwa/guberni płockiej nie wiele zmieniało się w latach 1816-67.
I obwody sądowe pokrywały się z powiatami jak 1:1.
A powiatów (w tym czasie) było 6: lipnowski, mławski, ostrołęcki, płocki, pułtuski i przasnyski.
Po 1867 doszedł np. powiat ciechanowski.
Jak sprawdzisz w wyszukiwarce: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index.php
można odnaleźć akta Sądu Pokoju powiatu mławskiego i ciechanowskiego.
Ale oba z nich są w AP Mława - a zbiory tego archiwum mają to do siebie, że są bardzo dobrze skatalogowane.
Czy brak ksiąg sądu pokoju z Pułtuska i Przasnysza w tym zestawieniu oznacza, że ksiąg tych nie ma ? Nie wiem. Ale zauważyłam, że np. część ksiąg notariuszy z Pułtuska można znaleźć w wyszukiwarce opisanych jako vakat w AP Mława (z wyjaśnieniem, że zostały oddane do AP Pułtusk). Ale ta sama wyszukiwarka nie znajduje już ich w AP Pułtusk...
Reasumując - wydaje mi się, że AP Pułtusk nie koniecznie dobrze jest skatalogowane w sezamie - najlepiej zadzwoń/napisz do Archiwum i dowiedz się czy te księgi mają (o ile sami wiedzą co mają).
Powodzenia !
Re: akta znania - sądy obwodów
I tak własnie chyba będzie najprościej, jutro wezmę za telefon.
Beato, dzięki za informacje!
Beato, dzięki za informacje!
pozdrawiam
Artur
Artur
-
Michał_Golubiński

Zawartość może różna, możesz równie dobrze niewiele się dowiedzieć jak i bardzo dużo. W jednym z takich dokumentów dowiedziałem się o miejscu urodzenia jednej z prababek, przy czym jak podawał jej brat bodajże, po sprawdzeniu metryk, okazało się, że jej metryka nie została spisana. Całkiem możliwe, bo rzeczywiście zarówno jej rodzice jak i rodzeństwo pojawia się w zapisach dla tamtej parafii, brak jednak jej aktu urodzenia, którego na próżno szukać też w parafiach sąsiednich.
Zdarzały się też takie, z których nie wynikało praktycznie nic wartościowego oprócz tego, że dana osoba od iluś tam lat czy też krótszego czasu jest znana temu czy innemu sąsiadowi i tyle.
Pozdrawiam
Michał Golubiński
Zdarzały się też takie, z których nie wynikało praktycznie nic wartościowego oprócz tego, że dana osoba od iluś tam lat czy też krótszego czasu jest znana temu czy innemu sąsiadowi i tyle.
Pozdrawiam
Michał Golubiński