kim była moja babcia? ;)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

achomiuk

Sympatyk

kim była moja babcia? ;)

Post autor: achomiuk »

witam,
mam pewien problem, rzeczy oczywiste przestały być oczywiste i po prostu "zglupialam".
Mianowicie: moja babcia Anna urodziła się w 1911 roku i wyszła w 1931 za Bolesława, babcię znalam osobiście więc od niej słyszałam kiedy się urodziła, gdzie, widziałam jej dowód itd
Tymczasem w księgach znalazłam metrykę narodzin córki moich pradziadków (na pewno ich to dotyczy) również Anny w 1905roku - na marginesie jest adnotacja, że w 1929roku poślubiła niejakiego Władysława - a to nie moj dziadek !!
Najpierw myslalam, ze może bylo wcześniej takie dziecko i zmarlo, ale skoro dożyla do 1929roku to przecież nie nazwano dwóch dziewczynek- sióstr Anna...

Zwracam się tu z prośbą o pomoc - jakie mogą być przyczyny takiej sytuacji??
Ja mam pustkę w glowie.
Za podpowiedzi będę wdzięczna....
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

kim była moja babcia? ;)

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

może nazwano może nie nazwano - gdybanie
może dopisek źle wstawiony, może złej treści
akt małżeństwa z 1931 z Bolesławem istotny - jest?
nie piszesz czy jest akt urodzenia Anny w 1911 i później, a to chyba istotne
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
achomiuk

Sympatyk

kim była moja babcia? ;)

Dobry wieczór, aktu urodzenia Anny w 1911 nie ma, za to w metryce dziadka jest dopisek, że w 1931 wziął slub z Anną...
Jeszcze rozpatruję mozliwość, że dwie dziewczynki były Anny , ale jedna być może "funkcjonowała" pod przybranym imieniem...
Pozdrawiam
Szukam: Kuliś, Deptuła, Lis, Pliszka, Dąbrowski, Kacprzycka
Miejscowości: Tyczek, Łyse, Dęby, Świdwiborek, Myszyniec
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

kim była moja babcia? ;)

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

pytałem nie o to czy jest w 1911, ale czy jest w 1911 i później
masz dopisek o ślubie, pewnie zawierający datę i miejsce sporządzenia akt ślubu... i znów pytałem czy masz akt małżeństwa z 1931

zamiast próbować wygibasów (to warto zostawić na później) to najprostszą droga idź - sprawdź dokumenty
akt małżeństwa z aneksami z 1931 na początek jako naprowadzenie (aneksami-odpisami, informacjami w treści aktu) na kata urodzenia (w tym jeden Cię interesujący)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MonikaMaru

Sympatyk

kim była moja babcia? ;)

Post autor: MonikaMaru »

Wydaje mi się, że przede wszystkim trzeba zajrzeć do obu metryk ślubu, a przynajmniej do aktu ślubu z dziadkiem Bolesławem. Może babcia była młodą wdową? Poszukaj aktu zgonu Władysława w latach 1929-1930.

Data urodzenia w dowodzie osobistym nie zawsze może być prawdziwa. Po wojnie wystarczyło przedstawić dwu świadków potwierdzających wiek danej osoby. Moja babcia odmłodziła się w ten sposób o 5 lat. Księga z metryką chrztu zaginęła w zawierusze wojennej, ale zachowała się księga protokołów chrztów, do której dotarłam.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

kim była moja babcia? ;)

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witaj,

zdarzało się, że rodzice nazywali swoje dziecko takim samym imieniem, pomimo tego, że jedno o takim samym już mieli. Może Anna to było drugie imię lub druga córka była nazywana inaczej, niż wskazuje na to metryka chrztu.

Zrób tak jak radzi Włodzimierz i zacznij od końca, tj. aktu małżeństwa. Może babcia za mąż wychodziła dwa razy?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
achomiuk

Sympatyk

Witam,
no więc jednak okazało się, że były dwie Anny : urodzona w 1905 i 1911 , ta starsza przybrala imię Franciszka.
Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”