Programy do drzewa genealogicznego
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Program komputerowy do tworzenia drzewa genealogicznego.
Piotrze no wlasnie, dla testu sciagnelam darmowa wersje, otworzylam swoj ged i potem zachowalam jako .at4 ... potem juz dziala... program bardzo ciekawy... wlasnie sie nim bawie 
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
- Batogowski_Sergij

Pracuje to przy pomocy właśnie tego programu:moyra777 pisze:Sergij, wyglada interesujaco tylko na podstawie jakiego pliku to dziala?, nie widze nigdzie importu gedchyba, ze jest to nakladka na Agelong tree...
http://www.genery.com/ru
Po zainstalowaniu programu odrazu zobaczysz opcję do transportowania gedcomu.
Pozdrawiam Sergij
Ja korzystam z progamy MyFamilyTree. Strona producenta chronoplexsoftware.com .Program jest offlinowy i po polsku. Tworzenie drzewa jest szybkie i intuicyjne. Możan też iportować i eksportować dane w formacie gedcom, pozwala zapiać drzewo w formacie jpg, można z niego też drukować, a przy dużych drzewach dzieli je na strony ułatwiając późniejsze sklejenie. Do stworzonego drzewa można dodawać załączniki np. dokumenty zdjęcia filmy, ale tego nie polcema, gdyż plik z drzewem urośnie do wielkich rozmiarów. Całe drzewo zapisane jest w jednym pliku, co ułatwia robienie kopii zapasowaj. Program wart wypróbowania, zwłaszcza, że jest darmowy.
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Muszę powiedzieć, ze program MFT ma ciekawy nowoczesny interface. I kilka bardzo fajnych raportów godnych polecenia: np zestawienie par małżeńskich z dziećmi, raport wg
Ale w mojej ocenie jest jeszcze niedopracowany. Tak na na szybko kilka trudnych przypadków:
- wydruk dużego drzewa generowany jest szybko ale jest w kiepskiej formie bo strasznie rozciągniety
- udało mi się bez żadnego problemu dopisac sobie 2 dodatkowych ojców (ale to moze być duzy plus dla szukajacych programów pozwalajacych na uwzględnienie adopcji i rodziców biologicznych)
- moze czegos nie odkryłem ale chyba program pozawala jedynie na wpisywanie pełnej daty RMD bo nie udało wpisam mi sie np samego roku
- wyszukiwanie czasem nie działa poprawnie
- chyba całkowity brak walidacji (ale moze miałem pecha)
Tym niemniej w paru miejscach bardzo pozytywnie zaskoczył. Moim zdaniem ma potencjał o ile będzie rozwijany bo z z info wynika, ze to wynik 4 lat pracy 2010 - 2014.
Ale w mojej ocenie jest jeszcze niedopracowany. Tak na na szybko kilka trudnych przypadków:
- wydruk dużego drzewa generowany jest szybko ale jest w kiepskiej formie bo strasznie rozciągniety
- udało mi się bez żadnego problemu dopisac sobie 2 dodatkowych ojców (ale to moze być duzy plus dla szukajacych programów pozwalajacych na uwzględnienie adopcji i rodziców biologicznych)
- moze czegos nie odkryłem ale chyba program pozawala jedynie na wpisywanie pełnej daty RMD bo nie udało wpisam mi sie np samego roku
- wyszukiwanie czasem nie działa poprawnie
- chyba całkowity brak walidacji (ale moze miałem pecha)
Tym niemniej w paru miejscach bardzo pozytywnie zaskoczył. Moim zdaniem ma potencjał o ile będzie rozwijany bo z z info wynika, ze to wynik 4 lat pracy 2010 - 2014.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
W MFT oczywiście możliwe jest wpisanie samego roku. Aby wprowadzić sam rok należy wybrać opcje "text only date?". Jeżeli poda się tylko rok, to program nawet liczy wiek osoby, w przyapdku roku i miesiąca ma już problem.
pozdrawiam
Marcin
pozdrawiam
Marcin
W temacie MFT - "drukowanie dużych formatów" - nie miałem z tym żadnego problemu - swoje Drzewo zapisałem na pendriva i zaniosłem na wielkoformatowe drukowanie - wyszło OK razem ze zdjęciami. Długość Drzewa : 22 mb x 1,5 mb.
Pozdrawiam,
Krzysztof.
Pozdrawiam,
Krzysztof.
- Mirek.Kozak

z ciekawosci mam 3 pytania:Golfistan pisze:...swoje Drzewo zapisałem na pendriva i zaniosłem na wielkoformatowe drukowanie - wyszło OK razem ze zdjęciami. Długość Drzewa : 22 mb x 1,5 mb.
1. w jakim formacie zapisales na pendrajwa?
2. 22m x 1,5 m bylo w jednym czy w kilku arkuszach?
3. ile zaplaciles za wydrukowanie?
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
WYDRUK 22x1,5 m??? gdzie to powiesić?Mirek.Kozak pisze:z ciekawosci mam 3 pytania:Golfistan pisze:...swoje Drzewo zapisałem na pendriva i zaniosłem na wielkoformatowe drukowanie - wyszło OK razem ze zdjęciami. Długość Drzewa : 22 mb x 1,5 mb.
pliki zapisane w jpg czy innym graficznym przy powiększeniu dają pixele
ja zapisuję jako pdf, a potem obrabiam w Corelu albo AI, czcionki /ważne żeby wybrać wąską i wysoką polecam oswald/ na wektory i krzywe, tło najlepiej obraz wektorowy albo textura
a koszt - wystarczy zadzwonić do wydruków i podać rozmiar
ja za 90x60 cm kolor ok 24 zł
a program polecam wspomiany już Ahnenblatt
http://www.ahnenblatt.com/download.html
-
slawek_krakow

