Piotr_Juszczyk pisze:Wniosek przez ePUAP możesz złożyć do każdego urzędu nawet jak ci w wyszukiwarce USC nie znajduje. Jest coś takiego jak wniosek uniwersalny. Ja tak uzyskałam juz kilka aktów- kopii nie mających mocy dokumntu urzędowego
To jeszcze pytanie porządkowe. Otrzymałaś akty w jakiej postaci? Listownie? Skany? Druki w pdf? Mailowo? Epuapem?
No i mam pewien problem techniczny z epuap.
Wybieram usługę. Pokazuje się moje miasto Lublin - możesz załatwić tam sprawę.
Ale pod spodem pokazuje się jakaś gmina Wysokie i pismo jest adresowane na tę gminę Wysokie

mimo że wyżej jest napisane że mogę to załatwić w moim mieście i wybrane moje miasto. Dziwne to.
No i rozumiem że wniosek adresuje na odpowiedni Urząd Miasta i Gminy, bo w wersji papierowej adresowałem na Kierownika USC, ale w epuap nie ma możliwości wybrania USC.
To ciekawe, u mnie inaczej.
Wziąłem ten przypadek na swój warsztat epuapowy.
Po wybraniu z kategorii spraw,
Jesteś w:Strona główna > Lista spraw > Zdarzenia życiowe > Akty stanu cywilnego > Uzyskiwanie odpisów akt stanu cywilnego > Opis usługi
dla Lublina, wypadły 4 miejscowości, w tym jeden interesujący Ciebie Lublin (miasto), po kliknięciu pojawiła się informacja
Nie znaleziono informacji o możliwości załatwienia sprawy we wskazanej miejscowości
mamy jeszcze możliwość kliknięcia opcji
Pokaż wszystkie urzędy lub instytucje udostępniające tę usługę
pojawi się 196 innych urzędów, które udostępniają taką usługę, ale nie o to nam oczywiście chodzi.
W związku z tym powinniśmy przejść do opcji pisma ogólnego do urzędu.
Klikamy na ikonkę epuap, przenosi nas na stronę główną.
Klikamy
Wyślij pismo do dowolnego urzędu
Pojawia się informacja
Do tego zdarzenia podpięta jest usługa, która umożliwia złożenie do wybranego organu administracji publicznej pisma (podania) w sprawie, co do której nie mają zastosowania inne formularze. Za pomocą tej usługi możliwe jest złożenie pisma do każdego urzędu, który posiada podmiot na platformie ePUAP.
Klikamy na Pismo ogólne do podmiotu publicznego
Gdzie chcesz załatwić sprawę
wybieramy Lublin (miasto)
przechodzimy do formularza, tworzy się nowy dokument
dodajemy odbiorcę, rozwijamy z listy,
NIESTETY NIE MA URZĘDU STANU CYWILNEGO w Lublinie,
w sumie na tym etapie chyba można poprzestać, ale możemy spróbować z innym dostępnym urzędem w Lublinie
wobec czego wpisujemy Adres skrytki Urzędu Miasta Lublin na ePUAP
/UMLublin/skrytka
podany na stronie
http://www.um.lublin.pl/um/index.php?t=200&id=152656
drugi adres skrytki /GminaLublin/skrytka nie jest przyjmowany przez epuap.
następnie klikamy filtruj
pojawią się dwa adresy UM Lublina, wybieramy pierwszy z góry
zatwierdzamy
pojawia się dokument z danymi wnioskodawcy, które zostały uzupełnione z naszego profilu na epuap.
uzupełniamy dokument, dodajemy załączniki, kilkamy zapisz i przejdź dalej, podpisujemy profilem zaufanym lub podpisem elektronicznym i wysyłamy dokument. Czekamy na odpowiedź urzędu, oczywiście w postaci elektronicznej na naszą skrzynkę epuap.
Ta symulacja złożenia pisma via epuap nie napawa teraz optymizmem. Polegliśmy na etapie braku usługi dedykowanej wydania odpisu drogą elektroniczną, odpisy można uzyskać tylko osobiście lub pocztą.
http://www.um.lublin.pl/um/index.php?t=200&id=50189
Gdyby urząd świadczył usługę elektroniczną, wniosek trafiłby prosto do USC, a nie pismem ogólnym do Urzędu Miasta, który będzie musiał przekazać do USC, żeby ten odpowiedział, itd, itd.
Tam gdzie urzędy wystawiły usługi, składanie wniosku jest naprawdę proste.