Rydzyński, Barański i Pryba.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

KamilGenealog

Rydzyński, Barański i Pryba.

Post autor: KamilGenealog »

Rodzina Rydzyńskich, Barańskich i Pryba.

Witam serdecznie !
Powoli zacząłem rozkładać ręce. Nie mam pojęcia jak szukać dalej. Czyżby moja rodzina mieszkała na terenach, które w ogóle nie są zindeksowane?
A może nie potrafię szukać?
Już tłumaczę..

Mój bezpośredni przodek, Józef Rydzyński narodził się we wsi Dylewo w roku 1833. Jesyt kilka takich wsi, ale ja stawiam na Dylewo pod Rypinem lub pod Kowalewem Pomorskim, z czego bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. Ojcem jego był Antoni Rydzyński a matką Ewa z rodu Prybów. Nigdzie nie odszukałem ani ślubu Antoniego i Ewy, ani też potencjanych narodzin Antoniego. na PTG i tutaj w Genetece jest nawet dość dużo Rydzyńskich, ale w ogólnie mi oni nie pasują. Natomiast Ewę Prybę znalazłem we wsi Wielki Komorsk. Ta wieś akurat jest zindeksowana na PTG. Mamy Ewę narodzoną w 1812 roku w Wielkim Komorsku z rodziców Bogumiła i Ewy Lux. Mamy tam też podane jej rodzeństwo. I właściwie to tyle...nie potrafię, nie wiem jak, gdzie, w jaki sposób, odszukać ślub Antoniego i Ewy oraz narodziny ich dzieci w okolicach Dylewa....

Barańscy natomiast to rodzina żony Józefa Rydzyńskiego - gniazdo rodowe w Osieku pod Brodnicą. Tam narodziła się Marianna z rodziców Jana i Urszuli Barańskich. Gdyby ktoś miał taką rodzinkę u siebie to zapraszam :)
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Kamilu,

Jeżeli Ewa z domu Pryba urodzona w Wielkim Komorsku w 1812 roku wyszła za mąż do roku 1842, to raczej ślubu nie odnajdziesz (przy założeniu, że ślub odbył się w jej rodzinnej parafii, a prawdopodobieństwo, że tak było jest bardzo duże) z uwagi na fakt, iż brak jest ksiąg ślubów za lata 1798-1842 dla tej parafii w AD Pelplin. Z brakujacego okresu są tylko indeksy za lata 1798-1815 (przeglądałem je - brak tylko roku 1810 i wyglądają na spisy XX-wieczne). Przed wojną te księgi ślubów były dostępne ale zaginęły.

Jeżeli poszukiwane Dylewo należy do Diecezji Chełmińskiej to masz kłopot z poszukiwaniami - bo trafiasz na najgorsze archiwum tj. AAD w Toruniu i białą plamę w indeksacji tego obszaru - a dlaczego tak jest to sprawdzisz na miejscu. Ewentualnie możesz zamówić sobie mikrofilmy u Mormonów ale trzeba zrobic wycieczkę do W-wy lub Wrocławia.
Poza tym jest 5 miejscowości o samodzielnej nazwie Dylewo w Polsce więc warto też sprawdzić jako ewentualne pozostałe trzy.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Zaloguj się na forum PTG - ostatnio poszukiwalismy aktów w parafii Wielki Komorsk.
Ps2: Jeszcze jedna informacja.
Jeżeli poszukiwana miejscowość urodzenia Józefa Rydzyńskiego (1833) to Dylewo w pobliżu Kowalewa to najprawdopodobniej będzie to parafia Pluskowęsy. Księga urodzeń w AAD Toruń z lata 1825-1862 ma numer AA002 - W1165 więc jeżeli to ta miejscowośc to znajdziesz akt urodzenia swojego przodka.
Poniżej link do tego archiwum, w którym znajduje się w/w księga (dobrze przeczytaj regulamin i weź ze sobą białe- czyste- bawełniane rękawiczki, bo bez tego ani rusz):
http://www.archiwum.diecezja.torun.pl/index.html

Dodatkowo link do zmikrofilmowanych zasobów mormońskich dotyczących tej parafii, które mozna od nich wypożyczyć:
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”