Co prawda nie do mnie ale:Mirek.Kozak pisze:z ciekawosci mam 3 pytania:Golfistan pisze:...swoje Drzewo zapisałem na pendriva i zaniosłem na wielkoformatowe drukowanie - wyszło OK razem ze zdjęciami. Długość Drzewa : 22 mb x 1,5 mb.
ad 1 Najlepiej skonsultować się z drukarnią co do typu pliku
ad 2 Nie ma przeszkód jeśli ktoś chce w jednym kawałku
ad 3 Od kilku do kilkudziesięciu złotych za metr kwadratowy w zależności od rodzaju podłoża, ilości kolorów etc.
- Mirek.Kozak

1. Chodzi mi o rodzaj pliku wyeksportowany z programu MFTslawek_krakow pisze:Co prawda nie do mnie ale:
ad 1 Najlepiej skonsultować się z drukarnią co do typu pliku
ad 2 Nie ma przeszkód jeśli ktoś chce w jednym kawałku
ad 3 Od kilku do kilkudziesięciu złotych za metr kwadratowy w zależności od rodzaju podłoża, ilości kolorów etc.
2. Wlasnie, ze sa problemy i dlatego pytam, przez telefon bylo bez problemow, na miejscu byly ograniczenia.
3. Chodzi mi o konkretna stawke przy 1,5 m szerokosci. Im szerszy arkusz, tym drozszy metr kwadrarowy.
Krzysztof juz to przerabial, dlatego prosze o jego odpowiedz!
Mi 4x1,5 czarno biały wycenili na jakieś 120 zł, ale to podobno dość droga drukarnia
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
Witam,Mirek.Kozak pisze:z ciekawosci mam 3 pytania:Golfistan pisze:...swoje Drzewo zapisałem na pendriva i zaniosłem na wielkoformatowe drukowanie - wyszło OK razem ze zdjęciami. Długość Drzewa : 22 mb x 1,5 mb.
1. zapisywałem w PDF-ie,
2. całość w jednym dłuuuugim kawałku. Szerokość jest niestety stała.
3. za w/w drzewo zapłaciłem 230 zł.
pozdrawiam,
Krzysztof.
Do powyższego dodam jeszcze, że zapisanie w pliku wektorowym (Corelowskim, .wmf, .emf itp) może być pomocne w rozwiązaniu problemów przy drukach wielkoformatowych. Z doświadczenia (drukowania wielkoformatowego na ploterze w ramach mojej pracy - ale nie jest to drukarnia niestety:)) wiem, że niektóre plotery siadają przy zbyt dużej wadze pliku, a taką mają na pewno pliki rastrowe, na wydruk których potrzeba 22 m papieru. Pliki wektorowe rozpakowują się przy przesyle do drukarki (przy buforowaniu) zazwyczaj do mniejszej objętości i drukarka łatwiej to "łyka". Może się jednak pojawić problem taki, że przy nadmiarze obiektów do wydrukowania drukarka sama niektóre z nich wyeliminuje (takie psikusy mi się też zdarzały).WYDRUK 22x1,5 m??? gdzie to powiesić?
pliki zapisane w jpg czy innym graficznym przy powiększeniu dają pixele
ja zapisuję jako pdf, a potem obrabiam w Corelu albo AI, czcionki /ważne żeby wybrać wąską i wysoką polecam oswald/ na wektory i krzywe, tło najlepiej obraz wektorowy albo textura
a koszt - wystarczy zadzwonić do wydruków i podać rozmiar
ja za 90x60 cm kolor ok 24 zł
a program polecam wspomiany już Ahnenblatt
http://www.ahnenblatt.com/download.html
Ola
- Mirek.Kozak

Dziekuje za odpowiedz, o to mi chodzilo!Golfistan pisze:1. zapisywałem w PDF-ie,
U mnie byl pdf, wymiary 21,5 x 0,9 i we wszystkich drukarniach dzielono mi na 8 metrow, czyli w 2 miejscach musialem sklejac.
Teraz bede mial podstawe do reklamacji.
Może nie mieli dobrej maszynyMirek.Kozak pisze:Dziekuje za odpowiedz, o to mi chodzilo!Golfistan pisze:1. zapisywałem w PDF-ie,
U mnie byl pdf, wymiary 21,5 x 0,9 i we wszystkich drukarniach dzielono mi na 8 metrow, czyli w 2 miejscach musialem sklejac.
Teraz bede mial podstawe do reklamacji.
Ja drukowałem w firmie : http://www.bulbo.pl/
Krzysztof.