Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Nakoneczny_Natalia

- Ewa_Szczodruch

Witaj Natalio
Mówisz i masz:
Bocheński 1379 - od nazwy miasta Bochnia ( tar. ), w pochodnych też od nazwy miejscowośco Bocheń ( skierniewickie, gmina Łowicz ).
Kalist ( bez daty ) - od imienia Kalikst. Imię notowane w Polsce od XIII wieku, jest pochoszenia greckiego - Kallistos, to od kallistos "bardzo piękny".
Votchel - brak; nazwiska tego nie nosi w Polsce żadna osoba ( dane z 1992 roku )
c. d. n.
Mówisz i masz:
Bocheński 1379 - od nazwy miasta Bochnia ( tar. ), w pochodnych też od nazwy miejscowośco Bocheń ( skierniewickie, gmina Łowicz ).
Kalist ( bez daty ) - od imienia Kalikst. Imię notowane w Polsce od XIII wieku, jest pochoszenia greckiego - Kallistos, to od kallistos "bardzo piękny".
Votchel - brak; nazwiska tego nie nosi w Polsce żadna osoba ( dane z 1992 roku )
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Natalii ...
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Wotszel 11 Tb:11
Nazwisko bardzo rzadkie. W 1992 roku nosiło je 11 osób - wszystkie w byłym województwie tarnobrzeskim.
Wotszel - brak etymologii;
Nakonieczny ( bez daty ) - od staropolskiego nakonieczny "ostatni, znajdujący się na końcu".
Żródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", autor Kazimierz Rymut, Wyd. Naukowe DWN, Kraków 2001.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Wotszel 11 Tb:11
Nazwisko bardzo rzadkie. W 1992 roku nosiło je 11 osób - wszystkie w byłym województwie tarnobrzeskim.
Wotszel - brak etymologii;
Nakonieczny ( bez daty ) - od staropolskiego nakonieczny "ostatni, znajdujący się na końcu".
Żródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", autor Kazimierz Rymut, Wyd. Naukowe DWN, Kraków 2001.
-
Nakoneczny_Natalia

dziekuje ślicznie :*:*
Podala mi Pani etymologie nazwiska Nakonieczny czy jest cos moze o nazwisku Nakoneczny ? Czy mogło kiedys dojsc do pomylki w pisowni tego nazwiska?
Zapomniałam jeszcze o nazwisku Rojek .... wiec jelsi Pani cos znajdzie bardzo prosze o informacje i naprawde bardzo bardzo dziekuje. Pozdrawiam !!!!
Podala mi Pani etymologie nazwiska Nakonieczny czy jest cos moze o nazwisku Nakoneczny ? Czy mogło kiedys dojsc do pomylki w pisowni tego nazwiska?
Zapomniałam jeszcze o nazwisku Rojek .... wiec jelsi Pani cos znajdzie bardzo prosze o informacje i naprawde bardzo bardzo dziekuje. Pozdrawiam !!!!
-
Nakoneczny_Natalia

- Ewa_Szczodruch

Witaj Natalio ponownie!
Etymologię podałam Ci do właściwego nazwiska ( Word "poprawił" - piszę nazwiska w specjalnym dokumencie z nadzieją, że kiedyś sie jakieś życzenie powtórzy...
)
A to następne nazwiska:
Rojek 1405 - od rój "pszczoły z jednego gniazda", roić się "ruszać się, kręcić się".
Tokarz 1445 - od tokarz "rzemieślnik specjalizujący się w obróbce drzewa".
Etymologię podałam Ci do właściwego nazwiska ( Word "poprawił" - piszę nazwiska w specjalnym dokumencie z nadzieją, że kiedyś sie jakieś życzenie powtórzy...
A to następne nazwiska:
Rojek 1405 - od rój "pszczoły z jednego gniazda", roić się "ruszać się, kręcić się".
Tokarz 1445 - od tokarz "rzemieślnik specjalizujący się w obróbce drzewa".
Etymologia nazwisk...
Dzień dobry!
Jeżeli jest tylko taka możliwość, prosiłabym bardzo o wyjaśnienie pochodzenia (znaczenia?) następujących nazwisk przodków moich i męża (zamieszkujących dawne Kresy Wschodnie):
Alchimowicz, Czepulonek, Czerniewicz, Kulesza
Z góry dziękuję:) Kasia Kulesza
Jeżeli jest tylko taka możliwość, prosiłabym bardzo o wyjaśnienie pochodzenia (znaczenia?) następujących nazwisk przodków moich i męża (zamieszkujących dawne Kresy Wschodnie):
Alchimowicz, Czepulonek, Czerniewicz, Kulesza
- Ewa_Szczodruch

