Pochówek w metalowej trumnie 1920 Warszawa

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Witam,
W trakcie murowania grobu na Starych Powązkach okazało się, że zmarłą w 1920 roku kuzynkę Marię Kiedrzyńską z Prażmowskich pochowano w metalowej trumnie. Proszę o informacje czy sugestie jakie mogłybyć powody urzędowe(?) (a może życzenie zmarłej lub rodziny) takiego pochówku?
Niestety nie odnalazłam jeszcze tego aktu zgonu. Maria Prażmowska (prawdopodobnie siostra Władysława Beliny Prażmowskiego urodziła się około 1888 roku (gdzie? nie dostępne są z tych lat akta z Ruszkowa?)).
Gdy umarła była jeszcze młodą osobą (miała około 30 lat), była żoną Mariana Kiedrzyńskiego (porucznika VII Pułku Ułanów) i matką Wiesławy(urodzonej pomiędzy 1910-1920).
pozdrawiam
ewa
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Witam!
Jako ciekawostkę podam, że w czasach PRL-u w żelaznej zaspawanej trumnie wrócił do Polski dalszy wuj, który pracował w ZSRR. Nie pamiętam dokładnie czy przypadkiem nie była to energetyka jądrowa... W każdym razie rodzina "trumnę" rozcięła bo nie mogli uwierzyć w śmierć krewnego.
Pozdrawiam,
Adam
edyta_s

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: edyta_s »

W 1923 mój przodek też był pochowany w metalowej trumnie i to na wsi , to chyba życzenie jego lub kochającej żony , zresztą ma się dobrze do dziś a inne już się porozpadały w pieczarze.
Pozdrawiam Edyta
Pozdrawiam Edyta
Awatar użytkownika
Olczyk_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Olczyk_Paweł »

Witam
Zdarzało się tak, jeśli osoba umierała w miejscowści oddalonej od miejsca pochówku. Do metalowej trumny wkładano drewnianą, a przestrzeń między nimi wypełniano palonym wapnem (przepisy sanitarne). Natrafiłem kiedyś na dokument, gdzie dokładnie opisana była procedura transportowania zwłok i czynności przygotowania tychże do transportu.
Pozdrawiam.
Paweł
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Dziękuję za podpowiedzi, być może Maria nie umarła w Warszawie. 7 pułk powstawał na lubelszczyźnie, rodzina Prażmowskich dzierżawiła majątek w Ruszkowcu a rodzina Kiedrzyński mieszkała w Radzyminie. W tym grobie w 1910 roku jako pierwszy pochowany był jej teść Julian Franciszek Kiedrzyński. Gdyby zachowały się pozwolenia na pochówki z tych lat...
No cóż... może dzięki mrówczej pracy fotografujących, skanujących i indeksujących kiedyś rozwiążemy tę zagadkę.
Dziękuję
ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”