Raczki w woj suwalskie, Prośba o wykonanie fotografii

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Raczki w woj suwalskie, Prośba o wykonanie fotografii

Post autor: algaa »

Witam

Zwracam się ogromną prośbą do forumowiczów o wyonkanie zdjeć nagrobka który znajduje się w miejscowośći Raczki w woj suwalskie

Osoby zainteresowane to Rozalia i Piotr Nowikowscy
Niestety nie znam żadnych dat zgonów :-(

Bede wdzięczna za jakąkolwiek pomoc .

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Prośba o wykonanie fotografii

Post autor: Lipnik.F.Turas »

próbowałas szukać strony parafi i cmentarza teraz dosc powszechne jest aby proboszcz
udostepniał takie dane
jest takastrona z cmentarzami .W lipniku jest np taka wyszukiwarka grobów
to chyba nazywa grobonet wirtualne cmentarze i tam jesli jest nagrobek to sa zdjecia. poszukaj tego lub zdwon do parafii. po która podlega cmentarz. jan
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Witam

Niestety nie ma wyszukiwarki grobów miejscowośći Raczki :-(

Pozdr Agnieszka
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Witam

W nawiązaniu do mojej prośby o zrobienie fotografii grobu Rozali i Piotra Nowikowskich

Rozalia Nowikowska
zm 29.04.1992.r
Piotr Nowikowski
zm 30.01.1978 r

Bede wdzieczna za pomoc.

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Witam

Ponawiam swoją prośbę o wykonanie fotografii nagrobków

Bede wdzieczna za pomoc i poświęcony czas.

Pozdr Agnieszka.
mjasion

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: mjasion »

Ja mógłbym to zrobić ale dopiero chyba w Wielkanoc. Domyślam się, że nic nie wiadomo, w której części cmentarza jest ten grób. Fotografowałem już tam wiele nagrobków (moja rodzinna parfia), ale takiego jakoś nie pamiętam. W jakiej miejscowości żyli zmarli - to czasem może pomóc w szybszym odnalezieniu nagrobka (nazwisko nie jest mi obce, sam jednak nie kojarzę wioski - ale mogę popytać).
Pozdrawiam,
Marek
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Marku

Bardzo dziekuję za zainteresowanie moją prośbą. Generalnie poszukuję krewnych Rozalii i Piotra Nowikowoskich.

Oczywiście jestem cierpliwa i poczekam z wykonaniem Fotografii :-)

Nowikowscy mieszkali w Bakaniuku, wiec myslę że najbliższy cmentarz jest w Raczkach stad moja prośbą o wykonanie fotografi ina tymże cmentarzu.

Bedę wdzięczna za info
Pozdr Agnieszka.
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

Ostatnio zmieniony pt 27 lut 2015, 12:20 przez Doniec_Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

A czy ostały się jakieś dawne groby Eysymonttów z Krukówka? Albo jakieś ślady po nich?

Pozdrawiam serdecznie.
mjasion

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: mjasion »

@Agnieszka

Oczywiście Bakaniuk należał i należy do parafii raczkowskiej, więc ich groby powinny być na raczkowskim cmentarzu. Z tego co się dowiedziałem to w Bakaniku są/były dwie rodziny Nowikowskich. Jestem właśnie w trakcie ustalania gdzie dokładnie ten grób może być zlokalizowany - jeśli się uda, to zdjęcie powinno być wcześniej, a jeśli nie, to sam postaram się znaleźć w terminie wspomnianym wcześniej.

@ Ludwik Olczyk

Nie wiem czy z Krukówka, ale jakiś czas temu znalazłem grób Stanisława Ejsmonta i zrobiłem zdjęcie z myślą o Panu, po czym jakoś zapomniałem o sprawie [do ściągnięcia z googledrive w linku poniżej - niestety daty urodzenia i chrztu są częściowo starte]. Podczas następnego pobytu na cmentarzu mogę się rozejrzeć za ewentualnymi innymi grobami.

Przy okazji, jeśli chodzi o Eysymontów, Ejsmontów, Jesmontów etc:
1) w tabeli nadawczej wsi Lipowo (dobra Wigry, gm. Koniecbór, parafia Raczki) [zob. Hipoteka Suwalska w AP w Suwałkach] są wymienieni (w pozycji 4) Mateusz i Antoni [fotografia w linku niżej]; obecnie we wsi to nazwisko nie występuje, a i najstarsi mieszkańcy też go nie pamiętają. Wg „Inwentarzy guberni szczeberskiej” pod koniec 18-tego wieku Eysmontowie mieszkali w sąsiedniej wsi Sidory.
2) w łacińskich metrykach z Jeleniewa są akty chrztu czworga dzieci Antoniego i Katarzyna Ejsmontów/Jesmont(t)ów z lat 1788-1794 (mam fotografie tych aktów, gdyby to Pana interesowało).

https://drive.google.com/open?id=0B2Wws ... authuser=0

Stare nagrobki z Raczek są też tutaj:

http://www.bagnowka.com/?m=cm&g=show_pod&idg=3149

Pozdrawiam,
Marek
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Panie Marku.

Wielkie dzięki. Interesuje mnie dosłownie wszystko co dotyczy Eysymonttów. Każda wzmianka, każda informacja. W Krukówku, urodził się np. Leopold Eysymontt, kpt. wojsk polskich i publicysta, także Adolf, uczestnik Powstania Styczniowego, zesłaniec. Ponoć byli blisko spokrewnieni z liniami z Krasnogrudy i Sosnowego Grądu, lecz poza ogólną informacją J. Szumskiego, w jego Drobnej Szlachcie Podlaskiej, nie mam nawet cienia powiązania.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Marku

Bardzo dziekuję za zainteresowanie.Wszystko się zgadza w Bakaniuku mieszkały dzieci Rozalii i Piotra nie pamietam tylko które .

Czekam cierpliwie na info .

Pozdr Agnieszka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”