Witaj Kasiu!
Zadowolę Cię tylko połowicznie. Przejrzałam swoje "mądre książki" i w żadnej nie znalazłam etymologii nazwisk: Alchimowicz i Czepulonek. A" propos: o to ostatnie ( lub bardzo podobne ) ktoś mnie niedawno pytał, ale to była prośba na priw. Szkoda, bo moglibyście się dogadać. Nazwisko jest rzadkie - może jakieś pokrewieństwo by się udało ustalić?
Dwa kolejne nazwiska są:
Czerniewicz 1434 ( data - to rok pierwszego zapisu nazwiska w źródłach ) - od czarny, też od czerniec "człowiek o ciemnej, czarnej karnacji".
Kulesza 1405 - od kula lub kuleć; od kulesza "prosta potrawa z szybko zagotowanej na wodzie mąki".
Ponad 45% osób o tym nazwisku mieszka w wąskim pasie od Warszawy przez Łomżę po Białystok. Nazwisko to należy do 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce ( p. Jarosław Maciej Zawadzki, "1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce " ) i w rankingu tym zajmuje 248 miejsce ( 14 171 osób w 2000 roku ).
To tyle. Żródło podstawowe - prof. Kazimierz Rymut "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
Zadowolę Cię tylko połowicznie. Przejrzałam swoje "mądre książki" i w żadnej nie znalazłam etymologii nazwisk: Alchimowicz i Czepulonek. A" propos: o to ostatnie ( lub bardzo podobne ) ktoś mnie niedawno pytał, ale to była prośba na priw. Szkoda, bo moglibyście się dogadać. Nazwisko jest rzadkie - może jakieś pokrewieństwo by się udało ustalić?
Dwa kolejne nazwiska są:
Czerniewicz 1434 ( data - to rok pierwszego zapisu nazwiska w źródłach ) - od czarny, też od czerniec "człowiek o ciemnej, czarnej karnacji".
Kulesza 1405 - od kula lub kuleć; od kulesza "prosta potrawa z szybko zagotowanej na wodzie mąki".
Ponad 45% osób o tym nazwisku mieszka w wąskim pasie od Warszawy przez Łomżę po Białystok. Nazwisko to należy do 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce ( p. Jarosław Maciej Zawadzki, "1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce " ) i w rankingu tym zajmuje 248 miejsce ( 14 171 osób w 2000 roku ).
To tyle. Żródło podstawowe - prof. Kazimierz Rymut "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
Pani Ewo, dziękuję ślicznie za błyskawiczną odpowiedź:) A propos dwóch pierwszych nazwisk (Alchimowicz i Czepulonek), to faktycznie gdzieś już wyczytałam, że występują one w Polsce dosyć rzadko. Ale nie tracę nadziei, że kiedyś uda mi się rozwikłać zagadkę ich pochodzenia...
)
Raz jeszcze dziękuję!
K.K.
Raz jeszcze dziękuję!
K.K.
- Adam_Kalemba

- Ewa_Szczodruch

- Adam_Kalemba

Re: Etymologia nazwisk...
Witaj Kasia!katkul3 pisze:Dzień dobry!
Jeżeli jest tylko taka możliwość, prosiłabym bardzo o wyjaśnienie pochodzenia (znaczenia?) następujących nazwiska przodków moich i męża (zamieszkujących dawne Kresy Wschodnie): Alchimowicz
Spróbuje jeszcze z nazwiskiem Alchimowicz, otóż śp. prof. K. Rymut w tomie I pisze tak:
, dowód na to że to nazwisko z Kresów Wschodnich, a konkretnie litewskie i choć prof. K. Rymut go nie wymienia to zapewne jest związane z alchemią inaczej "alchemik", więc twój przodek kiedyś trudnił się takim zawodem, przypomnę że jest wymienione nazwisko Alchemista 1617., w tomie I, ferdek61Nazwiska litewskie dość wcześnie były polonizowane, głównie przez zastąpienie typowo litewskich przyrostków nazewniczych polskimi, takimi jak -owicz, ski itd.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
Etymologia nazwisk
Poszukuje etymolgi nazwisk: Franczak, Mędrala, Mazur, Tatara, Makoś, Gierat, Papiez, Francek, Francak, Dyrcz.
Oraz wszelkich innych informacji na temat nazwiska Franczak.
Dziekuje juz za odpowiedz
Oraz wszelkich innych informacji na temat nazwiska Franczak.
Dziekuje juz za odpowiedz