Witam serdecznie !
Powoli zacząłem rozkładać ręce. Nie mam pojęcia jak szukać dalej. Czyżby moja rodzina mieszkała na terenach, które w ogóle nie są zindeksowane?
A może nie potrafię szukać?
Już tłumaczę..
Mój bezpośredni przodek, Józef Rydzyński narodził się we wsi Dylewo w roku 1833. Jesyt kilka takich wsi, ale ja stawiam na Dylewo pod Rypinem lub pod Kowalewem Pomorskim, z czego bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. Ojcem jego był Antoni Rydzyński a matką Ewa z rodu Prybów. Nigdzie nie odszukałem ani ślubu Antoniego i Ewy, ani też potencjanych narodzin Antoniego. na PTG i tutaj w Genetece jest nawet dość dużo Rydzyńskich, ale w ogólnie mi oni nie pasują. Natomiast Ewę Prybę znalazłem we wsi Wielki Komorsk. Ta wieś akurat jest zindeksowana na PTG. Mamy Ewę narodzoną w 1812 roku w Wielkim Komorsku z rodziców Bogumiła i Ewy Lux. Mamy tam też podane jej rodzeństwo. I właściwie to tyle...nie potrafię, nie wiem jak, gdzie, w jaki sposób, odszukać ślub Antoniego i Ewy oraz narodziny ich dzieci w okolicach Dylewa....
Barańscy natomiast to rodzina żony Józefa Rydzyńskiego - gniazdo rodowe w Osieku pod Brodnicą. Tam narodziła się Marianna z rodziców Jana i Urszuli Barańskich. Gdyby ktoś miał taką rodzinkę u siebie to zapraszam